Banca Naţională a României (BNR) ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4%, la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară din data de 5 noiembrie, conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR), se arată într-un comunicat remis redacţiei.
Astfel, un număr restrâns de participanţi la sondaj văd posibilă menţinerea dobânzii la 4,25%, în timp ce alţi analişti iau în calcul o diminuare a dobânzii la 3,75%.
Potrivit documentului citat, dobânda de politică monetară ar putea fi redusă în continuare, anul următor, până la 3,75%, în timp ce estimările pentru sfârşitul anului viitor variază între 3% şi 4%.
În ceea ce priveşte rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei, acestea ar putea fi menţinute la nivelul de 15% în luna noiembrie. Anul viitor, rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi diminuate până la 12%, iar estimările variază între 10% şi 15%.
Rozalia Pal, Vicepreşedinte AAFBR, economist şef în cadrul Garanti Bank, declară că inflaţia se află în prezent sub aşteptările iniţiale. Domnia sa precizează: "Inflaţia actuală este sub aşteptările iniţiale şi ne aşteptăm să se menţină sub 2% în prima parte a anului 2014. Acest mediu inflaţionist scăzut permite Băncii Naţionale continuarea ciclului de scădere a dobânzii cu scopul încurajării creditării în lei. Deocamdată observăm o orientare spre finanţare în moneda locală dar per ansamblu portofoliul de credite (şi mai ales creditele în valută) al sistemului bancar este în scădere faţă de anul trecut. Finanţarea mai ieftină în lei ar putea fi unul dintre motoarele revigorării economiei pe parcursul anului 2014, stimulând investiţiile dar şi creditele pentru locuinţe".
AAFBR, înfiinţată în luna ianuarie a anului 2008, reuneşte aproximativ 60 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.