SOLUŢIE TRANŞANTĂ PENTRU CONFLICTELE DIN PIAŢA IMOBILIARĂ: Listă neagră cu chiriaşii şi proprietarii care nu şi-au respectat contractele

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 18 octombrie 2005

Aproximativ trei sferturi din contracte nu sînt respectate de una din părţi

Dezvoltarea fenomenului migraţionist a atras o penurie de locuinţe, fenomen care îşi produce efectele în special în marile centre urbane naţionale. Inevitabil, a apărut o pătură mare de chiriaşi, care este clientela spaţiilor locative aflate pe piaţa liberă sau pe listele de beneficiari ai entităţilor de stat care administreaza fondul public de locuinţe. Relaţiile dintre chiriaşi şi proprietari au fost adesea perturbate din cauza unor încălcări ale contractelor, a unor pagube aduse imobilelor, unor facturi neplătite de chiri-aşi sau, dimpotrivă, din cauza unui comportament agresiv şi hărţuitor al unor proprietari.

Avînd în vedere aceste situaţii, Camera de Comerţ Imobiliar susţine necesitatea constituirii Registrului de Evidenţă Imobiliară - secţiunea chiri-aşi/proprietari (entitate cu scop unic de constituire şi gestionare a bazei de date), care trebuie să fie legiferat. Acest registru va consta în înregistrarea tuturor chiriaşilor şi proprietarilor care nu respectă clauzele contractuale.

Emil Giurgiu, preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliar, ne-a declarat că circa 75-80% din contractele de închiriere nu sînt respectate. Majoritatea sînt realizate neprofesionist, iar din contractele bine făcute mare parte sînt încălcate de chiriaşi. Domnia sa ne-a explicat: "Înfiinţarea prin lege a unui astfel de registru ajută chiriaşii să vadă în casa cui vor sta, dar şi proprietarii pot să ştie pe cine primesc în casa lor. Înregistrarea relocărilor va face posibilă şi recuperarea daunelor de către partea vătămată".

Potrivit proiectului de lege întocmit de Camera de Comerţ Imobiliar, înregistrarea se va face de către partea păgubită, este gratuită şi va consta din expedierea unui formular-tip şi a unei copii legalizate după contractul de închiriere împreună cu o expunere de motive. Datele cuprinse în baza de date sînt publice şi pot fi obţinute de orice persoană interesată la cerere, contra cost. Se va constitui o Carte de rezidenţă a chiriaşului, document obligatoriu care va fi folosit atît pentru obţinerea vizei de flotant, cît şi pentru a se verifica circulaţia chiriaşului .

Secţiunea Chiriaşi/Proprietari va fi organizată în teritoriu la nivel regional. Înscrierea în Secţiune va trebui să cuprindă temeiul legal, iar în condiţiile în care, ulterior, părţile îşi vor rezolva diferendul în cadrul Camerei Arbitrale de pe lîngă Camera de Comerţ Imobiliar, partea în culpă va beneficia de radierea din registru. Radierea se va taxa, taxa urmând a fi suportată de partea interesată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb