Sindicatele vor ca reducerea de 25% să fie făcută nu pe salariile bugetarilor, ci pe fondul de salarii, prin diminuarea unor sporuri, a unor stimulente, inclusiv cu zile de concediu fără plată şi disponibilizări, potrivit măsurilor alternative cuprinse într-un document al confederaţiilor, citat de Mediafax. Aceste măsuri sunt cuprinse într-un document al confederaţiilor sindicale ce a fost prezentat, vineri, în comisiile de specialitate ale Consiliului Economic şi Social (CES). Două din patru comisii reunite, vineri, la CES au fost nestatutare, deoarece reprezentanţii patronatelor nu s-au prezentat în număr suficient, astfel că dezbaterea măsurilor din aceste comisii se va face astăzi, în plenul CES.
Dar, potrivit unor documente în posesia cărora a intrat ziarul BURSA, în comisia pentru restructurarea şi dezvoltarea economiei a şedinţei CES de vineri, sindicatele şi patronatele au propus reducerea cu 10% a fondului de salarii la nivelul ordonatorului de credite, a sporurilor şi a altor plăţi de natură salarială pentru toţi salariaţii din sectorul public, inclusiv cei din companiile naţionale, agenţii şi societăţi cu capital integral sau majoritar de stat, începând de la 1 iunie 2010. Măsura trebuie să aibă caracter temporar, până la încadrarea prin măsurile suplimentar luate, în volumul de cheltuieli de personal, stabilite pentru bugetul consolidat al anului 2011.
Alte propuneri de amendare a scrisorii de intenţie către FMI sunt anularea măsurii de reducere a pensiilor, raţionalizarea numărului de salariaţi din sectorul public în lunile următoare, reducerea cheltuielilor materiale şi de servicii cu echivalentul a 1,5% din PIB prin instituirea unui moratoriu pentru achiziţiile publice în anul 2010, dar şi creşterea veniturilor bugetare prin extinderea bazei de impunere (fără a fi utilizate măsuri de majorare a impozitelor şi taxelor actuale, sau de introducere a altora noi).
Şi patronatele mai cer acţiuni concrete îndreptate împotriva evaziunii fiscale, pentru a spori veniturile bugetului consolidat cu cel puţin 5 miliarde de lei, suspendarea procesului de privatizare pe tot parcursul perioadei de criză, raţionalizarea numărului de şcoli şi spitale, renunţarea la măsura introducerii sistemului de coplată pentru serviciile medicale, creşterea cofinanţării pentru accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor structurale.
În Comisia pentru politici monetare a CES, reprezentanţii sindicatelor au propus reducerea fondului de salarii fără ca aceasta să se aplice în mod similar tuturor salariaţilor din mediul bugetar. Sindicaliştii mai cer renunţarea la reducerea cu 15% a pensiilor; impozitarea diferenţiată a salariilor; eliminarea impozitării tichetelor de masă; introducerea mecanismului de coplată în sistemul de sănătate după definirea pachetului de servicii de bază.
Reprezentanţii patronatelor din această comisie a CES cer eliminarea arieratelor din economie; promovarea de urgenţă a Legii Parteneriatului Public Privat; scutirea de taxe pe perioada crizei a investiţiilor noi; scutirea de taxe pe perioada crizei în vederea creării de noi locuri de muncă; generalizarea scutirii pe profitul reinvestit; menţinerea neimpozitării tichetelor de masă şi a plăţilor compensatorii; neimpozitarea dobânzilor la depozitele bancare.