Sobolewski şi Agalopol s-au certat, iar SIF-urile au câştigat Depozitarul Central

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie 2015

Sobolewski şi Agalopol s-au certat, iar SIF-urile au câştigat Depozitarul Central

Vicepreşedintele BVB Dan Paul a reclamat încălcarea legii în desfăşurarea AGA BVB

Trei candidaţi din zona SIF-urilor şi reprezentantul BERD, aleşi să fie candidaţii BVB pentru completarea conducerii Depozitarului Central

SIF-urile şi-au întărit influenţa asupra Consiliului Depozitarului Central, după ce, acţionarii Bursei de Valori Bucureşti au ales, ieri, candidaţii propuşi de SIF Oltenia şi SIF Transilvania, Cristinel Sandu Popescu şi, respectiv Marius Moldovan, să ocupe două locuri în Consiliul de Administraţie al instituţiei, din cele patru care erau libere.

Un alt fotoliu de conducere la Depozitar i-a fost oferit lui Radu Claudiu Roşca, preşedintele BT Securities, care fusese înscris în concurs de Banca Transilvania, unul dintre cei mai importanţi acţionari ai SIF2 Moldova, având doi administratori în consiliul acesteia.

Aceştia vor intra în Consiliul Depozitarului, după ce vor fi validaţi şi în Adunarea Generală de la această instituţie, programată pe 9 februarie, unde merg fără emoţii, căci BVB deţine pachetul de control, şi după ce vor fi avizaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În conducerea Depozitarului, îi aşteaptă deja Cecilia Manta, tot de la SIF Moldova, şi Carmen Dumitrescu, fostul director general adjunct al SIF1 Banat Crişana.

Cei cinci ar putea colabora în impunerea deciziilor la Depozitarul Central, unde BVB are o deţinere de 69,04% din capitalul social, restul acţiunilor fiind deţinute de cele cinci SIFuri, bănci şi case de brokeraj.

Aşa cum era de aşteptat, acţionarii BVB l-au votat şi pe James Turnbull, director la BERD, să fie candidat la alegerile pentru conducerea Depozitarului. BERD a cumpărat, la finalul anului trecut, 4,99% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În cadrul AGA, Dan Paul, vicepreşedintele BVB, a constatat o neregulă în organizare şi a cerut să se consemneze că votul nu a fost secret, aşa cum prevede legea, în cadrul alegerilor pentru administratori, potrivit unor surse prezente la şedinţă. În AGA de la BVB, nu s-au ales membrii Consiliului Depozitarului, ci doar candidaţii Bursei pentru aceste poziţii, însă pachetul de control al BVB la instituţia de decontare va face ca cei desemnaţi ieri să primească mandatele în Adunarea Depozitarului.

"Nu vreau să fiu într-un grup care încalcă legea!", a spus Dan Paul, contactat de ziarul "BURSA", adăugând: "Este o responsabilitate morală să semnalez atunci când grupul din care fac parte încalcă legea sau nu respectă guvernanţa corporativă".

Din conducerea Depozitarului mai fac parte Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust, Dana Mirela Ionescu, şefa

Direcţiei de Invesment Banking din cadrul Raiffeisen Bank, şi Răzvan Paşol, directorul general al Intercapital Invest.

Depozitarul Central trebuie să repete alegerile pentru patru locuri de administrator, după ce, BVB s-a prezentat, la concursul de anul trecut, cu patru candidaţi incompatibili (pe directorul general Ludwik Sobolewski şi pe administratorii Adrian Lupşan, Robert Pană şi Stere Farmache), care nu au putut fi validaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

După acest comportament ruşinos, se pare că BVB nu s-a făcut bine. Bursa şi acţionarii săi nu au ţinut cont, la AGA de ieri, de directiva europeană pentru depozitari (Regulamentul 909/2014), adoptată vara trecută, care stipulează că Depozitarii Centrali trebuie să aibă în conducere membri independenţi în proporţie de cel puţin o treime şi în număr de minimum doi. Regulile europene vor intra în vigoare după adoptarea standardelor tehnice de aprobare.

Depozitarul Central din ţara noastră ar trebui să aibă în Consiliul de Administraţie cel puţin trei membri independenţi, care să se declare ca atare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb