Sistemul actual al pieţei de capital trebuie schimbat semnificativ

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 octombrie 2008

Sistemul actual al pieţei de capital trebuie schimbat semnificativ

(Interviu cu Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital)

Dorim reglementarea pieţei Rasdaq, deblocarea situaţiei la SIF-uri şi respectarea drepturilor acţionarilor

Reporter: Când s-a înfiinţat Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital şi cu ce scop?

Dumitru Beze: Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital s-a înfiinţat în mai anul acesta şi are ca scop, evident, apărarea drepturilor investitorilor pe piaţa de capital. Asociaţia ar fi fost necesară încă de acum mult timp, dar acum este, într-adevăr, indispensabilă.

Reporter: Care sunt obiectivele dumneavoastră în calitate de preşedinte AIPC?

Dumitru Beze: Nu există decât obiectivele AIPC, preşedintele este reprezentantul investitorilor care iubesc atât de mult piaţa de capital încât nu vor renunţa la aceas­tă pasiune, chiar dacă acum piaţa de capital este marginalizată. Poate că şi criza prin care trec finanţele mondiale ne va ajuta să conştientizăm importanţa pieţei de capital. Principalele obiective pe care le avem sunt reglementarea pieţei Ras­daq, deblocarea situaţiei la SIF-uri şi respectarea drepturilor acţionarilor.

Reporter: Care sunt primele proiecte ale Asociaţiei? În ce constau ele?

Dumitru Beze: Principalele proiecte sunt cele care ne ajută să ne atingem obiectivele şi deja avem activităţi intense pe toate cele trei obiective discutate anterior. În aceste zile, aşteptăm aprobarea modificărilor propuse de AIPC împreună cu SCA "Duţescu şi Asociaţii", partenerul nostru, la Regulamentul 1/2006 al CNVM, modificări ce ar rezolva discuţiile privind reglementarea pieţei Rasdaq. Activităţile de până acum ale Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital pot fi consultate pe site-ul asociaţiei.

Reporter: Care este relaţia AIPC cu instituţiile pieţei de capital (BVB, Bursa din Sibiu, CNVM). Cum vedeţi o relaţie ideală cu aceste instituţii?

Dumitru Beze: Cu regret spun că, în afară de Bursa de la Sibiu, celelalte instituţii nu au înţeles până în anul 2008 importanţa investitorilor pentru piaţa de capital. Există evident excepţii la nivel personal, dar BVB şi CNVM se pare că nu înţeleg adevăratele probleme ale pieţei.

Pe viitor, AIPC va avea o relaţie de cooperare cu toate instituţiile pieţei de capital, deoarece AIPC s-a înfiinţat ca o asociaţie de atitudine, nu de procesomani.

Reporter: Care consideraţi că au fost cauzele scăderii accentuate a bursei, din ultima perioadă?

Dumitru Beze: Cauzele ce au provocat scăderea bursei au fost cele declaşante de crizele externe, însă personal nu cred că aceste cauze reprezintă mai mult de jumătate din problemele pieţei de capital.

În ţara noastră, durează minim o săptămână până setezi un cont nou de nerezident, o majorare de capital durează şase luni, dividendele se plătesc preferenţial, ofertele publice după preluarea a 33% dintr-o societate, direct sau concertat, se respectă în proporţie de 1%, iar o ofertă publică durează cam patru luni până o autorizează CNVM. Acţionarii majoritari şifonează companiile ca să nu plătească impozit şi să nu împartă profitul cu acţionarii minoritari, încearcă să blocheze accesul minoritarilor la măririle de capital social care au scop în general diluarea acestora. În ţara noastră sunt necesare conturi individuale deoarece SSIF-urile n-au încă program de back office pentru conturi globale.

Ca să nu mai spunem că CNVM nu numai că nu pedepseşte SIF-urile atunci când acestea nu respectă cerinţele europene de a efectua raportări consolidate, încearcă să găsească toate chichiţele pentru a le ajuta să reporteze situaţii financiare false.

După toate acestea, vă întreb de ce ar investi cineva pe piaţa de capital din ţara noastră şi, mai ales, de ce credeţi că străinii serioşi ar face aşa ceva? Există opinia greşită din punctul meu de vedere că piaţa a fost sus şi că îşi va reveni. Eu spun că atunci când situaţia externă se va calma, piaţa de capital de la noi nu va avea reculul aşteptat pentru că nu sunt rezolvate problemele de fond, cele interne. Nimeni nu se gândeşte să rezolve cauzele care ne-au adus aici. Dacă doar ne plângem de efecte nu vom rezolva nimic. S-ar putea ca neînţelegerea acestui lucru să ne afecteze mai mult decât ne aşteptăm.

Reporter: Cum vedeţi relaţia investitorului cu brokerul? Aveţi ceva să le reproşaţi brokerilor de la noi?

Dumitru Beze: Cred că brokerii pot îmbunătăţi semnificativ relaţia cu clienţii lor, investitorii. Brokerii s-au trezit cu câteva milioane de euro cadou atunci când li s-a împărţit BVB şi au creat planuri fantas­magorice de 300.000 de inves­titori, planuri de birou. Există şi la brokeri numeroase excepţii, dar până acum nu i-am văzut să înţeleagă că trebuie să se lupte pentru această piaţă, lucru înţeles, de asemenea, şi de investitori abia în 2008. Din păcate, nu văd o strategie, individuală sau comună, a BVB şi CNVM privind viitorul pieţei de capital, iar faptul că investitorii nu sunt consultaţi, aşa cum am văzut la recentele măsuri propuse cu atât de mult fast, nu pot decât să ne întărească convingerea că sis­temul actual de pe piaţa de capital trebuie schimbat semnificativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb