SOCIAL-DEMOCRATUL CRISTIAN SOCOL ANUNŢĂ: S&P, posibil să scadă perspectiva noastră de rating

Teona Tomoiagă
Politică / 1 martie 2019

Cristian Socol (Sursa foto: Twitter)

Cristian Socol (Sursa foto: Twitter)

Cristian Socol, strategul economic al PSD, a anunţat, pe blogul său, că agenţia de rating Standard & Poor's urmează să scadă perspectiva de rating a ţării noastre de la stabil la negativ, din cauza introducerii taxei pe activele financiare ale băncilor şi a taxelor din energie şi comunicaţii, toate introduse prin OUG 114/2018.

Socol menţionează: "Vom vedea decizia S&P cu privire la ratingul României. Pentru că Guvernul a încercat să reducă viteza de creştere a dobânzilor la credite, să îngheţe preţul facturilor la energie şi gaze, să taxeze anumite profituri de monopol/duopol/oligopol cooperant, să solicite mai multe garanţii fondurile de pensii private...s.a. maine se va declanşa opţiunea nucleară împotriva lui. Radicalizarea pozitiilor partilor implicate a condus, asa cum am anticipat, la un joc loss loss. (...) Preşedintele Consiliului Fiscal anunţa încă de vineri în cadrul seminarului desfăşurat la Predeal posibilitatea unei asemenea decizii. Ştirea a fost preluată pe o platformă economică şi difuzată public, invocându-se surse anonime. Cu o probabilitate de 95% înţeleg că aşa va fi, România va trece de la perspectivă stabilă la una negativă. A avut dreptate demnitarul român, probabil ştia din discuţiile cu reprezentanţii agenţiei de rating. Felicitări".

Acesta arată care vor fi principalele efecte ale anunţului Standard & Poor's: "Pe înţelesul tuturor, ce înseamnă deteriorarea perspectivei de rating? Simplu, se schimbă ochelarii cu care se vede evoluţia economiei româneşti şi dacă timp de 6 luni nu se întâmplă nimic de sens opus, se va scădea ratingul României. Vor fi costuri certe încă din prima zi - creşterea costurilor de finanţare, creşterea cheltuielilor bugetare, creşterea deficitului bugetar, reducerea ISD, reducerea veniturilor bugetare, creşterea dobânzilor şi deprecierea cursului de schimb al leului, probabila cădere a bursei. Incertitudinea va creşte, economia va merge cu frâna trasă. Creşterea nivelului de bunăstare pentru români va fi probabil mai mică. Decizia de mâine este rezultatul aproape exclusiv al afectării intereselor anumitor sectoare private din România şi al argumentelor aduse în discuţie de reprezentanţii băncii centrale. (...)".

Socol dă vina pe lobby-ul din ţara noastră pentru scăderea perspectivei de rating, adăugând: "În primul rând aici se constată forţa lobby-ului bancar/energie/comunicaţii din România - una foarte puternică. Numai sistemul bancar are active de 451,1 miliarde lei în 2018, aproape jumătate din PIB ul României. Dacă mai punem şi celelalte industrii...Felicitări, lobby ul pare să fi fost eficient. În al doilea rând, cred că agenţia de rating face o mare greşeală din trei perspective. Prima perspectivă - se ia o decizie certă de sancţionare a României când încă negocierile pe baza OUG 114 nu au fost finalizate. În mod normal ar fi trebuit anunţată o astfel de decizie doar după finalizarea negocierilor şi intrarea efectivă în vigoare a taxelor, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria şi Polonia după ce a fost introdusă taxa bancară. În cazul în care prevederile OUG 114 vor fi relaxate, şi negocierile se vor încheia cu bine, cine va plăti costurile reducerii perspectivei de rating a României? Cine va recupera aceste costuri şi de unde? A doua perspectivă - o astfel de decizie dramatică în ceea ce priveşte încrederea în economia unei ţări, în condiţiile date, nu se ia doar pornind de la interesele anumitor sectoare private (cu profituri record de altfel în ultimii ani) ci ar trebui să se ia în mod substanţial pe baza deteriorării dramatice a fundamentelor economice - proces care nu există în realitate. A treia perspectivă - cei care se plângeau de afectarea independenţei funcţionale şi instituţionale a politicii monetare pot sorbi cupa răzbunării (amară, probabil). Iată că se blochează mâinile autorităţilor fiscal - bugetare în ceea ce priveşte decizia de politică fiscal-bugetară. Legarea mâinilor autorităţilor decidente de politici fiscal bugetare este în totală contradicţie cu prevederile Tratatului Uniunii Europene care arată că politica fiscal bugetară este un instrument la dispoziţia statelor membre (competenţă exclusivă). Aderarea la Euro este pusă în pericol, acolo politica fiscal bugetară reprezintă principalul instrument de absorbţie a şocurilor asimetrice. În sfârşit, nu mai contează. Imaginaţi-vă cum vom asista de mâine la o masă în care ambii decidenţi de politici macro monetar şi fiscal-bugetar vor avea mâinile legate şi vor ţipa unul la celălalt că i se afectează independenţa. Vă puteţi închipui un asemenea dialog? Atâţia postaci de serviciu n-am mai vazut de mult, din timpul PDL. O singură idee. În condiţiile în care OUG este în Senat, merge în CDEP, există grup de lucru comun MFP- BNR care lucrează, nu vi se pare că încă se negociază?".

