Rebelii din Siria ar putea încheia pacea cu regimul lui Bashar al-Assad, pentru a-şi uni forţele împotriva organizaţiei islamiste al-Qaeda, ce a preluat controlul asupra unor porţiuni din teritoriile deţinute de insurgenţi, informează The Independent.
Generalul Salim Idris, comandantul autoproclamatei Armate Siriene Libere (ASL), a declarat la Istanbul că principalul pericol pentru viitorul Siriei îl constituie aşa-numitul Stat Islamic al Irakului şi al-Shamului (SIIS), o organizaţie ce reuneşte mii de insurgenţi străini şi care trebuie confruntată înainte să devină mai puternică. Generalul Idris a mai spus că este deschis la negocieri cu Bashar al-Assad, dar că va încheia pace cu actualul regim numai după demisia preşedintelui.
ASL, opoziţia moderată din Siria, este îngrijorată că unii dintre membrii ei tineri trec în rândurile islamiştilor, nemulţumiţi de lipsa de ajutor al puterilor occidentale.
Altă organizaţie islamistă ce atacă atât rebelii, cât şi loialiştii, este Jabhat al-Nusra, şi este întreţinută cu bani şi armament din Qatar, Arabia Saudită şi alte state din Golf.
Agenţiile de securitate vestice văd în Siria cea mai mare sursă de ameninţări teroriste în Europa şi SUA, estimând că sute de musulmani s-au alăturat jihadului. MI5 şi Scotland Yard deja au identificat primii suspecţi de terorism în Londra.
Un oficial occidental din domeniul informaţiilor a subliniat că forţele loiale lui Bashar al-Assad trebuie protejate, în lupta împotriva islamiştilor, şi că este necesar să fie evitate greşelile din Irak şi Libia, unde armata şi poliţia au fost desfiinţate odată cu căderea lui Saddam Hussein, respectiv Muammar Gaddafi. Acest fapt a condus la creşterea activităţii teroriste din respectivele state.
Oficialul a mai arătat că discuţiile dintre regimul lui al-Assad şi rebeli, programate pentru ianuarie 2014, pot fi începutul unui front anti-al-Qaeda în Siria şi, implicit, o speranţă pentru sfârşitul războiului civil din această ţară, conflagraţie care, până acum, de aproape trei ani, a produs peste 117 mii de victime şi milioane de refugiaţi.
• SUA recrutează poliţişti sirieni cu 150 de dolari pe lună
Statele Unite ale Americii plătesc cu 150 de dolari pe lună mii de poliţişti sirieni care părăsesc tabăra guvernamentală şi trec de partea rebelilor, anunţă World Tribune.
Informaţiile au fost oferite în luna iulie de Rick Barton, adjunct al Secretarului de Stat, la Aspen Security Forum. Barton a spus că administraţia Barack Obama a aprobat zeci de milioane de dolari pentru salariile poliţiştilor dezertori, majoritatea lor fiind responsabili cu menţinerea ordinii în propriile comunităţi, din teritoriile nordice, deţinute de rebeli. Oficialul nu a precizat numărul exact al poliţiştilor în cauză.