Situaţia soiurilor hibride după aderarea la UE reprezintă un subiect cu interes deosebit pentru producători, datorită ponderii de aproximativ 50% din întreaga suprafaţă cu vii pe rod.
În prezent, sînt admise în comercializare numai vinurile pro-duse din soiuri nobile apar-ţinînd genului Vitis vinifera.
Prin Documentul de poziţie, România s-a angajat să elimine plantaţiile de hibrizi direct producători din extravilan, existînd totuşi posibilitatea păstrării lor în în intravilan, precum şi reconversia plantaţiilor de hibrizi interspecifici în soiuri nobile pînă în 2014.
"Trebuie încurajată producţia vinului pentru ca producătorul să facă reconversii", a declarat Ion Şerban Dobronăuţeanu, preşedinte al ONIV.
Efortul financiar pentru reconversie urmează să fie susţinut şi de UE, prin programe SAPARD, pînă la 50% din valoare. Conform reprezentanţilor ONIV, costul pentru reconversia unui hectar se situează în jurul valorii de 10.000 euro, iar în următorii şase ani acestea vor deveni productive. Cea mai întinsă suprafaţă cu plantaţii de hibrizii se situează cu precădere în sudul ţării.
În acest sens, ONIV solicită monitorizarea suprafeţelor plantate cu hibrizi direct producători (HPD) în vederea eliminării lor şi implementarea cît mai rapidă a mecanismelor prevăzute în legislaţie.
Conform datelor statistice, suprafeţele cultivate cu HPD reprezintă circa 30.000 hectare, care trebuie înlocuite în perioada de tranziţie.
Acţiunea de reconversie care trebuie finalizată pînă în anul 2014 are ca principal scop producerea de vinuri de calitate.