SONDAJ AMCHAM: Încrederea companiilor în mediul investiţional din România este la un nivel record în acest an

G.B
Macroeconomie / 7 iulie 2021

Încrederea companiilor în mediul investiţional din România este la un nivel record în acest an

AmCham România a prezentat rezultatele sondajului privind calitatea climatului investiţional, ediţia 2021. Sondajul relevă un nivel record al încrederii companiilor în mediul investiţional oferit de Romania, 49% dintre companiile participante acordând calificativul bun şi foarte bun. În mod similar, perspectivele privind evoluţia veniturilor, numărului de angajaţi şi investiţiilor înregistrează un puternic trend ascendent, companiile estimând creşteri apropiate de performanţele anului 2018 pentru aceiaşi indicatori, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Sentimentul pozitiv al companiilor vis-a-vis de climatul investiţional aflat la un nivel record, anticiparea unor rezultate de afaceri foarte bune în 2021, precum şi intenţiile de investiţii şi de extindere a prezenţei pe piaţa din România în următorii ani confirmă perspectivele de creştere economică estimate de specialişti. Semnalele dinspre sectorul privat sunt pozitive, însă acestea vin cu responsabilitatea autoritatilor pentru asigurarea stabilităţii şi a predictibilităţii legislative, a implementării de refome şi de proiecte cheie, precum digitalizarea administraţiei şi investiţii în infrastructura de transport şi din alte sectoare critice pentru economie. Concomitent, se impun măsuri ferme şi coerente pentru a menţine avantajul competitiv asigurat de capitalul uman, dat fiind că multe sectoare au indicat că se confruntă, din nou, cu lipsa acută de forţă de muncă calificată. Suntem într-un punct de inflexiune, avem multe resurse financiare disponibile în perspectivă, dar şi multe nevoi stringente care trenează de prea mulţi ani. Ne trebuie voinţă politică şi competenţă să accesăm resursele, să implementăm reformele, să recuperăm decalajele, dar şi să construim viziunea de dezvoltare pe termen mediu şi lung a României " a declarat Ionuţ Simion, Preşedintele AmCham Romania".

Potrivit sursei citate, aproximativ 75% dintre companiile participante la sondaj se aşteaptă să încheie anul financiar 2021 cu un nivel crescut al veniturilor, 47% cu mai mulţi angajaţi decât în prezent iar 59% cu un volum mai mare al investiţiilor, spre deosebire de anul trecut când majoritatea a estimat scăderi majore pentru fiecare din aceşti trei indicatori. În ciuda provocărilor economice şi incertitudinii cu care ne-am confruntat în 2020, majoritatea companiilor a reuşit să-şi menţină sau să-şi crească operaţiunile în România, iar 41% au înregistrat chiar creşteri ale veniturilor.

În ceea ce priveşte evoluţia cifrei de afaceri, 85% dintre companii anticipează o creştere acestui indicator comparativ cu 2020, dintre acestea 44% lucrând într-un scenariu de creştere mai mare de 10%.

Dincolo de rezilienţa dovedită în timpul crizei, când aproape 40% dintre companii nu au accesat niciun fel de măsură de sprijin, mai mult de jumătate dintre companiile participante la sondaj au reuşit chiar să valorifice oportunităţile generate de criză, 64% dintre acestea indicând că adaptarea la contextul pandemic a dus la creşterea ofertei de servicii şi produse şi a bazei de clienţi.

În ceea ce priveşte finanţarea afacerilor, cele mai multe companii, 82%, se bazează în continuare în principal pe fonduri proprii, completate pentru aproximativ o treime dintre respondenţi de împrumuturile bancare sau împrumuturi de la acţionari. O evoluţie pozitivă a înregistrat în acest interval ponderea pieţei de capital ca sursă de finanţare, de la 3% anul trecut, la 8% anul acesta. Acest trend pozitiv poate fi justificat pe de-o parte prin performanţa foarte bună a bursei în 2020, dar şi prin eforturile intensificate de promovare a bursei ca sursă de finanţare printre antreprenori. Potenţialul de creştere este însă foarte mare şi reiterăm cu acest prilej necesitatea continuării dezvoltării pieţei de capital pentru ca aceasta să devină o sursă de finanţare accesibilă şi accesată şi de companiile româneşti.

Pentru al treilea an consecutiv, calitatea infrastructurii digitale conduce detaşat topul celor mai apreciate condiţii de piaţă oferite de România, fiind calificată bună şi foarte bună de 53% dintre companii, urmată de calitatea capitalului uman, considerată bună & foarte bună de 48% dintre respondenţi şi de nivelul de impozitare a companiilor care se situează pe aproximativ acelaşi nivel de apreciere ca în ediţia de anul trecut.

În topul avantajelor competitive care rămân relevante pentru Romania în contextul economic actual, a rămas pe primul loc, cu 82%, importanţa apartenenţei la Uniunea Europeană, strâns corelată cu oportunităţile de finanţare, cu suita de reforme care condiţionează acesul la noile generaţii de fonduri europene, cu răspunsul coordonat la nivel UE în faţa crizei sanitare, dar şi cu apărarea statului de drept.

Cu privire la capitalul uman, un element central al mixului de avantaje competitive oferite de România, sondajul indică o intensificare a tensiunii cu care se confruntă cele mai multe companii, în condiţiile în care anul acesta 82%, în creştere de la 60% în 2020, reclamă lipsa forţei de muncă calificată în industriile în care activează. Faptul că schimbările demografice se detaşează în topul factorilor macroeconomici care pot prezenta un risc pentru economia românească impune adoptarea unor măsuri ferme care să evite erodarea acestui avantaj competitiv, şi implicit a capacităţii României de a susţine proiectele de investiţii care necesită forţă de muncă suplimentară.

În ceea ce priveşte redresarea economică post pandemie, membrii AmCham consideră că principalele componente ale acestui proces, în ordinea răspunsurilor cumulate de fiecare, trebuie să fie: investiţiile în infrastructură (82%), accelerarea digitalizării administraţiei publice (71%), reforma sistemului sanitar (53%), menţinerea sistemului de cotă unică (44%) şi reducerea poverii fiscale pe muncă (37%).

Referitor la regimul de muncă anticipat pentru contextul post pandemic, 62% dintre companii aşteaptă ca cei mai mulţi dintre angajaţi să revină la birou, iar pentru 29% dintre respondenţi, cea mai mare parte a activităţii se va derula de la distanţă.

Per ansamblu, rezultatele sondajului privind calitatea climatului investiţional confirmă priorităţile şi recomandările pe care AmCham Romania le susţine în dialogul cu autorităţile centrale cu privire la redresarea economică şi creşterea competitivităţii României şi evidenţiază importanţa stabilităţii şi predictibilităţii şi a parteneriatului public privat constructiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb