Vicepreşedintele de marketing şi de investiţii al SOCAR, compania petrolieră a Azerbaidjanului, şi-a arătat interesul pentru preluarea la pachet a companiilor Oltchim şi Arpechim, notează Digi24.
Premierul Victor Ponta, aflat într-o vizită oficială în Azerbaidjan, a discutat cu conducerea SOCAR despre companiile Oltchim şi Arpechim.
Vicepreşedintele de marketing şi de investiţii a declarat că nu are niciun fel de detaliu asupra stării Oltchim, dacă are infrastructura necesară pentru a face obiectul unei investiţii, conform sursei citate.
În urmă cu trei ani, compania petroliară din Azerbaidjan s-a mai arătat interesată să preia Oltchim, companie aflată în insolvenţă de la începutul acestui an.
Prim-ministrul Victor Ponta, se află, astăzi, într-o vizită oficială în Republica Azerbaijan, fiind prima astfel de vizită a unui premier român în ţara din Regiunea Caucazului, de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale, în 1992, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.
În cadrul întâlnirii, preşedintele Republicii Azerbaijan a manifestat un interes deosebit pentru investiţiile SOCAR şi SOFAR. De asemenea, Ilham Aliyev a vorbit şi despre interesul părţii azere pentru investiţii în domeniul bancar.
Totodată, în cadrul dialogului a fost reconfirmată importanţa proiectului AGRI, precum si susţinerea concreta a celor doua state pentru acest proiect, cele două parţi stabilind ca în perioada următoare să aibă loc la Baku o întâlnire a miniştrilor energiei din cele patru state implicate în proiect, pentru a pregăti detaliile legate de avansul concret al acestuia.
Victor Ponta a avut şi o întâlnire cu prim-vicepremierul azer, Yagub Eyyubov, iar cele doua părţi au convenit ca in perioada imediat următoare să înceapă sa lucreze la concretizarea proiectului Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică.
Vicepreşedintele SOCAR, prezent la întâlnirea dintre cei doi oficiali, a confirmat interesul companiei de a creşte investiţiile în ţara noastră, urmând ca detaliile privind acest lucru să fie discutate în viitorul apropiat. O zonă care ar putea fi vizată de SOCAR este cea a industriei petrochimice, potrivit comunicatului.
Azerbaijan este singura ţara din spaţiul CSI cu care ţara noastră are relaţii la nivel de Parteneriat strategic.
România este interesată de implementarea concretă a masurilor incluse în Planul de Acţiune subsumat Parteneriatului Strategic. Domeniile pe care le prevede acesta sunt dialogul politic, cooperarea economică şi investiţiile reciproce, cooperarea în domeniul energetic, cooperarea în domeniul securităţii, cooperarea în cadrul multilateral, cooperarea în domeniul culturii, dar şi în alte domenii.
SOCAR produce petrol şi gaze naturale, operează cele două rafinării de petrol ale Azerbaidjan şi se ocupă de funcţionarea conductelor de petrol şi gaze în întreaga ţară. Compania supervizează consorţiile internaţionale care dezvoltă proiecte petroliere şi de gaz natural noi în Azerbaidjan şi este a 68-a cea mai mare companie din lume.