Acţiunile băncilor listate la bursele din Europa au înregistrat scăderi importante ieri, după ce "Société Générale" SA a raportat rezultate financiare sub aşteptările analiştilor. Pierderile din sectorul bancar au pus pe curs negativ pieţele europene pentru a opta zi din ultimele nouă, acestea îndreptându-se către cel mai redus nivel din septembrie 2013 până în prezent.
Titlurile "Société Générale", a doua bancă majoră din Franţa, au coborât cu 11% la ora 16.30, pe piaţa din Paris, atingând 28,11 euro. Mai devreme, titlurile băncii pierduseră 15% (cel mai important declin consemnat după 2011).
Banca a raportat, pentru ultimul trimestru din 2015, un profit net de 656 milioane de euro (741 milioane de dolari), faţă de 549 milioane de euro în ultimele trei luni din 2014. Deşi în creştere, câştigul a fost cu mult sub aşteptările analiştilor: 944 milioane de euro. Pe segmentul de investment banking, profitul "Société Générale" a scăzut cu 35%.
Directorul executiv al băncii, Frederic Oudea, a semnalat că "Société Générale" ar putea avea dificultăţi în realizarea ţintei de profit pe anul curent, din cauza presiunilor din sectorul de reglementare, a dobânzilor aflate la record minim şi a pieţelor volatile.
Oudea a menţionat: "Anul acesta ne confruntăm cu mai multe incertitudini decât am anticipat".
În ultimul trimestru din 2015, banca franceză a fost afectată de costuri cu litigiile de 400 de milioane de euro, care au anulat, practic, câştigurile din vânzarea unei deţineri la administratorul de active "Amundi" SA, conform Bloomberg.
Ieri, şi alte bănci din Europa au consemnat pierderi majore pe burse. Titlurile "Deutsche Bank" AG, cea mai mare bancă din Germania, s-au depreciat cu 2,3%, la 14,01 euro (la ora locală 16.15), iar cele ale "Credit Suisse Group" AG, a doua bancă elveţiană, cu 6,8%, la 12,53 franci. Mai devreme, titlurile "Credit Suisse" scăzuseră la 12,30 franci (cel mai redus preţ din octombrie 1989 până acum).
La Londra, acţiunile "Standard Chartered" Plc au coborât cu 3,1%, la 394,90 pence, iar la Milano, acţiunile "UniCredit" SpA - cu 4,7%, la 2,95 euro.
La Atena, acţiunile băncilor au scăzut din nou, în condiţiile în care la Bruxelles se derula o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro cu privire la programul de asistenţă destinat Greciei. Înaintea reuniunii, preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a declarat că este "optimist" cu privire la discuţiile care se derulează pe marginea programului destinat Greciei. "Au existat zvouri în presă că procesul de evaluare a Greciei a deraiat. Sunt absolut convins că acest lucru este greşit. Procesul continuă (...), sunt optimist că vom ajunge la un rezultat bun", a spus Dijsselbloem. Chiar şi în aceste condiţii, titlurile "National Bank of Greece" SA au scăzut cu 1,6%, la 0,13 euro, iar cele ale "Eurobank Ergasias" SA - cu 4,5%, la 0,32 euro. Acţiunile "Piraeus Bank" SA au coborât cu 3,3%, la 0,09 euro, iar cele ale "Alpha Bank" AE au stagnat la 1,16 euro. Indicele Stoxx Europe 600 care evaluează dinamica acţiunilor băncilor de pe continent a scăzut cu 4,7% pe piaţa din Londra, la ora locală 15.35, ajungând la 132,62 puncte. Săptămâna aceasta, indicele a pierdut peste 7% (cel mai mare declin din august 2011 până acum).
Acţiunile băncilor europene au pierdut circa 30% anul acesta, potrivit Bloomberg.
•
Severin Cabannes, director adjunct al "Société Générale": "Nu există vreun risc ca banca să nu plătească cupoanele obligaţiunilor către investitori".
•
Profitul obţinut de "Société Générale" pe segmentul bancar global şi de servicii destinate investitorilor a scăzut la 275 milioane de euro în ultimul trimestru din 2015, de la 422 milioane de euro în acelaşi interval din 2014. Venitul din tranzacţiile cu acţiuni au pierdut 31%, ajungând la 447 milioane de euro.
Banca franceză a avut o expunere de 23,5 miliarde de euro pe segmentul petrolului şi gazelor, la finele lui 2015.
Pe întreg anul 2015, profitul "Société Générale" a crescut cu 49%, la 4 miliarde de euro, în baza înstrăinării de active. Banca şi-a majorat dividendul pe anul trecut cu 67%, la 2 euro/acţiune.
•
Băncile centrale vor continua să coboare dobânzile şi mai mult sub nivelul zero, dacă vor decide că aceasta este cea mai bună soluţie pentru economie, spune Jose Vinals, directorul departamentului de pieţe capital din cadrul Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de Bloomberg Television.
"Important este ca fiecare bancă centrală din fiecare ţară sau regiune să evalueze dacă beneficiile dobânzilor negative sunt mai mari decât costurile şi, în cazul acesta, dobânzile negative se vor menţine", a spus Jose Vinals, conform Agerpres.
Un exemplu în acest sens a fost oferit de banca centrală a Suediei, care a decis, ieri, să coboare dobânda de politică monetară la -0,5%, subliniind că este pregătită să utilizeze şi alte instrumente pentru relansarea inflaţiei.
•
Pierre Moscovici, comisarul european pentru economie: "Nu trebuie să ne temem cu privire la economia Europei şi la băncile sale. Putem vedea că sistemul bancar european este mult mai solid decât era în trecut, trebuie să avem încredere în el. În ultimii ani, am lansat instrumente care nu existau înainte".
1. 400 milioane euro
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2016, 13:58)
Litigii
Expunere pe petrol , haha cu Opec-ul nu te pui.
Sper sa va mature.