Slăbesc exporturile Chinei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 mai 2008

Slăbesc exporturile Chinei

Creşterea exporturilor Chinei a încetinit în aprilie, iar excedentul comercial nu s-a modificat semnificativ, ceea ce permite guvernului de la Beijing să nu accelereze procesul de apreciere a yuanului.

Exporturile Chinei au cres­cut cu 21,8% luna trecută, faţă de aprilie 2007, după un ritm de 30,6% în martie. Totuşi, piaţa estima o creştere mai mică, respectiv de 20,3%.

În aprilie 2008, importurile Chinei au sporit cu 26,1%, după un avans de 24,6% în martie.

Surplusul comercial a fost de 16,8 miliarde de dolari în aprilie 2008, faţă de 16,7 miliarde în aprilie 2007. Analiştii aşteptau mai puţin: 15,5 miliarde de dolari.

La data de 4 mai, guvernatorul băncii centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, declara că exporturile mai slabe au făcut ca moneda naţională (yuanul) să nu se mai aprecieze în raport cu dolarul, după ce aceasta consemnase o apreciere de 4,2% în primul trimestru. La finele săptămâ­nii trecute, pe piaţa din Shanghai, yuanul a crescut cu 0,2%, având un curs de 6,9918 unităţi/dolar.

Autorităţile de la Beijing sunt îngrijorate că sumele provenite din exporturi vor alimenta inflaţia - care se află la nivelul maxim al ultimilor 11 ani, şi vor supraîncălzi economia cu cea mai mare creştere din lume.

Vicepremierul chinez Wang Qishan a afirmat, vineri, că ţara sa va duce şi pe viitor o politică monetară strânsă, ca să prevină supraîncălzirea economică.

Economia Chinei, a patra din lume, a crescut cu 10,6% în primele trei luni din 2008, comparativ cu intervalul similar din 2007, iar inflaţia a depăşit 8%, consemnând cel mai ridicat ritm de după 1996.

Analiştii cred că exporturile Chinei vor slăbi în continuare, dat fiind că cererea din SUA şi alte pieţe este tot mai redusă. Unii dintre aceştia cred chiar că vom asista la o creştere cu mai puţin de 10% a exporturilor Chinei, în ultimul trimestru din 2008.

Anul acesta, livrările Chinei către SUA nu au mai fost la fel de mari ca în anii precedenţi, din cauza problemelor pe care le are cea mai mare economie mondială, ca urmare a prăbuşirii pieţei imobiliare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb