SIRIA Putin: Fără trupe ruseşti la sol, cel puţin "pentru moment"

A.T.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 septembrie 2015

Putin: Fără trupe ruseşti la sol, cel puţin "pentru moment"

Preşedintele rus: "Rusia oferă asistenţă militară Siriei în baza Cartei ONU"

Obama: "Dezvoltarea este ameninţată de război"

--------

Actualizare 10:53 Conflictul din Siria, astăzi pe agenda ONU

Preşedintele SUA, Barack Obama, urmează să susţină, astăzi, un nou discurs la Adunarea Generală a ONU, după ce, ieri, a lansat un apel pentru încheierea unui acord "puternic" asupra climatului - în decembrie la Paris -, dar şi pentru eradicarea sărăciei la nivel global.

Discursul de astăzi promite să fie o examinare mai amplă a problemelor mondiale, în special a conflictului din Siria, respectiv a crizei refugiaţilor.

Duminică, liderul de la Casa Albă a punctat că "intervenţiile militare puteau fi evitate de-a lungul timpului, dacă ţările ar fi atribuit mai mult timp, bani şi efort pentru grija faţă de oamenii lor".

"Dezvoltarea este ameninţată de război", a declarat Obama, adăugând că războiul izbucneşte, de cele mai multe ori, din cauza unei guvernanţe proaste. După spusele sale, "ţările care pot, trebuie să facă mai mult pentru preluarea refugiaţilor", însă "eforturile în acest sens trebuie să corespundă diplomaţiei".

Liderii internaţionali au început deja o serie de întrevederi "cu uşile închise" pe tema Siriei, cu prilejul evenimentului ONU. Preşedintele american Obama are programată pentr astăzi o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, care nu a mai participat la o reniune ONU de zece ani.

Putin este aşteptat să îndemne ţările să i se alăture în efortul împotriva grupurilor extremiste precum Statul Islamic. Duminică, armata irakiană a informat că va lansa un schimb de informaţii de "siguranţă şi securitate" cu Rusia, Siria şi Iran, ca să combară Statul Islamic.

"Ne coordonăm eforturile împotriva Statului Islamic", a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Însă, secretarul stat american John Kerry şi-a exprimat dezacorul, afirmând că "acesta nu este, încă, un efort coordonat". Oficialul american a menţionat: "Cred că avem temeri cu privire la modul în care vom continua, dar tocmai pentru asta ne întâlnim: că să discutăm".

Menţionăm că armata franceză a efectuat primele atacuri aeriene împotriva grupării Statul Islamic, în Siria, în urma deciziei de a-şi extinde campania aeriană împotriva jihadiştilor din Irak, după cum a anunţat, ieri, preşedinţia franceză, fără să precizeze locul şi data operaţiunilor.

Conform publicaţiei Le Monde, atacurile aeriene au avut loc joi, 24 septembrie, iar ţintele vizate s-au aflat la Rakka, oraşul din centrul Siriei considerat fieful organizaţiei Statul Islamic.

(V.R.)

----------

Actualizare 08:12

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat duminică că nu intenţionează, "pentru moment", să trimită trupe la sol în Siria dar că îşi va spori sprijinul pentru preşedintele Bashar al-Assad, transmite AFP.

Preşedintele rus a înregistrat, cu câteva zile în urmă, un lung interviu pentru emisiunea 60 Minutes a canalului CBS, difuzat duminică seară şi din care televiziunea a reprodus extrase în ultimele zile.

"Rusia nu va participa la nicio operaţiune terestră pe teritoriul sirian sau în orice altă ţară. Ei bine, cel puţin nu avem în vedere aşa ceva pentru moment", a răspuns şeful statului rus.

"Dar intenţionăm să ne intensificăm activitatea, simultan cu preşedintele Assad şi partenerii noştri din alte ţări", a adăugat Putin, făcând aluzie la Iran şi Irak, care sprijină regimul sirian, adaugă France Presse.

(S.A.)

-----------

Rusia acţionează în Siria pe baza Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi a cererii din partea guvernului sirian, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, într-un interviu acordat CBS, după cum relatează sputniknews.com. Putin a dat câteva detalii din discursul pe care urmează să îl aibă la cea de-a 70-a adunare generală a ONU, explicând: "Prezenţa noastră în Siria a luat acum forma aprovizionării cu armament a guvernului sirian, a pregătirii personalului şi livrării de ajutoare umanitare a populaţiei. Legat de aprovizionarea cu armament, menţionez că, potrivit Cartei ONU, aceasta se face doar către guvernul legitim al unei ţări, la cererea acestuia, sau în baza deciziei Consiliului de securitate al ONU. În cazul particular al Siriei, noi acţionăm la cererea guvernului, care ne-a solicitat asistenţă tehnică şi militară, pe care o livrăm în cadrul unor contracte internaţionale legale".

Preşedintele rus a reiterat că Rusia îl susţine pe preşedintele legitim al Siriei, Bashar Al-Assad, şi susţine că soarta ţării trebuie decisă doar de poporul sirian.

Moscova este îngrijorată de expansiunea influenţei Statului Islamic în Europa, Rusia şi Asia Centrală şi de Sud-Est. Vladimir Putin a precizat în interviu că Rusia doreşte o platformă comună pentru derularea de acţiuni colective împotriva terorismului, subliniind că armata siriană luptă împotriva Statului Islamic. Domnia sa a comentat că singura singura armată legală este a preşedintelui sirian, aceasta confruntându-se cu nişte forţe din opoziţie: "Ştiţi mai bine decât mine despre audierile care tocmai au avut loc în senatul american, unde reprezentanţi militari şi ai Pentagonului au vorbit despre ce a făcut SUA pentru a pregăti partea combativă a opoziţiei siriene. Scopul iniţial a fost să pregătească între 5.000 şi 6.000 de luptători, apoi urmând să fie instruiţi alţi 12.000. Însă, numai 60 de luptători din opoziţie au fost instruiţi corect, în timp ce restul au dezertat cu tot cu armele americane la Statul Islamic".

În opinia lui Putin, SUA sprijină ilegal structurile de opoziţie din Siria, contrar prevederilor Cartei ONU.

Franţa a efectuat, ieri, primele atacuri aeriene împotriva grupării Statul Islamic (ISIS) în Siria, în urma deciziei de a-şi extinde campania aeriană împotriva jihadiştilor din Irakul vecin, după cum a anunţat preşedinţia franceză, citată de AFP. Atacurile au vizat ţinte identificate în timpul misiunilor de recunoaştere din ultimele două săptămâni, precizează Palatul Élysée.

Operaţiunea de "luptă împotriva ameninţării teroriste" reprezentate de ISIS a fost coordonată cu partenerii regionali, menţionează preşedinţia în comunicat.

Sâmbătă, preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat despre rezolvarea crizei siriene cu regele Salman al Arabiei Saudite, a anunţat Kremlinul. Astăzi, preşedintele rus urmează să aibă un discurs la ONU, despre cum vede Rusia lupta împotriva terorismului. Rusia doreşte alcătuirea unei coaliţii lărgite, care să includă armata preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, cu scopul de a combate gruparea Statul Islamic. Putin urmează să se întâlnească astăzi cu preşedintele american, Barack Obama, prima lor întâlnire oficială din ultimii doi ani.

Cel puţin 15 avioane ruse de tip cargo transportând "echipamente şi personal" au aterizat în ultimele două săptămâni la baza militară din provincia Latakia, în vestul Siriei, a declarat o sursă militară citată de AFP, conform Agerpres. Provincia Latakia este unul din principalele fiefuri ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Avioanele sunt însoţite la aterizare şi decolare de avioane de vânătoare, "ca protecţie", a declarat sursa citată.

Washingtonul şi-a manifestat în ultima perioadă îngrijorarea cu privire la consolidarea prezenţei militare ruse în Siria prin trimiterea de avioane de luptă, sisteme de apărare aeriană şi echipamente moderne.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb