"Societatea noastră este falocrată"

A consemnat EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 3 septembrie 2019

Cristina Chiriac

Cristina Chiriac

(Interviu cu doamna Cristina Chiriac, fondatoarea CONAF)

Societatea noastră este una falocrată şi se manifestă ca atare în toate sectoarele ei, politica nefiind o excepţie, ne-a transmis Cristina Chiriac, fondatoarea Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). Domnia sa ne-a spus, într-un interviu: "Nu este comod să accepţi, mai ales dacă eşti femeie, felul diferit în care eşti tratată. Discrepanţele de atitudine între situaţii similare sunt întâlnite la tot pasul, începând cu decolteul, broşa, culoarea părului ş.a.m.d. Practic, în această privinţă avem de-a face cu o dublă măsură şi nu cred să existe o femeie care să nu fi trecut printr-o asemenea experienţă".

(Interviu cu doamna Cristina Chiriac, fondatoarea CONAF)

Reporter: Recent, premierul Viorica Dăncilă a afirmat ca este nedreptaţită de bărbaţii din politică pe criterii de gen. Consideraţi că această afir­maţie are susţinere?

Cristina Chiriac: Societatea noas­tră este falocrată şi se manifestă ca atare în toate sectoarele ei, politica nefiind o excepţie. Nu este comod să accepţi, mai ales dacă eşti femeie, felul diferit în care eşti tratată. Discrepanţele de atitudine între situaţii similare sunt întâlnite la tot pasul, începând cu decolteul, broşa, culoarea părului ş.a.m.d. Practic, în aceas­tă privinţă avem de-a face cu o dublă măsură şi nu cred să existe o femeie care să nu fi trecut printr-o asemenea experienţă.

Reporter: Credeţi că astfel de acuzaţii, venite din partea premierului ţării, slujesc sau, mai degrabă, ruinează cauzele genului feminin?

Cristina Chiriac: Cred că nu e vorba de acuzaţii, ci de un adevăr prea mult ocolit, iar acesta trebuie spus, asumat, recunoscut şi îndreptat. Nici măcar de o cauză a femeilor nu e vorba, ci de necesitatea unei atitudini echidistante, echilibrate, nedis­criminatorie şi nepărtinitoare. Să fii femeie sau bărbat nu e un merit ori o culpă. Practic, însă, pentru aproximativ aceleaşi atitudini, rezultate, salariu, contracte etc., o femeie trebuie să fie de două ori mai puternică, mai consecventă, mai eficientă - şi lis­ta poate continua - decât un bărbat.

Despre un bărbat se spune că este unul cu o carieră înfloritoare, de succes, în timp ce o femeie cu rezultate aproximativ egale se alege cu adjectivul de harnică.

Reporter: Cum sunt, de fapt, văzute femeile din politică?

Cristina Chiriac: În politică şi în război totul este permis, dar n-ar strica să existe câteva diferenţe de atitudine, mai ales atunci când părţile care se înfruntă sunt de aceeaşi parte a baricadei. Care este baricada? Este vorba de viitorul nostru, al copiilor noştri, înspre care se îndreaptă femeile alergând după o zi de muncă, în timp ce bărbaţii îşi pot continua ziua socializând şi chiar făcând business într-un mediu relaxant. Şi cine nu a ascultat oftatul de oboseală al unui bărbat, extenuat după o zi aglomerată? Femeile de azi, implicate în poziţii de management au parte de aceleaşi zile aglomerate, dar ele trebuie să se întoarcă spre cămin, copii, unde continuă responsabilităţile, grija, preocupările.

Reporter: Ce ar trebui făcut pentru ca imaginea femeii să fie îmbunătăţită?

Cristina Chiriac: Cred că nu imaginea femeii ar trebui îmbunătăţită, ci atitudinea întregii societăţi, care evaluează o femeie prin prisma bărbatului de lângă ea, considerând-o un veşnic satelit şi niciodată o planetă, ca să amintesc de metafora cu bărbaţii de pe Marte şi femeile de pe Venus. Cert este că e nevoie de o schimbare de mentalitate şi de educaţie. În principiu, calibrul unui bărbat este dat şi de atitudinea faţă de femei.

Reporter: Care este situaţia în alte ţări?

Cristina Chiriac: Dacă ne referim strict la politică, atunci atitudinile sunt oarecum la cele două extreme: unele ţări se mulţumesc să bifeze îndeplinirea unui indicator în ceea ce priveşte raportul numeric optim dintre bărbaţi şi femei în componenţa unui parlament, guvern, comisie, în timp ce altele se mândresc cu câte o doamnă de fier. Femeile aflate în poziţii decizionale joacă un rol crucial în integrarea lor în toate domeniile politice. Cu toate acestea, în majoritatea societăţilor din întreaga lume, femeile deţin doar un număr redus de funcţii decizionale, atât în instituţiile publice, cât şi în cele private.

În luna septembrie a anului 2015, ONU a adoptat rezoluţia "Agenda anului 2030 pentru dezvoltare sustenabilă". Ea include, printre altele,câteva obiective de dezvoltare durabilă ce abordează egalitatea de gen. Este vorba despre asigurarea deplină şi eficientă a participării femeilor la viaţa politică şi oportunităţi egale de conducere la toate nivelurile decizionale în domeniul politic, economic şi public. ONU utilizează doi indicatori ca repere pentru progres: proporţia locurilor ocupate de femei în parlamentele naţionale şi administraţiile locale, respectiv proporţia femeilor aflate în funcţii manageriale.

Datele statistice vorbesc despre 19% femei în funcţii de ministru la nivel mondial şi 30% în UE, 7,3% prim-miniştri femei la nivel mondial şi 14,3% în UE. În esenţă, Uniunea Europeană are 3 femei prim-ministru, 4 femei preşedinte şi două regine din cele 55 de poziţii de şef de stat şi de guvern, iar cu aceste cifre se situa peste media mondială la începutul anului 2019. Ceva mai bine stăm la nivelul Parlamentului European, unde vorbim de 36% femei membre. Desigur, există şi situaţia Cuba şi Rwanda, unde femeile depăşesc 50% din componenţă, acolo libertatea politică fiind discutabilă. Dincolo de cifre însă, rămâne problema de atitudine faţă de femei, fără să vorbesc despre agenda mişcării feministe. Pur şi simplu, îmi doresc eleganţă, corectitudine, tratament nediscriminatoriu.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Alta feminista care reduce lumea la o eticheta pretentioasa care nu inseamna nimic. Daca stau bine si ma gandesc femeile voteaza din plin falocratia, nu e ca si cum barbatii le-au aruncat in lanturi. ce discriminari viseaza? pai nu feministele au vrut sa faca ele cariera? ce ma doare pe mine ca o colega are copii? sa ia salar egal cu mine ca ea are copii? nu draga - eu am grija de copiii si nevasta mea, ea se descurca. daca nu poate si cariera si copiii de ce face o tema publica din asta? eu i-am facut copiii? sa renunte la copii si sa devina carierista. Chestia asta sa blamezi barbatul sau societatea pentru contradictia alegerilor tale dificil compatibile e o plangoceala si o emotionalizare a discursului public destinata sa creeze discriminare pozitiva pentru anumite categorii care se portretizeaza ca victime desi sunt victimele propriilor alegeri.

    1. Vor tratament egal dar numai atunci cand este in avantajul lor. Cand egalitatea nu le mai convine devine falocratie.

      Ar trebui sa se decida ce doresc in fond. - adevar, egalitate sau mila conjuncturala in virtutatea faptului ca sunt femei. In realitate nu doresc sa fie egale cu barbatul ci sa fie "mai egale" pentru ca sunt femei. Doresc atat avantajele barbatului dar si pe ale femeii (in functie de cel mai avantajos conjunctural) iar atunci cand primesc invariabil atat avantajele cat si dezavantajele barbatesti ca urmare a egalitatii intre sexe se declara discriminate. Vor "cetatenie" dubla dar sa fie simpla totodata, vor sa fie femei atunci cand gresesc si barbati atunci cand performeaza, iubesc adevarul dar nu il vor intotdeauna, vor sa fie mame si sotii atunci cand conduc si sa fie conducatoare atunci cand alapteaza. Le vor pe toate odata dar nu chiar pe toate, egalitate dar nu chiar egala, .

      Pana la urma, CE VOR FEMEILE? 

    Da, feministele la microfon.... Dragelor, sunteti privite in ansamblu asa cum sunt aproape toate femeile. Feminismul reprezinta o foarte mica minoritate a femeilor. Insa femeile au genetica asta de a urma. Asa ca unora dintre femei li se pare interesant sa aplaude pe feministe desi nu au habar ce ar presupune schimbarea.

    O adevarata revolutie a balantei sexelor in societatea umana ar presupune urmatoarele: 

    - Nicio femeie sa nu fie favorizata de legea mariajului. Adio jumatate de avere dupa 5 ani de casnicie, sa ii luati averea fraierului. Femeia trebuie educata sa fie pregatita sa traiasca si sa se descurce singura la fel ca un barbat. Lasati papusile si machiajul pentru fetite, dati-le truse de suruburi, scule, sa inteleaga cum se fac lucruri. 

    - Femeile si nevoia lor reproductiva si de implinire prin procreare sunt responsabile pentru explozia populatiei de dupa anii 70 si tot deranjul ecologic ce rezulta de aici. Natalitatea trebuie descurajata dupa primii doi copii. In general natalitatea nu trebuie incurajata in mod deosebit. Femeia trebuie educata sa progreseze altfel decat prin procreare. Poate prin intelect.

    1. Esti o eroina. Te votam.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb