Sistemul de stabilire a dobânzii Libor se modifică

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 iunie 2013

UPDATE 11:56: UE cere Marii Britanii să ancheteze posibila manipulare a ratelor de schimb valutar

Mai mulţi oficiali ai Uniunii Europene (UE) cer Marii Britanii să ancheteze posibila manipulare a ratelor de schimb valutar, după apariţia unor informaţii în presă potrivit cărora traderii au fixat timp de mai mult de 10 ani indicatorii de referinţă ai pieţelor valutare, relatează sursele de presă.

"Trebuie să determine ce s-a întâmplat. Este supărător să primim noi veşti proaste. Este timpul să restaurăm reputaţia băncilor", a declarat europarlamentarul Sharon Bowles, preşedintele comisiei pentru economie şi afaceri monetare şi membru al partidului Liberal Democrat din Marea Britanie.

Noua autoritate britanică pentru conduită în sectorul financiar, înfiinţată în aprilie pentru a supraveghea pieţele şi a ancheta infracţiunile financiare, investighează o potenţială manipulare a pieţei valutare, cu tranzacţii de 4.700 miliarde de dolari pe zi.

---

Ratele, anunţate o dată la trei luni

Asociaţia Bancherilor Britanici (BBA) a decis să modifice sistemul de stabilire a dobânzii interbancare de referinţă Libor, în sensul unei transparenţe care să evite manipularea ce a generat un scandal internaţional de amploare în materie, izbucnit anul trecut.

Conform BBA, dobânzile anunţate de băncile membre în comitetul de stabilire a LIBOR, care sunt publicate în fiecare zi, vor fi făcute publice doar o dată la trei luni, pentru evitarea manipulării. Dobânzile vor fi, însă, calculate în continuare zilnic.

Modificarea, care urmează recomandărilor unei evaluări iniţiate de guvernul britanic, va intra în vigoare la data de 1 iulie. Conform schimbării, bancherii nu vor mai putea cunoaşte datele anunţate de băncile concurente şi, drept urmare, nu îşi vor mai putea ajusta dobânzile.

"Refacerea încrederii în dobânda Libor, ca un indice de referinţă, este o prioritate absolută pentru BBA. Am colaborat cu autorităţile de reglementare şi cu guvernul ca să punem în practică reformele necesare", a declarat Anthony Browne, director executiv al BBA.

Anunţarea modificărilor a avut loc la scurt timp după ce o sursă apropiată situaţiei a declarat că autorităţile de la Bruxelles vor ca supravegherea Libor să fie transferată autorităţii europene de reglementare a pieţei financiare (ESMA) de la Paris.

Autorităţile de reglementare de la nivel global caută alternative la dobânda LIBOR, după ce Statele Unite şi Marea Britanie au descoperit că bănci importante din lume au manipulat dobânzile în beneficiul propriu sau cu scopul să pară că sunt mai solide. În acest scandal, "Royal Bank of Scotland" şi "Barclays" din Marea Britanie, dar şi UBS din Elveţia au fost amendate cu un total de 2,5 miliarde de dolari, iar ancheta continuă la mai multe instituţii financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb