SoftServe, unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii digitale şi de consultanţă IT, plănuieşte să se alăture unui consorţiu internaţional pentru a dezvolta tehnologii de aterizare şi lansare selenare, într-un proiect finanţat de NASA , conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, proiectul vine după ce compania Astroport Space Technologies a câştigat o finanţare NASA STTR faza II în 2023 pentru a avansa în dezvoltarea tehnologiilor pentru platforme de aterizare în medii extreme şi a permite aterizări selenare mai sigure.
Condusă de Astroport, beneficiarul finanţării, echipa de robotică şi automatizare avansată a SoftServe va lucra alături de un consorţiu de parteneri globali, pentru a avansa în mod colectiv eforturile de construcţie de pe Lună. Membrii echipei participante au sarcina de a simula sisteme robotice pentru construcţii reale, interacţiune mecanică şi mişcare liberă pe suprafaţa Lunii.
"Rolul şi miniunea noastră este de a construi modele pentru interacţiunea terra-mecanică dintre echipe, utilaje de construcţii şi regolit. În mod specific, specialiştii noştri vor crea şi executa numeroase simulări digitale ale procesului de construcţie pe Lună, luând în considerare caracteristicile şi proprietăţile solului. Această activitate ne va permite să explorăm sinergiile posibile între utilaje, dispozitive de pe şantier şi concepte optime de transport care ar putea transforma dezvoltarea pe Lună", a declarat Lyubomyr Demkiv, liderul departamentului de robotică al SoftServe.
Proiectul va demara în ianuarie 2024.
Programul Small Business Technology Transfer (STTR) al NASA oferă anual granturi pentru cercetare, dezvoltare şi demonstrarea aplicabilităţii unor tehnologii inovatoare care sprijină nevoile descrise de NASA.