Solicitări de retragere a proiectului 5G şi de realizare a unui studiu de impact

F.A.
Miscellanea / 26 august 2020

Solicitări de retragere a proiectului 5G şi de realizare a unui studiu de impact

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC) a lansat în consultare publică, în data de 4 august, proiectul de lege care va stabili cadrul legal pentru realizarea reţelelor 5G în România. În continuarea acestei proceduri, MTIC a organizat luni, 24 august, o dezbatere publică a proiectului, la care a invitat să participe reprezentanţi ai instituţiilor publice, specialişti, asociaţii ale industriei, companii şi orice cetăţean interesat.

Dezbaterea a permis observarea o dată în plus a controverselor care însoţesc forma actuală a proiectului. De altfel, mulţi participanţi au solicitat retragerea sa, reclamând absenţa realizării unui studiu de impact, în condiţiile în care vorbim de un proiect de lege care va avea un efect puternic şi pe termen lung nu doar asupra industriei de telecomunicaţii, fiind solicitată retragerea sa.

Astfel, avocatul Ion Dragne, decanul Baroului Bucureşti, a declarat că acele criterii impuse prin proiectul de lege sunt non tehnice, politice şi subiective, conţinutul lor reprezentând o mostră de neclaritate, în condiţiile în care legea trebuie să fie clară şi predictibilă. Ion Dragne a adăugat că niciun actor din piaţa comunicaţiilor şi niciun subiect de drept nu se simte în siguranţă când trebuie să se supună unor reguli de evaluare determinate subiectiv, aproape nemotivate şi care au riscul de a scăpa controlului judecătoresc, în condiţiile în care proiectul prevede că judecătorul nu va putea să suspende refuzul actului de autorizare, iar procedura administrativă este înlăturată.

La rândul ei, Diana Crângaşu, avocat specializat în dreptul concurenţei la Clifford Chance Badea, a subliniat şi ea că este esenţial ca reglementările să fie clare şi prietenoase pentru investori. Ea a arătat că impactul reglementărilor va fi resimţit atât de operatorii care furnizează servicii 5G, ca şi de producătorii de echipamente, ele trebuind să fie corelate cu prevederile din legislaţia românească şi din cea europeană.

Proiectul prevede că utilizarea de tehnologii, echipamente şi programe software în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes national, precum şi în reţelele 5G, cu excepţia terminalelor folosite de utilizatorii finali va fi condiţionată de obţinerea de către producători a unei autorizări. Autorizarea se va acorda prin decizie a primului ministru, în baza unui aviz conform al Consiliului Suprem de Apărare al Ţării. Un eventual aviz negativ din partea CSAT va face automat ca decizia primului ministru să fie de a respinge solicitarea de autorizare.

(C)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb