SOCIETATEA ACADEMICĂ DIN ROMÂNIA A OBŢINUT STUDIUL DE IMPACT DE LA IOANA PETRESCU SAR: "Argumentele MFP privind reducerea CAS nu stau în picioare"

V.B.
Macroeconomie / 2 septembrie 2014

SAR: "Argumentele MFP privind reducerea CAS nu stau în picioare"
  • document ataşat Documentul transmis SAR de către ministrul Ioana Petrescu
    apasă aici pentru a descărca.

    MFP: "Reducerile anterioare ale contribuţiilor sociale au avut impact pozitiv"

    Argumentele Ministerului Finanţelor Publice (MFP) cu privire la proiectul de reducere a CAS "nu stau în picioare", consideră Societatea Academică din România (SAR), explicând că "se propun legi complexe complet neevaluate, ale căror consecinţe nedorite nu sunt niciodată calculate, şi se acoperă ulterior, văzînd şi făcând, prin ordonanţe sau măriri de taxe, ce nu merge", potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

    Preşedintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi, a declarat, pentru România Curată, că niciuna din legile trecute în ultimii ani, nici sub guvernul Boc, nu au fost mai bine fundamentate.

    Singura metodă cunoscută de guvernele României pare să fie cea de "trial and error", deşi Comisia Europeană, Banca Mondială şi OECD, prin programul SIGMA, "au investit mult în decursul anilor pentru a creşte capacitatea de formulare politică raţională", a mai afirmat şeful SAR.

    "Departamentele de politici publice din ministere există pentru a scrie termenii de referinţă, a comanda şi evalua asemenea studii, a crea cu alte cuvinte suportul ştiinţific al guvernării. Dar cum deciziile se iau pe picior, din raţiuni electorale sau clientelare, compartimentele astea au ajuns să fie desfiinţate sau puse la plimbat hârtii", a mai afirmat Alina Mungiu-Pippidi.

    SAR mai punctează că intrarea în recesiune a ţării noastre şi a UE pe al doilea trimestru din 2014 "este destul să justifice existenţa unui studiu de impact la reducerea CAS".

    Legea 24/2000 (privind liberul acces la informaţiile de interes public) nu face vorbire despre legi organice sau neorganice referitor la studiul de impact, ci precizează că asemenea studii trebuie făcute la orice lege de complexitate deosebită şi unde există un impact bugetar, subliniază Societatea Academică din România.

    Mai mult, spune Alina Mungiu-Pippidi, societatea civilă a cerut studiul de impact doar după ce ministrul Finanţelor a admis existenţa unui astfel de document: "Dacă acesta există, nu poate fi secretizat, şi nici dacă îl clasificau conform legii tot nu ar fi rezistat la tribunal secretizarea, decât doar dacă era vorba de siguranţă naţională", a spus Alina Mungiu-Pippidi, adăugând: "Deşi au pierdut atâtea procese sub toate guvernele, juriştii statului nu pricep că tot ce nu e secretizat e public, inclusiv emailurile pe care le schimbă între ei, dacă sunt pe teme de serviciu şi pe emailul oficial".

    Domnia sa a mai spus: "Legea Educaţiei Naţionale a lui Daniel Funeriu nu a avut un studiu de impact adecvat la câte schimbări propunea. Proiectul de lege a Sănătăţii din cauza căruia a căzut guvernul Boc nu avea un asemenea studiu, care ar fi evidenţiat riscurile".

    Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, i-a transmis Alinei Mungiu-Pippidi o sinteză a studiului de impact realizat în această primăvară pentru a pregăti modificarea CAS.

    SAR aminteşte că a solicitat acest studiu, printr-o cerere pe Legea 544 când ministrul Ioana Petrescu a declarat că documentul există, dar nu este public.

    "SAR a mai anunţat intenţia de a ataca în instanţă o eventuală secretizare a acestuia. Documentul nu a fost, însă, secretizat şi la baza acestei confuzii stă concepţia despre Legea 544 a juriştilor de la Finanţe, care au transmis preşedintelui SAR o scrisoare nesemnată în care se precizează că «lucrările de analiză şi evaluare preliminară a impactului noilor reglementări sunt lucrări curente şi nu documente oficiale de politici publice», ca atare nu ar exista obligaţia publicării lor", se mai arată în comunicat.

    MFP: "Reducerile anterioare ale cotei de contribuţii sociale au fost însoţite de impact pozitiv"

    Istoricul deciziilor anterioare de modificare a cotei de contribuţii sociale arată că reducerea a fost însoţită de impact pozitiv, îndeosebi la achitarea arieratelor, iar majorarea a condus la reducerea încasărilor, este poziţia MFP.

    Efectele creşterii CAS au fost vizibile în perioada 2009-2010. În anul 2009, când cota de asigurări sociale a fost majorată cu 3 puncte procentuale (2 pp la angajator şi 1 pp la angajat), încasările la buget din această sursă s-au redus cu 3%, transmit Finanţele.

    Potrivit estimărilor MFP, în "scenariul pesimist" în care reducerea CAS ar scoate la iveală în 2015 doar 25% (4,75 miliarde lei) din evaziunea fiscală estimată de Consiliul Fiscal la 19 miliarde lei, va fi acoperit golul de venituri aproximat de minister, fără măsuri suplimentare.

    Instituţia aminteşte că, din 2008 până în prezent, evaziunea fiscală la CAS a crescut cu aproape 10 miliarde lei, de la 9 la 19 miliarde lei.

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Dna A.M. Pippidi, acesti "indivizi" care conduc acest GUVERN habar nu au ce inseamna ..si de ce este necesar "un studiu de impact"N-ati vazut in ce "hal" sau prezentat in fata presedintelui in asi justifica aceasta masura. Sunt mai slabi decat elevi care n-au luat BAC ul acum in toamna. Fac parte din ce-i 80 % ce nu si-au luat examenele. Cunostintele "lor" echivaleaza ca si cand scoti un elev de cls.VII -a la tabla si nu poate raspunde cat fac 3+3.

      1. ....si unde mai pui ca aspira si la functia suprema in stat Ne facem de rasul "curci" la Comisiile Europene.Un astfel de presedinte nu are ce cauta in elita functiilor din stat.Si uite ca asa curg "doctoratele" la noi in Romania. cu toti incompetenti....

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    IBC SOLAR
    rpia.ro
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    26 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
    Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    energyexpo.ro
    cnipmmr.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb