Regia Autonomă Municipală, societatea care asigură agentul termic în municipiul Buzău, a ajuns în colaps după ce a acumulat datorii de 20 de milioane de euro, iar zeci de mii de abonaţi au renunţat, rând pe rând, la sistemul centralizat de încălzire.
• Primarul a cerut intrarea în insolvenţă
Regia Autonomă Munimicipală Buzău este tot mai aproape de faliment. Situaţia grea în care se află societatea care asigură agentul termic în municipiul Buzău a fost semnalată de primarul Buzăului, Constantin Toma, încă de la preluarea mandatului. Edilul vorbea de datorii uriaşe dar şi pierderi de aproape un million de euro pe an, sume care din păcate nu au putut fi acoperite.
În plus, numărul abonaţilor a scăzut dramatic în ultimii ani. Astfel, dacă la înfiinţare RAM Buzău a asigurat agentul termic pentru 36.500 de apartamente, în present, societatea mai numără doar 8000 de abonaţi. Cel mai recent val al debranşărilor a fost înregistrat chiar în 2019, înainte de startul furnizării agentului termic, când societatea a fost nevoită să pună la punct un sistem propriu, independent, de furnizare a căldurii după ce producătorul, Ecogen, a sistat contractul cu RAM. " Avem 4.350 de debranşaţi, de la începutul sezonului cald până acum. Este un record - având branşaţi 12.500 de abonaţi branşaţi, la 1 ianuarie. Acum scăzând 4.350, mai rămân 8.500. În continuare se debranşează oamenii - nu le-am pus restricţie", a declarat Aurel Gubandru, directorul RAM Buzău în funcţie în octombrie 2019.
Pentru rezolvarea tuturor acestor problem autorităţile din municipiul Buzău nu au găsit nicio soluţie aşa că edilul Buzăului a cerut intrarea RAM în insolvenţă.
"Am solicitat Consiliului Local, în penultima şedinţă, aprobarea pentru ca acest RAM să intre în insolvenţă pentru că nu mai putea continua din cauza datoriilor şi pierderilor enorme", a declarat primarul Constantin Toma.
• O nouă societate va asigura căldura din apartamente
Pentru că sunt totuşi mii de apartamente care primesc căldură de la REgia Autonomă Municipală autorităţile locale sunt nevoite să găsească o soluţie pentru a nu-I lăsa în frig începând cu această iarnă. Soluţia a fost înfiinţarea unei noi societăţi care să preia tot ce este viabil din vechiul sistem centralizat de încălzire al oraşului.
" Cu siguranţă vom avea avea sistem centralizat....De astăzi(n.r 27mai) a intrat în dezbatere publică un proiect privind înfiinţarea unei alte societăţi, pentru a avea o rezevă, în condiţiile în care cu foarte mare probabilitate RAM-ul nu va putea trece prin Tribunal un plan de reorganizare. Noua societate va prelua ce este viabil de la actuala Regie Autonomă." a adăugat edilul şef.
• Noua societate ar urma să fie denumită RAM TERMO VERDE SA şi ar avea doi acţionari: Municipiul Buzău şi Urbis Serv SRL Buzău.
" RAM TERMO VERDE S.A. este o persoană juridică română de interes public, cu capital majoritar (99,7938%) al Municipiului Buzău, înregistrată în România, care asigură producerea, transportul, distribuirea şi furnizarea energiei termice în sistem centralizat, în Municipiul Buzău.
Capitalul social subscris al societăţii: 4.850.000lei (asigurat din bugetul local), divizat în 48.500 acţiuni nominative dematerializate cu valoare nominală de 100 lei/acţiune, constituit după cum urmează: - prin aport în numerar din partea Municipiul Buzău, cu suma de 4.840.000lei; -prin aport în numerar din partea Urbis Serv SRL Buzău, cu suma de 10.000lei, cu următoarea structură", se arată în proiectul de hotărâre pus spre dezbatere publică pe site-ul Primăriei Buzău.
• Preţul gigacaloriei, rămâne neschimbat
În iarna 2019-2020, buzoienii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire au plătit 300 de lei pentru o gigacalorie , deşi preţul întreg al gigacalroiei furnizate către populaţie a fost de 500 de lei, diferenţa fiind însă subvenţionată de Primăria Buzău. Odată înfiinţată o nouă societatea pentru asigurarea căldurii în apartamentele buzoienilor, autorităţile locale au intenţia de a menţine acest preţ, respective 300 de lei pentru o gigacalorie furnizată către apartamentele buzoienilor.
Şi chiar dacă aceasta este o veste bună pentru abonaţii actuali ai RAM, angajaţii societăţii au primit însă veşti proaste. 80 dintre ei, adică aproape jumătate, au intrat dejà în şomaj ethnic şi cel mai probabil nu se vor mai întoarce la serviciu.Însă şomajul i-ar putea viza şi pe alţi angajaţi.
" Vor fi reduceri de costuri foarte, foarte mari. Se va rămâne, de exemplu, cu doar maxim o treime din toţi angajaţii RAM- ului. Deocamdată, mai bine de jumătate din oameni sunt în şomaj tehnic, dar şomaj tehnic neplătit de Guvern pentru că nu îndeplineam condiţiile. Marea majoritate nu se vor mai întoarce la serviciu. Problema este că nu mai sunt bani, s-o spunem foarte clar ", a declarat primarul Constantin Toma.