Moody's a revizuit în scădere cu trei trepte, de la A2 la Baa2, ratingul acordat pentru obligaţiunile emise de guvernul Sloveniei şi a menţinut perspectiva negativă, informează un comunicat de presă al agenţiei de evaluare financiară, citat de Agerpres.
Agenţia a anunţat că retrogradarea a ţinut cont de situaţia sis-temului bancar sloven, care trebuie recapitalizat, ceea ce sporeşte riscul apariţiei unor noi datorii. Costurile de finanţare ale guvernului slovac sunt în creştere, iar accesul pe pieţele de capital a devenit mai dificil, sporind dependenţa de emisiunile de obligaţiuni pe termen scurt şi de finanţarea oferită de băncile locale, care devin şi mai dependente de lichidităţile acordate de BCE.
În opinia Moody's, economia slovenă continuă declinul şi sporeşte vulnerabilitatea la şocuri, ţinând cont de dependenţa sa de comerţ şi de slăbiciunea sectorului corporate, ceea ce exacerbează dificultăţile fiscale ale guvernului.
Perspectiva negativă reflectă opinia Moody's că dificultăţile de finanţare ale ţării şi riscurile din partea sistemului financiar rămân substanţiale. Deteriorarea mediului macroeconomic amplifică acest risc şi deschide posibilitatea ca Slovenia să fie nevoită să solicite un pachet de asistenţă financiară, avertizează agenţia.
Şi analiştii au avertizat recent că Slovenia ar putea deveni al şaselea stat membru al zonei euro care solicită asistenţă financiară, deoarece problemele din sistemul bancar afectează situaţia finanţelor publice ale primului stat ex-comunist care a adoptat euro.
Slovenia, care a adoptat euro în 2007, evaluează povara fiscală a acoperirii datoriilor sistemului bancar, după ce Nova Ljubljanska Banka d.d., cea mai mare bancă a ţării, a obţinut o majorare a capitalului.
Premierul sloven Janez Jansa, care declarase pe 27 iunie că Slovenia riscă "scenariul grec", a declarat două zile mai târziu, la Bruxelles, că guvernul "face tot posibilul să găsească o soluţie" şi să evite să solicite asistenţă financiară.
În mai, Slovenia a revizuit bugetul pe 2012 şi a adoptat măsuri de austeritate pentru a stabiliza finanţele publice şi pentru a reduce deficitul. Astfel, guvernul vrea să reducă deficitul la 3,5-4% din PIB în 2012, de la 6,4% din PIB în 2011, şi să ajungă la 3% din PIB în 2013, plafonul stabilit de UE.
Totuşi, Banca Centrală a Sloveniei a cerut în mod repetat recapitalizarea sistemului bancar, dependent de creditele obţinute de la BCE. Analiştii avertizează că Slovenia ar putea fi nevoită să ceară ajutorul UE dacă liderii europeni nu rezolvă repede criza datoriilor.