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a reacţionat la afirmaţiile făcute de Cristian Socol şi a scris, astăzi, pe contul său de Facebook, că Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă şi Darius Vălcov au trimis o scrisoare la Standard & Poor's, oferind garanţii că, în cel mult două săptămâni, vor schimba OUG 114/2018.

"O veste bună şi o veste rea; cu care să încep? Vestea bună este că Dragnea, Dăncila, Vâlcov şi Teodorovici sunt curajoşi doar când merg la televizor în Bucureşti/ ştiu însă de frică atunci când îşi iau nişte palme peste nas din afară şi dau repede înapoi:

1. De frica anunţului privind schimbarea ratingului de ţară - în această dimineaţă Teodorovici şi Vâlcov (aceşti Hugo Chavez şi Nicolas Maduro dâmboviţeni) au trimis o scrisoare la Standard & Poor's şi au jurat că schimbă în maxim 2 săptămâni Ordonanţa 114/2018; se speră, astfel, ca decizia S&P să fie amânată; taxa pe activele bancare se reduce la un sfert, ROBOR-ul rămâne ca până acum ş.a.m.d. Cei de la ALDE şi UDMR au înţeles mai repede efectele total negative ale acestei Ordonanţe - o adevărată «Mineriadă Economică»; «socialiştii miliardari» Liviu şi Darius şi purtătorul lor de cuvânt Orlando dau înapoi pe tot frontul".

În acelaşi timp, Victor Ponta a mai precizat: "De frica magistraţilor şi a Comisiei Europene încearcă să dea înapoi şi cu Ordonanţă 7/2019 privind Justiţia / Dancila şi Toader au făcut ce le-a zis Daddy şi acum au rămas să plătească oalele sparte / vor să schimbe dar nu prea mult, ca să nu se facă de râs total - termen de modificare 1 săptămâna. De frica Europei - după ce a fost certat la Madrid de Timmermans şi după ce s-a discutat problema şi în Colegiul Comisarilor la Bruxelles s-a trezit şi Dragnea să se «delimiteze» de dosarul penal făcut la Bucureşti unor comisari europeni/plus că susţine «cu toată inima» candidatura lui Timmermans (pe care îl numea «duşmanul României»).

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. acum se vor vedea rezultatele politicilor economice dezastruoase ale psd: bondurile guvernamentale vor fi vandute mai scump, totul se plateste

    1. nicio problema... abia astept sa imi plasez toate economiile in obligatiuni de stat romanesti la peste 6% pe 5 ani. Stiu ca inflatia va ramane sub 3 si voi specula o actiune mafiota a S&P si a bancilor.

      inflatzie sub 3%? ce banc bun! eu am luat in dec. de max posibil bonduri pe 2 ani cu 4.5%...dar acum nu recomand durata mai mare de 3 ani...

      shi lasa poveshtile vilcoviano-dragniste cu mafia bancilor si S%P...alea sunt poveshti populiste pt proshti. economia nu se face dupa vorbele penalilor care pozeaza in patriotzi ca sa scape de bratzul legii...  

      Io zic sa facem toti ca tine si da-o drak de ieconomie :) Vindem tot , inchidem businessurile , bagam banii cum zici tu si ne angajeaza Psd si pe noi :)

      io sunt mai prudent din fire si nu pot sa-mi scot din minte devalorizarile uriase din Rusia, Turcia, Venezuela. 4-5% pe an , pe 3-5 ani ,mie mi se pare putin, dar poate ca dl. Socol are dreptate , lobbyul si agenturili straine e de vina.

    Bai , dar ce-i intereseaza pe pesedei ce zice imperialistii aia ? Pai nu mergem noi tot inainte cu conducatoru iubit ? Va sparie o amarata de agentura de rating ? Faceti agentura de rating a partidului si gata :) Traiasca partidul !

    Prrofu greșește major când spune ca agenția trebuie sa aștepte negocierile. După cit știu eu negocierile se poarta înainte de a da o ordonanța de urgentă care nu are nici o urgentă. Oricum s-a descalificat ca profesor prin aceasta postare, sper ca studenții lui sa înțeleagă ca reglementarile economiei nu se fac așa cum se fac de unii ca Valcov și Teodorovici dirijați de Socol.

    In rest ce ne facem cu mâna noastră.....știți cum se numește.  

    cind a aflat ca sora-sa are blenoragie: Nu-mai asta ne mai lipsea, ca in rest avem de toate.

    Si cind te gindesti cit de frumos duduie economia tarii! 

    1. Doamne ,multi prosti (si rai )mai are tara (ziarul) asta (ista).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb