SOLICITARE PSD: Legea consumatorului vulnerabil, pe lista sesiunii extraordinare a Parlamentului

G.M.
Ziarul BURSA #Politică #Protecţia consumatorilor / 21 iulie 2021

Legea consumatorului vulnerabil, pe lista sesiunii extraordinare a Parlamentului

PSD cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru adoptarea Legii consumatorului vulnerabil, potrivit unui comunicat de presă emis ieri de formaţiunea politică.

"PSD solicită preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Anca Dragu şi Ludovic Orban, să convoace Parlamentul într-o sesiune extraordinară pentru rezolvarea urgentă a situaţiei dramatice în care se află peste jumătate de milion de români, confruntaţi cu riscul de a fi debranşaţi de la reţeaua de energie electrică din cauza creşterii explozive a preţurilor", se menţionează în documentul citat.

Social democraţii consideră că, având în vedere intenţia Guvernului de a anula prevederile ordonanţei care asigura protecţia acestor consumatori, este necesar ca Parlamentul să adopte, în regim de urgenţă, legea consumatorului vulnerabil.

"PSD solicită parlamentarilor puterii să-şi întrerupă vacanţele şi campaniile de partid pentru a legifera această chestiune deosebit de sensibilă pentru foarte multe familii cu venituri mici din România. (...) Este de neacceptat ca în secolul XXI, într-un stat membru al Uniunii Europene, peste 200.000 de gospodării să se reîntoarcă la opaiţ din cauza unei liberalizări sălbatice a pieţei energiei, aprobată de Guvernul Orban şi pusă în practică de Guvernul Cîţu. În acest caz, nu e vorba doar de câţiva consumatori rău-platnici, ci deja de un amplu fenomen social de o gravitate excepţională, care impune intervenţia urgentă a Parlamentului României", susţin reprezentanţii social-democraţilor.

Amintim că proiectul legislativ aprobat de Guvern privind consumatorul vulnerabil se află de aproape patru luni în Parlament, fără ca senatorii şi deputaţii să ia o decizie în legătură cu acesta.

Conform expunerii de motive a proiectului legii privind consumatorul vulnerabil din domeniul energiei, în sezonul rece 2019-2020, statul a acordat subvenţii la energia termică în valoare de 90 milioane lei pentru 250.000 de gospodării, un număr mult mai mic faţă de cele 1,5 milioane gospodării, subvenţionate cu 300 milioane lei anual la începutul anilor 2000.

"Însă Directiva 944/2019 nu are în vedere numai sezonul rece şi încălzirea locuinţei, ci orice reprezintă consum energetic pe parcursul întregului an. Din acest considerent este necesară revizuirea legislaţiei aplicabile în materie de protecţie socială şi dezvoltarea măsurilor pentru a cuprinde întreaga perioadă a anului. Mai mult, nivelurile de venituri şi cuantumurile ajutoarelor s-au menţinut în aceiaşi parametri cu excepţia limitei maxime de venituri care a fost majorată în 2019 şi în 2020, pentru a cuprinde şi o parte din persoanele vârstnice ale căror pensii sunt la nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari", arată Guvernul în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Conform datelor incluse în documentul respectiv, în anul 2019 rata persoanelor aflate în risc de sărăcie din ţara noastră era de 23,8%, mai mult cu 0,3% faţă de anul 2018 şi cu 7% faţă de media europeană. Pentru aceeaşi perioadă, rata riscului sărăciei persoanelor care muncesc (in work at rise poverty) a cunoscut în România o creştere de 0,4% faţă de 2018, de la 15,3% la 15,7%, în timp ce media europeană a înregistrat o scădere de la 9,4% la 9,2%.

Conform autorilor proiectului legislativ, de viitorul act normativ ar urma să beneficieze 427.591 gospodării din ţara noastră, adică aproape 6% din totalul de 7,2 milioane gospodării. Iniţiatorii arată că în acest moment, doar 218.698 gospodării beneficiază de subvenţie la energie.

Pentru perioada 1 septembrie-31 decembrie 2022, efortul bugetar acordării subvenţiei respective este estimat să se ridice la 115.150.290 lei, în timp ce pentru anul 2023, valoarea totală acordată la energie consumatorilor vulnerabili ar urma să fie de 259.205.980 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb