Six Group Elveţia vrea un partener italian în cursa pentru Bursa din Milano

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 septembrie 2020

Six Group AG, operatorul bursei elveţiene SIX Swiss Exchange, ar dori să aibă un partener italian în lupta pentru preluarea Borsa Italiana, căruia i-ar oferi garanţii privind guvernanţa pieţei din Milano, potrivit directorului executiv al Six Group, Jos Dijsselhof.

Domnia sa a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Corriere della Sera, că grupul Six este pregătit să proiecteze o structură de guvernanţă care să ţină seama de interesele Italiei în funcţionarea Bursei din Milano şi a platformei sale de tranzacţionare a obligaţiunilor, MTS.

Amintim că, luna trecută, London Stock Exchange Group (LSEG), operatorul Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE), a anunţat că ar putea vinde, parţial sau integral, Bursa din Milano, pe care o deţine, mişcare ce i-ar facilita obţinerea aprobării Uniunii Europene pentru planificata achiziţie a furnizorului de informaţii financiare Refinitiv Holdings (fosta divizie Financial & Risk din cadrul grupului Thomson Reuters), o tranzacţie de 27 de miliarde de dolari.

Săptămâna aceasta, unele surse citate de Reuters declarau că

Six Group a lansat cea mai mare ofertă (neangajantă) pentru preluarea Borsa Italiana, depăşind propunerile rivalilor Euronext NV şi Deutsche Börse AG. Una dintre surse a precizat că aceste trei oferte evaluează Borsa Italiana la circa 3,5-4 miliarde de euro (4,15-4,74 miliarde de dolari).

Ieri, SIX Group a confirmat lansarea ofertei pentru Borsa Italiana, dar nu a făcut referire la suma propusă.

Jos Dijsselhof a spus, citat de publicaţia amintită: "Suntem extrem de deschişi să discutăm despre o implicare majoră a jucătorilor italieni în Borsa Italiana şi/sau MTS, în vederea consolidării angajamentului nostru în ţară, şi invităm totodată reprezentanţii Italiei să ia un loc în consiliul nostru director, respectiv în board-ul executiv".

La finele săptămânii trecute, Deutsche Börse, operatorul Bursei de Valori din Frankfurt, a lansat oferta pentru achiziţia grupului Borsa Italiana. Ulterior, operatorul bursier paneuropean Euronext a informat că, împreună cu banca italiană de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) şi Intesa Sanpaolo SpA, a depus o ofertă neangajantă pentru preluarea pieţei din Milano. Euronext, care nu a dat detalii privind valoarea ofertei, a precizat într-un comunicat: "Combinaţia propusă între operaţiunile Borsa Italiana şi Euronext ar crea un jucător cheie pe piaţa de capital a Europei continentale, în cadrul căruia Italia ar genera cele mai mari venituri. Acest proiect transformaţional ar poziţiona efectiv noul grup pentru continuarea construcţiei coloanei vertebrale a Uniunii pieţelor de capital din Europa, sprijinind în acelaşi timp economiile locale".

Şi Deutsche Börse consideră că poate oferi "o valoare ridicată pentru creşterea şi dezvoltarea viitoare a unui grup autonom Borsa Italiana, consolidându-i astfel rolul crucial pentru economia italiană şi pieţele de capital europene".

Conform publicaţiei italiene Il Messaggero, LSEG urma să convoace ieri după-amiază o reuniune a board-ului, ca să decidă lista scurtă, alcătuită din doi ofertanţi, pentru Borsa Italiana. Potrivit surselor, aceşti doi ofertanţi vor fi consorţiul Euronext-CDP şi Six.

Luna aceasta, ministrul italian al Economiei, Roberto Gualtieri, a declarat că Guvernul de la Roma va utiliza puterea sa specială "de aur" privind activele strategice din ţară ca să se asigure că Bursa din Milano nu va fi vândută către "un ofertant inacceptabil".

Ministerul Economiei din Italia a informat că ofertele pentru Borsa Italiana vor fi examinate de către Guvern şi autorităţile de supraveghere de la Roma.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb