Hidroelectrica a dat în judecată furnizorii de energie "Alpiq Romindustries" şi "Energy Holding", cu o zi înainte să iasă din insolvenţă. Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere şi fost administrator judiciar al companiei, ne-a declarat că Hidroelectrica vrea să îşi recupereze prejudicii de sute de milioane de lei cauzate de contractele bilaterale directe derulate de producătorul de energie hidro cu aceşti furnizori.
Domnul Borza ne-a precizat: "Alpiq şi Energy Holding au pierdut procesele cu Hidroelectrica în perioada insolvenţei şi au făcut recurs. Ei cer Hidroelectrica beneficiul nerealizat în urma denunţării contractelor bilaterale directe, care aveau valabilitate până în 2018. Hidroelectrica solicită în instanţă prejudiciul care i-a fost cauzat din 2009 şi până în 2012 de aceşti traderi de energie, care constă în diferenţa dintre preţul mic din contractele directe şi preţul pieţei, care a fost mai mare şi cu 50%. Contractul dintre două părţi trebuie interpretat în echilibru, iar relaţia între părţi trebuie să fie echitabilă".
Întrebat ce se întâmplă cu responsabilii din companie, care au facilitat şi menţinut aceste contracte la preţuri în favoarea traderilor, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica ne-a răspuns că organele de anchetă competente au toate datele pentru a deschide noi dosare.
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în 20 iunie 2012. Tribunalul Bucureşti a hotărât închiderea procedurii de insolvenţă în 27 iunie 2013.
În raportul asupra cauzelor insolvenţei producătorului de energie hidro, Remus Borza a indicat contractele bilaterale de vânzare a energiei negociate direct cu mai mulţi traderi, care au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza preţurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea.
Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries, firme din grupul elveţian Alpiq, au cauzat Hidroelectrica un prejudiciu de 850 milioane de lei, iar contractul cu Energy Holding a produs companiei pierderi de 1,4 miliarde de lei în perioada 2006-2012, potrivit raportului amintit.
Contractele cu Energy Holding şi companiile din grupul Alpiq au fost denunţate de Remus Borza în urmă cu un an.
1. deontologie
(mesaj trimis de Catalin în data de 01.08.2013, 09:40)
Asistam la o reconsiderare a sistemului comunist, in care deontologia unui lichidator si reglementarea curenta i-au permis acestuia sa devina presedintele Consiliului de Supraveghere.