"Socep" şi "Biofarm" sînt aşteptate la Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 noiembrie 2005

Dat fiind faptul că fuziunea celor două pieţe - Bursa de Valori Bucureşti şi Rasdaq - este aproape de finalizare, transferul celor două companii- "Socep" şi "Biofarm" - la cota BVB nu aduce un cîştig în sensul afacerii Bursei, ci va produce mutaţii calitative pentru companii, apreciază directorul general al BVB, Stere Farmache. Domnia sa ne-a precizat că termenul de 10 zile este unul rezonabil transferului celor două societăţi de pe Rasdaq pe Bursă. Vizibilitatea companiilor va fi mult mai mare, iar tranzacţionarea acestora va conduce în mod direct la sporirea valorii transferate, apreciază directorul general al BVB.

Acţionarul majoritar al "Biofarm", Tudor Dumitru, ne-a declarat: "O dată cu transferul la cota BVB a < Biofarm >, pot spune că se intră în normalitate. Luînd în considerare piaţa Ras-daq cu tranzacţii mai puţin vizibile şi reguli comode de formare a preţului, la Bursă vizibilitatea este mult mai bună, iar preţul reflectat este cel corect". Domnia sa consideră că în conjunctura actuală a pieţei de capital, respectiv o dată cu viitoarea transformare "Sicomed" în companie închisă, sectorul farmaceutic rămîne slab reprezentat, acesta fiind unul puternic, urmînd pe cel al societăţilor de investiţii financiare şi cel petrolier. Tudor Dumitru afirmă că una din metodele finanţării prin intermediul pieţei de capital o reprezintă listarea la cota Bursei a companiilor noi. Domnia sa este de părere că finanţarea prin piaţa de capital este una facilă şi chiar mai ieftină decît alte metode. Sectorul farmaceutic este slab reprezentat la Bursă, deşi este unul dintre cele mai importante, iar prin delistarea ulterioară a "Sicomed", pe Bursă vor rămîne doar companiile "Antibiotice" Iaşi şi "Biofarm" Bucureşti.

Operatorul portuar "Socep" Constanţa şi producătorul de medicamente "Biofarm" au fost admise la tranzacţionare la cota BVB. Începerea tranzacţionării acţiunilor celor două companii se va realiza la o dată stabilită de comun acord între societăţile amintite şi BVB.

Brokerii apreciază că indus-tria farmaceutică a înregistrat o apreciere considerabilă la Bursă în ultima perioadă. Cotaţia titlurilor "Sicomed" şi "Antibiotice" Iaşi s-a dublat de la începutul anului.

Răzvan Paşol, preşedintele "Intercapital Invest", ne-a declarat: "Este clar că listarea la cota Bursei aduce numai avantaje pentru emitenţii implicaţi. Pentru cele două societăţi menţionate, ţinînd cont de faptul că provin de pe Rasdaq, acest pas poate fi privit ca o promovare. De altfel, concluzia este foarte rezonabilă: Bursa de Valori cuprinde elita societăţilor listate din ţara noastră şi orice intrare nouă în acest corp de elită va fi apreciată de către investitori, analişti, brokeri şi mediul de afaceri".

Tudor Ciurezu, vicepreşedintele SIF "Oltenia", compania cu cea mai mare participaţie la "Socep" Constanţa, respectiv 7,55% din capitalul social, ne-a declarat: "Tranzacţionarea la BVB reprezintă de fapt pentru < Socep > recunoaşterea meritelor în desfăşurarea activităţii şi un salt care presupune condiţii de transparenţă mult mai mari. De asemenea, cotarea la BVB poate fi privită ca atragerea de resurse financiare mult mai uşor în cazul unei activităţi eficiente". Reprezentantul SIF "Oltenia" ne-a declarat că societatea de investiţii financiare a fost interesată să achiziţioneze un pachet mai mare de titluri, respectiv peste 10% din capitalul social, însă diminuarea eficienţei activităţii "Socep" pe primele şase luni ale anului comparativ cu perioada similară a influenţat aceas-tă decizie. Tudor Ciurezu ne-a mai menţionat că evoluţia raportului de schimb euro/leu a condus la obţinerea de profit mult mai scăzut decît cel din perioada analizată.

Cristian Tudorescu, analist al "Vanguard", ne-a declarat: "Rezultatele < Socep > au avut de suferit de pe urma diminuării traficului de mărfuri generale în portul Constanţa şi tendinţei de apreciere a leului. Ca urmare, şi preţul în piaţă se menţine undeva la jumătate faţă de maximul din iarnă. O dată ce efectele acestui an nefavorabil, vor înceta activitatea emitentului şi implicit preţul acţiunii se va reînscrie pe un trend crescător."

Cît priveşte compania "Biofarm", analistul "Vanguard" este de părere că "Biofarm" şi-a cîştigat în 2005 un loc în categoria acţiunilor atractive ale pieţei, cu o lichiditate bună şi cu perspectiva trecerii la BVB. Foarte probabil, susţine Cris-tian Tudorescu, emitentul va fi în următorii ani unul cu o anumită predictibilitate a creşterii activităţii şi a profiturilor, motiv pentru care va beneficia de interes pe termen lung din partea investitorilor.

Specialiştii "Active International" apreciază că încrederea investitorilor în cele două companii va spori semnificativ, ca urmare a creşterii gradului de transparenţă a activităţii. "Prin urmare, din punctul de vedere al emitentului, miza listării la Bursă poate fi constituită de nevoia de atragere de capital, fără a se recurge la împrumuturi, prin emisiunea de acţiuni", menţionează aceleaşi surse. În altă ordine de idei, avantajele date de listarea la bursă (trans-parenţă, lichiditate, vizibilitate, încrederea partenerilor de afaceri şi a investitorilor) se pot constitui în motivaţii pentru creşterea interesului din partea investitorilor străini.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb