Sistemul naţional antigrindină a lansat 123 de rachete în urmă cu două zile

I.V.
Miscellanea / 5 mai 2019

Sistemul naţional antigrindină a lansat 123 de rachete în urmă cu două zile

Sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) a lansat 123 de rachete în urmă cu două zile prin două unităţi din zona Moldovei, dar până în prezent nu au fost raportate căderi de grindină pe teritoriul protejat, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

"Ca urmare a instabilităţii atmosferice severe înregistrată în data de 3 mai 2019 în zonele arondate Unităţilor de combatere a căderilor de grindină (UCCG) Moldova 1 Iaşi şi Moldova 2 Vrancea, prin punctele de lansare din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP), s-au realizat activităţi de combatere a căderilor de grindină", precizează MADR.

Astfel, la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi au fost lansate 84 de rachete antigrindină (RAG), în intervalul orar 15:39 - 18:24, din Grupul de Combatere Cotnari, respectiv din punctele de lansare Valea Racului, Ruginoasa, Hodora, Coarnele Caprei şi Sarca. "În urma lansărilor au fost combătute două celule convective, din care o celulă convectivă a ajuns la parametrii de supercelulă", spun reprezentanţii MADR.

De asemenea, au fost lansate rachete din Grupul de Combatere Huşi, prin trei puncte de lansare, Codăeşti, Soleşti şi Buneşti Avereşti, fiind combătută o celulă convectivă ce a ajuns la parametrii de supercelulă.

"Formaţiunile noroase convective s-au manifestat şi în zona de sud a Moldovei, astfel că, în intervalul 17:15-19:40 punctele de lansare: Varnia, Panciu, Boloteşti, Bizigheşti şi Poiana (din cadrul Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea) au utilizat alte 39 de rachete antigrindină RAG pentru combaterea căderilor de grindină de pe raza de protecţie a punctelor de lansare", se arată în comunicat.

MADR precizează că, din informaţiile disponibile, nu au fost raportate căderi de grindina pe teritoriul protejat.

Aflat sâmbătă în vizită la Centrul Antigrindină din localitatea Dancu, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că vor fi înfiinţate în ţară 65 de noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină, iar alte patru în judeţul Iaşi, urmând ca, în 2020, să fie protejate peste 2,5 milioane de hectare de teren.

Acesta a arătat că ministerul va continua investiţiile în lupta pentru combaterea grindinei şi va cumpăra cele două escadrile de avioane.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu este o noutate exista de prin anii '50!!!ce nu se spune este faptul ca iodura care se gseste in incarcatura rachetelor poate afecta culturile.Desigur ce exista un adevar ,iodul sub orice forma este antiseptic iar o concentratie mare poate arde frunzele culturilor sau a arborilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb