SIRIA: Protocol de acord între SUA şi Rusia pentru evitarea incidentelor aeriene

Ioana Dogaru
Internaţional / 20 octombrie 2015

Protocol de acord între SUA şi Rusia pentru evitarea incidentelor aeriene

Statele Unite şi Rusia au semnat astăzi un protocol de acord vizând să preîntâmpine incidente între avioanele celor două ţări în spaţiul aerian al Siriei, a anunţat Pentagonul, conform agenţiei AFP.

Un viceministru rus al apărării, Anatoli Antonov, a informat la rândul său despre semnarea acestui memorandum, transmit agenţiile ruse de presă.

"Cu semnăturile de astăzi, protocolul de acord este în prezent intrat în vigoare", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook. "Documentul a fost semnat puţin mai devreme în cursul zilei", a adăugat acesta.

"Memorandumul conţine un număr de reguli şi restricţii vizând să preîntâmpine incidente între avioanele ruse şi americane" care efectuează, în cadrul unor operaţiuni diferite, lovituri aeriene contra grupării jihadiste Statul Islamic (ISIS) în Siria, a subliniat Anatoli Antonov, citat de agenţia RIA Novosti.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:43 Comandant sirian rebel, ucis de atacurile aeriene ruseşti

Un comandant rebel de rang înalt - din cadrul unei grupări înarmate de către inamici ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad-, zeci de rebeli şi civili au fost ucişi în urma unor atacuri aeriene ruse în Latakia, a anunţat astăzi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, conform Reuters.

Potrivit sursei, 45 de persoane - atât luptători rebeli, cât şi civili - au fost ucişi în atacuri aeriene, ieri seara, în regiunea Jabal Akrad, aflată sub controlul grupării rebele Prima Divizie de Coastă.

Gruparea, care luptă sub umbrela Armatei Siriene Libere (ASL), a confirmat moartea şefului Statului său Major, Basil Zamo, un fost căpitan în armata siriană.

Prima Divizie de Coastă este una dintre grupările care au primit sprijin militar în cadrul unui program al Statele Unite - inclusiv rachete antitanc de fabricaţie americană, cea mai puternică armă din arsenalul rebelilor.

În unele cazuri, această susţinere a inclus antrenament oferit de către Agenţia americană Centrală de Informaţii (CIA). Ceilalţi principali inamici ai lui al-Assad sunt Arabia Saudită, Qatarul şi Turcia.

Comandantul altei asemenea grupări - Brigăzile Nour al Din al-Zinki - a fost ucis ieri, în confruntări armate, la sud de Alep.

Aceste grupări, conduse adesea de către ofiţeri care au dezertat din armata siriană după izbucnirea revoltei faţă de al-Assad, în 2011, au fost eclipsate de grupări jihadiste ca Frontul al-Nusra şi Statul Islamic (SI).

(A.C.)

----------------

Ministrul saudit de externe a avertizat luni că "Bashar Al-Assad va putea rămâne la putere în timpul formării unei autorităţi guvernamentale de tranziţie în Siria, însă va trebui să plece atunci când această instanţă va fi în funcţiune", relatează AFP.

Ministrul Adel Al-Jubeir a participat la o conferinţă de presă, organizată la Riad cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier.

Adel Al-Jubeir a declarat: "După formarea unui consiliu guvernamental, Bashar Al-Asaad va trebui să plece".

Demnitarul saudit a adăugat că Al-Assad va putea rămâne la putere în timpul formării unei autorităţi de tranziţie, "dar, imediat ce aceasta va fi pregătită să guverneze, nu va mai exista niciun rol pentru el".

Adel Al-Jubeir a adăugat: "Că este astăzi, peste o săptămână sau peste o lună, poporul sirian va trebui să decidă, dar este clar de la declanşarea conflictului că Bashar Al-Assad nu are niciun viitor în Siria".

Ţara ministrului saudit oferă sprijin unor grupări rebele din Siria. Iranul, marele adversar regional al Arabiei Saudite, sprijină la rândul său regimul sirian, care primeşte, de asemenea, ajutor din partea Rusiei.

"Pe termen lung, nu poate să existe o soluţie cu Al-Assad", a declarat şi Frank-Walter Steinmeier, aflat într-un turneu în Orientul Mijlociu având pe agenda discuţiilor în special conflictul din Siria.

În opinia sa, reglementarea conflictului sirian "nu a devenit mai uşoară odată cu implicarea militară a Rusiei", de la sfârşitul lunii septembrie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Traducere : Departamentul de Stat al SUA prin portgoarna-ordonanta sa din Orientul Apropiat care este Arabia Saudita, a trasat "liniile directoare" ...precum nea'Nicu la Congresul al XII al PCR ...cine si cit ramine la conducerea carei tari de pe planeta Pamint, din sistemul nostru solar, galaxia Calea Lactee in acest Univers stiut si nestiut, facind abstractie de legislatia si Dreptul International, de poporul tarii respective, de legile statului respectiv, de organizatiile "nesubordonate", de alte civilizatii extraterestre, care poate au un cuvint de spus, cum ar fi Klingonienii, Asgarzii, Romulanii si multe altele din Univers (sau poate ca astea sunt ordonante ale lor in Univers si noi nu stiam?).

    Ca după apariția Al-Queda și ISIS, să se alieze cu Assad și să îi distrugă, după care să negocieze o soluție politică. Dar nu, au preferat arma și distrugerea statului sirian de către islamiștii extremiști. Vă meritați soarta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb