Societatea Română de Comerţ şi Industrie, o soluţie pentru finanţarea Oltchim

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 noiembrie 2012

Societatea Română de Comerţ şi Industrie, o soluţie pentru finanţarea Oltchim

FMI nu este de acord cu ajutorul de stat pentru combinat

Băncile analizează comandarea unui audit şi a studiului pentru viabilizarea societăţii

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu este de acord cu infuzia de capital de la stat pentru salvarea Oltchim Râmnicu Vâlcea, susţin surse din Ministerul Economiei. FMI agreează, în schimb, finanţarea combinatului prin Societatea Română de Comerţ şi Industrie, mai spun sursele noastre.

Societatea Română de Comerţ şi Industrie este acea firmă cu capital de stat, pe care Guvernul a consfinţit-o printr-o Ordonanţă, pe la jumătatea lunii octombrie, şi care va derula activităţi de comerţ exterior.

Sursele noastre susţin că, de fapt, această societate este creată special pentru Oltchim şi va funcţiona ca un SPV (special purpose vehicle). SPV-ul statului va asigura (prin credite bancare), potrivit surselor din minis­ ter, fondurile pentru materia primă, va asigura comenzile şi va plăti Oltchim pentru serviciile prestate (procesare). Firma, deţinută 100% de Ministerul Economiei, ar urma să fie înfiinţată oficial chiar în această săptămână, când sunt aşteptate să iasă toa­ te actele de la Registrul Comerţului.

La finele săptămânii trecute, oficialii Ministerului Economiei au avut mai multe întâlniri cu băncile creditoare ale Oltchim. Sursele citate ne-au spus că băncile şi autorităţile analizează, în prezent, varianta comandării unui audit care să arate situaţia financiară a Oltchim şi a unui studiu care să arate care este soluţia de viabilizare a combinatului.

Atât auditul, cât şi planul de viabilizare ar urma să fie finanţate, în mare parte, din fondurile creditorilor Oltchim, fiind o condiţie pentru obţinerea de noi finanţări, afirmă sursele din minister.

Traicu, Ministerul Economiei: "Nu s-a trimis, încă, notificarea la Comisia Europeană pentru ajutorul de salvare"

Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei, a declarat, la finele săptămânii trecute, că Oltchim este în proces de repornire - a fost pusă în funcţiune electroliza cu membrană, joi a fost pornită fabrica de var, iar în această săptămână vor fi pornite instalaţiile de polioli şi oxo-alcooli.

Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: "Nu s-a trimis încă notificarea la Comisia Europeană. Ea este în lucru, urmând să fie elaborate proiectul de act normativ prin care se acordă ajutor de salvare în cuantum de 20 milioane euro, studiul de impact economic şi social în cazul opririi activităţii Oltchim (care a fost deja realizat), foaia de parcurs privind strategia avută în vedere pentru Oltchim şi un material care să demonstreze că Electrica se comportă ca un investitor privat prudent prin neexecutarea creanţelor deţinute asupra Oltchim. Un material similar trebuie emis de către AVAS referitor la creanţele asupra Oltchim".

Oficialul Ministerului Economiei a subliniat că, din momentul în care notificarea va fi făcută, conform discuţiilor cu reprezentanţa Comisiei Europene şi discuţiilor cu FMI şi Banca Mondială, timpul maxim este de două luni, dar poate fi scurtat substanţial prin interesul manifestat de către Comisie prin misiunea permanentă a României pe lângă CE. Atunci va fi reluată activitatea la maximum 65% din capacitate, a subliniat domnia sa.

Retehnologizările şi modernizările societăţii Oltchim ar trebui să se finalizeze începând cu trimestrul al doilea din 2013, moment de la care se estimează funcţionarea societăţii cu un profit de 1,9 milioane euro pe lună, potrivit strategiei de pornire a combinatului, aprobată în ultimul Consiliu de Administraţie al societăţii.

Noua conducere a societăţii intenţionează atingerea unei capacităţi de producţie zilnice, după 24 de zile de la repornire, de o valoare a mărfii la vânzare de 1,13 milioane euro, cu un cost de producţie de 1,1 milioane euro, incluzând şi armonizările secţiilor funcţionale, precum şi funcţionarea pe un profit minim de 900.000 euro pe lună, incluzând şi armonizările secţiilor funcţionale, pentru o perioadă de cinci luni şi reevaluarea planului de rentabilizare.

Planul vizează rentabilizarea societăţii prin scăderea cheltuielilor directe şi indirecte, în special pentru secţiile neprofitabile şi demararea programelor de retehnologizare şi modernizare a Secţiei Polioli Polieteri şi Instalaţiei Propenixid, începând din luna a şasea de la pornire, fondurile estimate fiind de circa 11 milioane euro.

Pe 23 august, activitatea combinatului din Râmnicu Vâlcea a fost oprită din cauza datoriilor pe care societatea le-a înregistrat în ultimii patru ani.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu mai pierde timpul Rodin Traicu.

    Trebuie o noua lege a energiei(Petrol, gaze, en. electrica) sa nu mai submineze straini economia tarii. Astea sunt rezerve strategice. Mariti reseventele. Opriti exporturile daca exista cerere intara. 

    Este incredibil cum un guvern procedeaza ca cea mai joasa speta de oameni de afaceri.

    Cum mai poate guvernul acuza administratori care umplu firmele de datorii dupa care isi trec activitatea pe o alta firma. 

    Cum mai poate avea credibilitate un astfel de guvern care cu o incredibila nonsalanta tepuieste creditori de buna credinta,banci etc?

    Poate se scoate si un manual care sa descrie in amanunt aceata ordinarie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb