Situaţie incertă pe piaţa monetară

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 octombrie 2008

Situaţie incertă pe piaţa monetară

Leul, vedeta zilei

Deşi dobânzile medii de pe piaţa interbancară afişate de BNR indică o calmare a situaţiei pe piaţa interbancară, unii dintre dealeri au altă părere, precizând că ratele medii ale dobânzilor pe termen scurt ating nivelul de 60%.

Alţi dealeri ne spun că tensiunile persistă pe piaţa swap, unde dobânzile afişate ajung la 70 - 80%, însă în cazul depozitelor dobânzile se situează în jurul nivelului de 17%.

Se pare că atât numărul cât şi volumul tranzacţiilor de pe piaţa interbancară se reduc pe zi ce trece. Potrivit BNR, volumul tranzacţiilor pe piaţa monetară interbancară a fost, marţi, 965 milioane de lei, în condiţiile în care nivelul mediu zilnic al săptămânii era 1,19 miliarde de lei. Dealerii spun că băncile preferă să realizeze mai puţine tranzacţii şi să îşi păstreze un nivel ridicat al lichidităţii, temându-se de un nou atac asupra leului, care ar putea sălta din nou dobânzile la nivelurile de săptămâna trecută.

O astfel de situaţie ar crea probleme pentru băncile care vor avea nevoie de lichiditate la finele perioadei de constituire a rezervelor obligatorii, explică dealerii.

În prima zi în care norma privind funcţionarea pieţei monetare a intrat în vigoare, ieri, nivelul mediu al dobânzii ROBOR s-a situat peste limita maximă admisă de 17,81% (25% peste dobânda lombard de 14,25%).

Se pare că BNR nu a recurs la suspendarea afişării ROBID/ROBOR pe baza cotaţiilor băncilor.

În ciuda scăderii ratingului de ţară, moneda noastră naţională a avut un trend puternic ascendent pe fondul revenirii încrederii investitorilor în pieţele emergente, după ce forintul unguresc a fost salvat. În opinia dealerilor, prin salvarea monedei naţionale a Ungariei, Fondul Monetar Internaţional a dat un semn că este dispusă să ajute orice ţară aflată în dificultate.

Potrivit dealerilor, în a doua parte a zilei de ieri, au fost numeroase ordine de vânzare de euro atât din partea jucătorilor locali cât şi din partea celor străini. După ce la deschiderea sesiunii un euro atingea nivelul de 3,72 lei, în prima oră de tranzacţionare leul s-a apreciat până la un curs de 3,68 lei pentru un euro.

Sentimentul favorabil s-a resimţit mult mai intens în a doua parte a zilei când tranzacţiile s-au derulat la 3,6650 lei pentru un euro.

Către seară, aprecierea leului s-a accelerat la un curs de 3,63 lei pentru un euro.

Forintul s-a apreciat la rândul său de la un curs de la 261 la 264,40 forinţi pentru un euro.

Zlotul polonez a crescut de la 3,68 la aproape 3,55 zloţi/euro.

Cei mai mulţi dintre dealeri anticipează că BNR va menţine nivelul dobânzii de politică monetară iar unii dintre ei aşteaptă o majorare. Leul va continua să se aprecieze, spun dealerii, fiind ajutat de dobânzile mari de pe piaţă, cursul rămânând totuşi peste nivelul de 3,6 lei/euro.

BNR decide, astăzi, nivelul dobânzii cheie

Dobânda de politică monetară ar putea fi menţinută astăzi de către membrii Consiliului de Administraţie al BNR la nivelul de 10,25%, consideră majoritatea membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), în urma unui sondaj intern.

Menţinerea la 10,25 puncte procentuale a fost estimată de către 94% dintre participanţi, în timp ce 6% dintre ei apreciază că va avea loc o majorare cu 25 de puncte de bază, până la 10,50%, informează AAFBR.

Preşedintele asociaţiei, Radu Crăciun, se află printre cei 6% care estimează că BNR ar putea majora dobânda, ca urmare a reducerii ratingului ţării noastre, pentru a evita deprecierea monedei naţionale. BNR ar transmite un semnal în privinţa continuării reducerii dezechilibrelor economice ale ţării noastre, apreciază domnia sa.

Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, mizează pe păstrarea nivelului de dobândă, considerând că nu ar fi motive de creştere a acesteia. Economistul Raiffesen a explicat că presiunile pe deprecierea leului nu sunt puternice deoarece dobânzile interbancare sunt mari. Deprecierea ar fi fost mai accentuată dacă nivelul lichidităţii ar fi mai ridicat, a mai adăugat domnia sa.

AAFBR este o asociaţie profesională fară scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 40 de analişti şi manageri de portofoliu din cadrul sectorului bancar, al fondurilor de pensii şi societăţilor de administrare a investiţiilor, precum şi al societăţilor de asigurări şi pieţei de capital.

BCR oferă credite de nevoi personale în lei cu dobândă fixă

Banca Comercială Română (BCR) oferă persoanelor fizice credite de nevoi personale în lei cu dobânda fixă pe toata perioada de creditare, a anunţat ieri banca. Creditul poate fi acordat pe o perioadă de până la 10 ani, valoarea maximă fiind de 20 de mii de euro.

"Dobânda fixă şi rata lunară fixă pe toata perioada împrumutului oferă o protecţie adecvată la eventualele fluctuaţii ale dobânzii pe toată durata contractului. Oferta se caracterizează şi printr-o limită maximă de creditare foarte generoasa - printre cele mai mari de pe piaţa - si printr-un nivel de dobanda atractiv în această perioadă", a declarat Sorin Mititelu, director executiv al Directiei Dezvoltare afaceri şi produse retail din cadrul BCR.

BCR ofera o dobândă de 14,5%/an fixă pe toata perioada de creditare (pentru creditele cu scadenţă între 5 şi 10 ani).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. apreciere a ron cu8% fata de $ ?

    1. e o previziune chestia cu aprecierea ron/usd cu 8% ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb