Curtea de Apel Bucureşti a amânat, ieri, pentru 10 august, solicitarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism privind redeschiderea anchetei împotriva şefilor Jandarmeriei în dosarul 10 August. Magistraţii au stabilit ca, la termenul respectiv, să fie prezenţi şi şefii Jandarmeriei implicaţi în acest caz.
Procurorul-şef DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat marţi soluţia de clasare dispusă de procurorul de caz împotriva şefilor Jandarmeriei, dar decizia respectivă trebuie confirmată de instanţă.
Dacă judecătorii Curţii de Apel Bucureşti vor fi de acord cu redeschiderea anchetei, dosarul se va întoarce la Parchetul Militar, de unde DIICOT preluase cazul în 2019.
Conform noii ordonanţe emisă de procurorul-şef Giorgiana Hossu, se redeschide urmărirea penală pentru Laurenţiu Cazan, Chirică Mihai, Sindile Ionuţ şi Sebastian Cucoş pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
Amintim că, iniţial, dosarul 10 august a fost clasat de DIICOT după doi ani de investigaţii, decizia procurorilor lăsând nerezolvate acuzaţiile la adresa Jandarmeriei, care, la vremea respectivă, a intervenit cu gaze lacrimogene în exces şi tunuri cu apă asupra a peste 100.000 de protestatari adunaţi în Piaţa Victoriei, care solicitau paşnic demisia Cabinetului Dăncilă. Procurorii DIICOT au arătat că nu se susţine acuzaţia formulată în dosar de jandarmi şi de lideri ai PSD potrivit cărora protestul diasporei de la 10 august 2018 ar fi fost o încercare de lovitură de stat.
Imediat după clasarea dosarului, mai multe grupuri civice au organizat proteste în faţa DIICOT, iar ordonanţa iniţială a procurorilor a fost contestată la Parchetul General de reprezentanţii Mişcării Rezist.