Sobolewski, BVB: "Noul sistem alternativ de tranzacţionare va încuraja listarea companiilor de IT"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 septembrie 2014

Georgescu, GeCAD: "Un număr de 10-20 de firme IT&C pot fi candidate la listare pe bursă"

Noua înfăţişare a sistemului alternativ de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti va fi dezvăluită pe 23 septembrie şi va încuraja atât listarea companiilor din industria IT, cât şi din alte domenii, a declarat, ieri, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La deschiderea şedinţei de tranzacţionare de ieri, BVB a anunţat încheierea unor parteneriate pentru atragerea de emitenţi la Bursă cu Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) şi compania de consultanţă GEA Strategy&Consulting.

Domnul Sobolewski a precizat: "O bursă de succes nu este o entitate izolată şi trebuie să colaboreze cu stakeholderii din economie. Natura acestor cooperări are scopul să aducă companiile pe bursă şi sunt câţiva candidaţi care sunt gata să intre în piaţă. Investitorii trebuie să conştientizeze că această piaţă nouă prezintă riscuri şi nu există garanţia că îşi vor recupera banii investiţi. Va fi o relansare a pieţei pentru companii mici şi medii din mai multe sectoare de activitate, de la start up-uri la companii mature. Crearea acestei noi pieţe nu va schimba doar universul investitorilor şi al antreprenorilor, ci şi ADN-ul instituţiilor pieţei de capital, iar economia nu va mai ignora această piaţă".

Bogdan Mugescu, business development specialist la BVB, spune că vor exista noi criterii minimale pentru listare. Astfel, valoarea de piaţă a companiei trebuie să fie de cel puţin 250.000 de euro, iar "free-float"-ul de minimum 10% (n.r. proporţia din capitalul social care poate fi tranzacţionată pe bursă). Ca urmare a listării, SRL-urile vor deveni SA-uri, iar companiile vor trebuie să raporteze rezultatele financiare auditate, atât trimestriale, cât şi anuale, a adăugat reprezentantul BVB.

"Singurul lucru care lipseşte economiei noastre este o bursă funcţională şi, din foarte multe motive, bursa noastră nu a mers corespunzător", a declarat Radu Georgescu, vicepreşedintele ANIS şi preşedintele GECAD Group, care susţine că lucrurile s-au ameliorat după venirea domnului Sobolewski la conducerea BVB, iar aceasta începe să se transforme într-un element de stabilitate, la care putem să privim cu încredere.

Domnia sa a precizat: "Dacă reuşim să aducem industria IT pe bursă, atunci va fi un pas înainte pentru noi toţi, pentru economie. Listarea la bursă este unul dintre cele mai bune lucruri care i se poate întâmpla unei companii, pentru că atunci poate să ştie care este valoarea ei. În România, cred că un număr de 10-20 de companii locale din domeniul IT&C pot fi candidate serioase la listarea pe Bursa de Valori Bucureşti, dar mulţi proprietari de companii din acest domeniu nu au luat niciodată în considerare finanţarea activităţii prin listarea pe bursă".

Întrebat despre posibilitatea listării unei companii din grupul GECAD în următorii ani, domnul Georgescu a spus că este greu de realizat o estimare în acest sens: "Am proiecte care au nevoie de finanţare, dar, pentru mine, bursa de valori din România nu a existat în ultimii 5-7 ani. Pentru companiile mari, bursa a fost un instrument de finanţare, dar nu şi pentru cele mici cum sunt cele din domeniul IT. Numărul redus de listări din acest domeniu este cauzat atât de lipsa investitorilor, dar şi de lipsa companiilor". Radu Georgescu a declarat că nu are plasamente pe BVB, dar deţine acţiuni din domeniul IT&C listate pe alte burse.

Andrei Pitiş, preşedintele ANIS, a declarat că acest parteneriat încheiat cu BVB este menit să ducă economia mai departe şi, astfel, "putem să unim bursa cu industria IT şi să creăm mediul prin care să atragem investitorii români şi străini".

În plus, Dragoş Pîslaru, managerul general al GEA Strategy&Consulting, s-a arătat încrezător în capitalul autohton pentru că există "oaze excepţionale în sectoare cheie, precum energia, care pot duce la creşterea economiei", iar parteneriatul încheiat ieri este vital pentru deblocarea surselor de finanţare pentru companii dar şi a mentalităţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb