Sindicatul Liber din SRR: "Nu distrugeţi Radio România!"

Ioana Dogaru
Companii / 24 februarie 2016

Sindicatul Liber din SRR, organizaţia sindicală reprezentativă din Radioul Public, a luat act de iniţiativa legislativă de modificare a legii nr. 41/1994 şi consideră total inadecvate propunerile de amendare, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

"Intenţia de modificare a parametrilor legali pentru cele două servicii publice de presă într-un an electoral, în procedură de urgenţă, fără o dezbatere publică reală şi în lipsa celui mai elementar dialog social, constituie un gest pripit, care va afecta independenţa editorială a jurnaliştilor şi dreptul cetăţenilor de a avea acces la o presă publică liberă, în afara ariei de influenţă a oricărui tip de comandă politică", se arată în comunicat.

Sindicatul Liber din SRR este solidar cu colegii din Televiziunea Română care au nevoie de o soluţie reală pentru rezolvarea crizei financiare a TVR, dar atrage atenţia că, sub pretextul adoptării unor modificări legislative menite să îmbunătăţească situaţia financiară a Televiziunii Publice, pot fi grav afectate securitatea financiară şi echilibrul jurnalistic al Radioului Public, se mai arată în comunicat.

Sindicatul Liber din SRR consideră că soluţiile reale pentru redresarea financiară a Televiziunii Publice sunt necoplanare cu modificările propuse în iniţiativa legislativă, precizează sursa citată.

"Cum e posbil ca înfiinţarea unor noi funcţii prin separarea haotică a atribuţiilor Preşedintelui de CA de cele ale Directorului General, deci o diluare a responsabilităţii, să conducă la diminuarea datoriei uriaşe a TVR sau la menţinerea echilibrului în SRR? Cum este posibil să acţioneze spre binele instituţiei un Comitet Director ai cărui membri sunt numiţi, fără concurs, de un Director General controlat cu telecomanda de reprezentanţii unor partide politice?", scrie în comunicatul sindicatului.

"Acelaşi cadru legislativ a permis, în cazul radioului public, finanţarea performanţelor editoriale obţinute cu efortul tuturor salariaţilor, care au demonstrat profesionalism. Acelaşi cadru legislativ a permis păstrarea echilibrului financiar în cazul Radioului Public. În acelaşi cadru legislativ, TVR a oscilat între situaţii de bună gestionare, cu excedent de 32 de milioane de lei în anul 2005, la management defectuos care a produs şi accentuat criza financiară actuală, fără precedent, concluzia evidentă fiind: NU LEGEA ESTE DE VINĂ!", susţine Sindicatul Liber din SRR.

Potrivit sursei citate, "soluţiile reale de nu se află în zona de cosmetică procedurală sau legislativă, ci în esenţa oricărui bussiness public de presă: de la rezolvarea problemei finanţării precare, cu valori ale taxelor de suport media scăzute populist în urmă cu 13 ani şi neindexate de atunci, azi cele mai mici din Europa, la calitatea actului decizional, derivat din suma competenţelor manageriale ale fiecarui membru al Consiliului de Administraţie".

Sindicatul Liber din SRR atrage atenţia că fracturarea ilogică a responsabilităţii manageriale, prin înfiinţarea unei noi funcţii, cea de Director General, al cărui mandat poate fi întrererupt oricând prin acţiunea arbitrară a unui Consiliu de Administraţie, majoritar numit politic, dar care nu se supune controlului plătitorilor de taxă, prin forul democratic suprem, creează premisele subordonării politice a actului editorial, informează comunicatul de presă.

"Ne opunem confiscării independenţei editoriale a jurnaliştilor!", se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb