• Banca anunţă pierderi de 4,9 miliarde de euro din tranzacţiile frauduloase l Preşedintele Daniel Bouton şi-a prezentat demisia, însă aceasta nu a fost acceptată l "Société Générale" vinde acţiuni
"Société Générale" SA, a doua bancă din Franţa după valoarea de piaţă, raportează pierderi de 4,9 miliarde de euro (7,1 miliarde de dolari) din tranzacţii, cele mai mari din istoria Europei, întrucât a fost victima unei fraude comise de unul dintre traderii săi. "Société Générale" atribuie frauda unui singur trader, care se ocupa de tranzacţiile cu produse financiare derivate pe bursele europene. Banca Franţei, autoritatea de reglementare a sistemului bancar francez, investighează cazul, descoperit la finele săptămânii trecute. Totodată, "Société Générale" a lansat procedurile disciplinare împotriva traderului şi i-a concediat pe managerii diviziei la care lucra acesta.
În condiţiile date, preşedintele "Société Générale", Daniel Bouton, şi-a prezentat demisia, însă consiliul de administraţie al băncii a refuzat să o accepte.
"Tranzacţiile care au stat la baza fraudei sunt simple, însă au fost ascunse prin tehnici extrem de sofisticate şi variate", a precizat Bouton.
Deşi a fost fraudată, banca va raporta un profit de 600 - 800 de milioane de euro pe 2007 şi va plăti un dividend egal cu 45% din câştigurile sale.
"Majoritatea sectoarelor noastre de activitate, din Franţa şi din exterior, continuă să înregistreze rezultate foarte bune", a menţionat Bouton.
Banca s-a confruntat cu deprecieri de active în valoare de 2,05 miliarde de euro, provocate de criza creditelor subprime.
Acţiunile "Société Générale" au scăzut semnificativ ieri, pe piaţa din Paris. De la începutul anului, titlurile băncii franceze au scăzut cu 20%, investitorii temându-se că pierderile generate de criza creditelor subprime din SUA vor fi tot mai mari.
"Société Générale" va lansa o emisiune de acţiuni, urmărind să obţină 5,5 miliarde de euro (8,1 miliarde de dolari) din această vânzare, după ce capitalul instituţiei a avut de suferit de pe urma crizei creditelor. Vânzarea de acţiuni va fi administrată de băncile de investiţii "JPMorgan Chase & Co." şi "Morgan Stanley".