Situaţie critică la unul dintre cele mai mari spitale din judeţul Buzău

Ana Felea
Miscellanea / 12 iulie 2022

Situaţie critică la unul dintre cele mai mari spitale din judeţul Buzău

Spitalul Municipal Râmnicu Sărat a ajuns într-o situaţie critică din cauza lipsei medicilor. În prezent, unitatea medicală care deserveşte toată zona municipiului şi chiar comunele până la limita cu judeţul Vrancea, în total circa 100.000 de locuitori, se confruntă cu o lipsă acută de specialişti , pe secţii cheie, ceea ce face ca inclusiv intervenţiile chirurgicale să fie temporizate.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Alex Boteanu, spitalul are scoase la concurs 17 posturi de medici, din păcate până acum doar 3 candidaţi sunt înscriţi. Este vorba despre o criză care trebuie soluţionată de urgenţă în special pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă , unde este doar un medic care acoperă jumătate de normă, şi Radiologie care nu are niciun medic angajat. Cu alte cuvinte, este aproape imposibil ca pacienţii în stare gravă, cu necesitatea unor intervenţii chirurgicale să fie trataţi la Râmnicu Sărat.

"Este o situaţie mai delicată la Râmnic, este deficit foarte mare de medici la ATI şi Radiologie. Spitalul Judeţean de Urgenţă a preluat pacienţii de la Râmnic, tot ce înseamnă chirugie şi cazuri grave. Sunt aduşi la Spitalul Judeţean de Urgenţă care, de asemenea, se confruntă cu deficit de medici în specialitatea ATI." a declarat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

În acest context, în ultima vreme toate urgenţele chirurgicale, dar şi alte cazuri grave au fost direcţionte către Spitalul Judeţean Buzău, dar, situaţia generează efecte în lanţ, cum ar fi supraaglomerarea Unităţii de Primire Urgenţe de la SJU Buzău.

" Ne-au venit cam 70 de cazuri din zona municipiului Râmnicu Sărat. Sunt pacienţi care au venit fie cu maşina personală, fie cu Ambulanţa. Sunt bolnavi care în mod normal s-ar fi adresat spitalului de la Râmnicu Sărat, a declarat, la o televiziune locală, Adrian Zoican, medicul şef UPU Buzău.

Criza a fost semnalată şi printr-o adresă oficială semnată de managerul Spitalului Judeţean Buzău şi trimisă către Direcţia de Sănătate Publică care a organizat de urgenţă întâlniri cu managerii celor două unităţi medicale şi prefectul Buzăului, Daniel Ţiclea.

"Împreună cu factorii decizionali de la nivelul judeţului, am avut, .., o şedinţă de lucru cu cele două unităţi sanitare. S-a convenit asupra faptului ca, pentru o perioadă, sperăm noi cât mai scurtă, toate cazurile să fie aduse la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău. Cei doi directori medicali să aibă o colaborare fructoasă şi să aibă grijă de pacienţii care vin. Ştiu că se depun eforturi din partea managerului de la Râmnicu Sărat pentru identificarea unor medici cu specialitatea ATI şi ni s-a comunicat ca aşteaptă răspunsuri din partea dumnealor. Sperăm că autoritatea publică locală să susţină să fie aduşi şi plătiţi măcar pentru contractele de gărzi," a spus Cristina Ungureanu, director DSP Buzău.

Din păcate, până la recrutarea unor noi medici care să readucă la normal situaţia din spitalul din Râmnicu Sărat, există riscul unui blocaj la Unitatea de Primiri Urgenţe din Spitalul Judeţean din municipiul Buzău.Ca urmare a suprasolicitării, medicii au început să cedeze , iar unii chiar şi-au anunţat demisia.

"Problema este de mult timp instalată şi s-a dezvoltat treptat. Chiar şi acum sunt medici care pleacă, dar astea sunt probleme ce ţin de managementul local. Nu este normal. Trebuie făcute eforturi deosebite de către autorităţi pentru a recruta noi medici. Probleme cu recrutarea medicilor avem şi noi, la Spitalul Judeţean Buzău. Sunt medici care au plecat de la Râmnicu Sărat şi au venit la noi şi invers, dar ca să poţi să-şi profesezi meseria, mai ales în domeniul medicinei, trebuie să ai nişte condiţii, iar condiţiile de la Buzău sunt net superioare faţă de ceea ce întâmplă la Râmnicu Sărat unde nu există radiologie, nu există medic de Terapie Intensivă, unde există un singur medic de gardă pe linia Medicală, un singur medic pe linia de gardă Chirurgie. Este o mare problemă. Chiar şi acum am o colegă care vrea să plece. Suntem în discuţii cu ea. Este o mare pierdere, făcea inclusiv gărzi. De asemenea, a mai plecat un medic de la chirurgie generală la Serviciul de Ambulanţă", a spus, la Focus Tv, Adrian Zoican.

Situaţia gravă de la Râmnicu Sărat a fost făcută publică de senatorul PNL, Vlad Pufu. Parlamentarul a explicat, într-o postare pe pagina de Facebook, care este lipsa de medici şi, în acelaşi timp, i-a cerut primarului municipiului Râmnicu Sărat, în subordinea căruia se află unitatea medicală, să se implice de urgenţă şi să găsească urgent soluţii pentru reluarea activităţii medicale din spital.

"Oare pe primarul Sorin Cârjan îl interesează ca râmnicenii să aibă un spital funcţional sau îl doreşte tranformat într-un simplu cabinet medical? Întreb pentru un prieten râmnicean. Să ne amintim că unitatea este în directa sa subordonare. Ce se întâmplă azi la spitalul pe care îl gestionează poate duce la prăbuşirea întregului sistem sanitar buzoian. ... Personal consider că Spitalul Municipal Rm. Sărat trebuie să funcţioneze normal, pentru a asigura un act medical de calitate pentru pacienţii săi, nu să joace ping-pong cu bolnavii! Nevoia oamenilor din zona Râmnicului de a avea un spital în apropiere este reală, vitală şi e timpul ca primarul Sorin Cârjan şi directorul medical, manager de facto al Spitalului Municipal Rm. Sărat, să ia măsuri şi să facă dovada implicării pentru comunitate", a scris Vlad Pufu pe Facebook

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. haha ce sa faca primarul, sa mearga el la medicina? ca tanar medic ai fi tantalau sa lucri in ramnicul sarat cand pe poti merge oriunde in lumea asta si traiesti mai bine.

    asta e efectul depopularii romaniei, tot inainte spre 10 milioane, an 2021 a fost prolific din punctul asta de vedere. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb