Aşteptările pieţei de capital pentru noi listări ale statului în acest an sunt extrem de reduse, însă Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, este de părere că Guvernul va sprijini în continuare bursa de la Bucureşti prin vânzarea de active, potrivit unui interviu acordat Bloomberg.
Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a spus, recent, că discuţiile privind noi listări la bursă ale companiilor de stat sunt premature, iar subiectul trebuie analizat împreună cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), în condiţiile în care oferta Hidroelectrica va fi întârziată de insolvenţa companiei, iar cea a CE Oltenia, de faptul că societatea are nevoie de unele restructurări.
Însă, Sobolewski se aşteaptă ca nu mai puţin de patru companii să se listeze pe bursa de la Bucureşti în acest an. El a precizat că Portul Constanţa şi Aeroporturi Bucureşti ar putea să se listeze pe bursă în 2015, în timp ce Hidroelectrica ar putea începe să vândă acţiuni spre sfârşitul acestui an sau în prima jumătate a anului viitor, potrivit agenţiei citate.
Apoi, directorul BVB a făcut o declaraţie, destul de ciudată. "Este important să menţinem percepţia că vor exista noi active disponibile pe piaţă", a spus el.
Adică, este important să menţinem percepţia? Nu să crească lichiditatea?
Ludwik Sovbolewski a mai precizat că piaţa noastră îndeplineşte criteriile pentru a obţine statutul de piaţă emergentă în clasificarea Morgan Stanley Capital International (MSCI).
Domnia sa a declarat: "Îndeplinim deja criteriile. Toate eforturile noastre se îndreaptă spre includerea pe lista de aşteptare, dacă nu în acest an, atunci anul viitor. Între timp, vrem să avem o piaţă a acţiunilor mai extinsă, datorită programului de privatizări".
Oficialii BVB au lăsat impresia că s-au dat peste cap pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă în 2015, iar pentru acest obiectiv, Guvernul a dat chiar o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii pieţei de capital.
Acum, Sobolewski pare să spună că nu-i aşa de grav dacă i se mai amână cu un an îndeplinirea obiectivului.
Cu o capitalizare de piaţă de 19 miliarde de dolari, bursa de la Bucureşti este de nouă ori mai mică decât bursa poloneză, notează Bloomberg.
Sobolewski apreciază că debutul noului sistem de tranzacţionare la sfârşitul acestei luni, care permite companiilor cu o capitalizare de peste 250.000 de euro să vândă acţiuni şi să atragă bani de la investitori, va încuraja listarea mai multor companii.
În prezent, BVB este clasificată drept "piaţă de frontieră" în indicele MSCI, unde este reprezentată prin cinci companii, şi anume Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Transgaz (TGN).
Pentru a obţine statutul de piaţă emergentă, o ţară trebuie să îndeplinească mai multe criterii, printre care se numără şi existenţa a cel puţin trei companii cu o capitalizare de piaţă de minimum 1,26 miliarde de dolari, o capitalizare bursieră a free float-ului de minimum 630 de milioane de dolari şi un indicator de lichiditate (ATVR) care să fie de cel puţin 15%. De asemenea, pentru a putea fi clasificată drept emergentă, o piaţă trebuie să aibă un grad ridicat de deschidere către investitorii străini, un cadru instituţional stabil, precum şi un cadru operaţional eficient.
1. fără titlu
(mesaj trimis de marius în data de 06.02.2015, 02:19)
Are dreptate polonezul, prin mentinerea perceptiei ca vor fi listate si alte societati la bursa, vom mentine interesul, Romania va fi prezenta in mintea investitorilor.
Este o strategie buna, chiar si o intarziere de un an nu este catastrofala, atat timp cat vom livra ceva interesant.
Altfel, va fi o mare dezamagire, o imagine de neseriozitate, incapacitate.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2015, 03:17)
Importanta nu este imaginea de neseriozitate, ci neseriozitatea insasi.
Strategia este neserioasa.
Polonezul este complet neserios.
Iar tu insuti esti neserios.
Pune-ti mana si munciti!
La munca, nu la minciuni!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2015, 04:35)
Perceptia este ca Sobol-anul asta se face ca munceste iar statul roman da tepe la investitori.
Frumoasa povestea si e bne de tinut minte cind toata lumea va intreba de ce nu vin investitorii
1.3. Postac (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2015, 08:58)
Politica principala a polonezului dar si a lui Anghel, este mentinerea perceptiei. Ca si mesajul asta, aparent neutru si distant, care vorbeste despre ''polonez'', desi este angajatul lui si platit nu pentru a lucra la imaginea bursei ci la ''mentinerea perceptiei'' ca ea este condusa profesionist.
Tot la nivel de perceptie, reluati toate discursurile bombastice, incepand cu cel cu ''crucisatorul'', apoi repetarea cu obstinenta a teoriei panspermiei - ''semenam acum si vom culege roadele peste cativa ani - care pare singura adevarata, insa....''recordul'' de lichiditate de luna asta reprezinta exact roadele semanate de la inceputul mandatului, roadele celor 8 Bariere, legate de diminuarea limitei pentru deal-uri, facilitarea tranzactiilor in afara pietei si alte masuri dedicate ce veneau in sprijinul investitorilor straini, de parca aia sunt asa de prosti incat nu isi dau seama de mizeria de sub pres...
1.4. mai intai (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Obama în data de 06.02.2015, 09:23)
invata sa scrie si dup-aia apuca-te de comentat!
In alta ordine de idei, asa cum scriam zilele trecute, tot statul este asteptat sa listeze companii pe bursa. Motiv pentru care am o intrebare: la ce mai exista SSIF-uri, in afara sa imi ia mie banii din ordine plasate??
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2015, 09:53)
Ca sa scrie comentarii la gazeta.
Dupa 20 de ani de lancezeala brokeii cu muschiu tare vor minuni. Se fac consilieri pe ats ca sa transfere rasdace. Cati brokeri au listat companii? E mai usor sa scuipi si sa injuri decat sa pui osu la munca