Societatea Naţională a Cărbunelui SA Ploieşti, aflată în proces de restructurare, va fi reorganizată prin înfiinţarea a trei societăţi comerciale, care vor funcţiona ca filiale ale "societăţii-mamă", conform unei Hotărîri aprobată în ultima şedinţă de Guvern.
Vor fi constituite Societăţile Comerciale "Carbonifera", "Lignitul" şi "Sălajul" al căror obiect de activitate va fi extracţia şi comercializarea cărbunelui şi a altor produse obţinute din activităţile miniere.
Capitalul social iniţial al societăţilor comerciale se constituie din preluarea în administrare a unei părţi din patrimoniul Societăţii Naţionale a Cărbunelui SA Ploieşti, în baza situaţiei financiare încheiate la 30 iunie 2005. Capitalul social al SC "Carbonifera" SA Ploieşti va fi de 11.475.000 RON, împărţit în 114.750 acţiuni nominative, fiecare acţiune avînd o valoare nominală de 100 RON. Capitalul social al SC "Lignitul" SA Ploieşti va fi de 1.113.100 RON, împărţit în 11.131 acţiuni nominative, fiecare cu o valoare nominală de 100 RON. Capitalul social al SC "Sălajul" SA Sarmăsag va fi de 11.186.600 RON, împărţit în 111.866 acţiuni nominative, fiecare avînd o valoare nominală de 100 RON.
Capitalul social al celor trei societăţi comerciale va fi deţinut de SNC SA Ploieşti, în calitate de acţionar unic. Obiectul principal de activitate al SNC SA Ploieşti va rămîne, după reorganizare, închiderea şi conservarea minelor.
Cele trei societăţi comerciale nou înfiinţate vor prelua drepturile şi îşi vor asuma obligaţiile ce decurg din raporturile juridice ale SNC SA Ploieşti cu terţii, cu excepţia celor care rezultă din raporturile juridice fis-cale ale exploatărilor miniere.
Biroul de presă al Guvernului informează că prin acest act normativ se urmăreşte atingerea rentabilităţii financiare a unităţilor de exploatare din cadrul SNC SA Ploieşti. Societatea şi-a întocmit un program sever de restructurare, menit să elimine activităţile nerentabile, astfel încît, începînd cu 1 ianuarie 2007, să-şi desfăşoare activitatea fără subvenţie de la buget. Potrivit acestui program, în cursul anului 2005 vor fi închise 10 capacităţi neviabile, iar anul viitor vor fi închise două mine.
În ultimii opt ani, prin procesul de restructurare, societatea a încetat activitatea a 45 de mine de subteran şi 17 cariere şi a recurs la disponibilizarea a 11.993 de salariaţi, respectiv 75% din personalul existent în 1997.