Sindicatele vor un patrimoniu de 500 de milioane de euro

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 12 februarie 2008

Confederaţiile sindicale reprezentantive la nivel naţional, CNS Cartel "ALFA", BNS, CNSLR "Frăţia", CSDR şi CSN Meridian vor înainta Guvernului, în cursul zilei de astăzi, un memoriu pentru rezolvarea, în regim de urgenţă, a problemei patrimoniului sindical.

Demersul celor cinci organizaţii sindicale vizează completarea şi definitivarea proiectului de lege privind retrocedarea patrimoniului sindical, proiect postat pe site-ul Ministerului Muncii din luna august 2007, prin care sindicatele revendică un patrimoniu evaluat la peste 500 de milioane de euro.

Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel "ALFA", ne-a declarat: "Vom trimite, în cursul zilei de astăzi, primului ministru, Călin Popescu Tăriceanu, şi ministrului Muncii, Paul Păcuraru o adresă, semnată de toate cele cinci mari confederaţii sindicale pentru soluţionarea problemei patrimoniului sindical. Am purtat discuţii cu reprezentanţii principalelor partide parlamentare şi cu cei ai Guvernului pe acest subiect şi sperăm ca această lege să din Parlament în următoarele şase luni".

Confederaţiile sindicale ar dori ca această iniţiativă să fie legiferată printr-o ordonanţă de urgenţă, care ulterior ar putea fi rectificată de Parlament, dacă situaţia o cere, a precizat Bogdan Hossu.

Obţinerea titlurilor de proprietate prin retrocedarea patrimoniului deţinut de fostele sindicate comuniste, care prevede "dobândirea imobilelor care au fost proprietatea patrimoniului sindical din România şi care au fost preluate în mod abuziv, cu sau fără titlu, de organizaţiile cooperatiste sau de alte persoane juridice, în perioada 6 martie 1945 - 1989", nu va fi posibilă mai devreme de un an, mai susţine liderul Cartel "ALFA".

Bogdan Hossu ne-a explicat: "Procesul de obţinere a titlurilor de proprietate va fi lung şi anevoios. Cu toate că ne aflăm într-un an electoral, ne lovim de excesul de zel al unor primari şi autorităţi locale care au ocupat abuziv anumite sedii şi centre de cultură. Totuşi, în cel mult şase luni sperăm că legea patrimoniului sindical va avea avizul Parlamentului; ulterior cel puţin şase luni vor dura procesele şi chemările în instanţă pentru recuperarea bunurilor".

Sindicaliştii au subliniat că ţara noastră a rămas singura din Europa Centrală şi de Est unde problema patrimoniului fostelor sindicate socialiste nu a fost rezolvată şi susţin că reprezentanţii Guvernului nu au nici un interes să rezolve, prea curând, "moştenirea comunistă".

Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, ne-a explicat: "Săptămâna trecută, reprezentanţii Guvernului au purtat discuţii cu liderii de sindicat referitoare la problema patrimoniului sindical. În zilele următoare vor avea loc dezbateri pe această lege, iar sindicatele vor trimite ultimele propuneri şi modificări, deoarece proiectul de lege are anumite carenţe de ordin tehnic. Forma finală a acestui proiect va fi analizată de Guvern şi se va decide dacă vom recurge la o ordonanţă de urgenţă sau va avea forma unui proiect de lege". Guvernul va face tot posibilul pentru rezolvarea rapidă a acestei situaţii, ne-a mai spus Paul Păcuraru.

Sindicaliştii sunt pesimişti şi nu văd posibilă nu o rezolvare rapidă a moştenirii

în valoare de peste 500 de milioane de euro.

Valentin Mocanu, secretarul general al CNSLR "Frăţia", ne-a declarat că cele cinci confederaţii sindicale au făcut tot posibilul pentru ca legea patrimoniului sindical să intre în vigoare. "Am purtat discuţii cu Guvernul şi cu o serie de partide parlamentare pentru că nu dorim ca această lege să ajungă în Parlament şi să fie respinsă tocmai acolo", ne-a explicat Valentin Mocanu, care a precizat că discuţiile pe acestă temă s-au dovedit a fi, până în prezent, fără folos.

De aceeaşi părere este şi Dumitru Costin, preşedintele BNS care ne-a declarat că "absolut nimeni nu are interesul să rezolve acestă problemă a drepturilor, a bunurilor şi a identităţii mişcării sindicale".

"Mizăm totuşi pe sprijinul partidelor politice care sunt totuşi conştiente că anul 2008 este un an electoral", ne-a mai spus Nicolae Creţu, vice-preşedintele CSDR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb