Preşedintele Traian Băsescu este, pentru 34,7% dintre români, politicianul care poate contribui cel mai mult la reducerea corupţiei, conform unui sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale în perioada 21-27 mai.
Potrivit rezultatelor sondajului, date publicităţii duminică, şeful statului este urmat Gigi Becali (5,5%), Corneliu Vadim Tudor (5%), Monica Macovei şi Mircea Geoană (2,6%), Theodor Stolojan (2,2%).
Pentru 15,1% dintre repondenţi, niciun politician nu poate contribui la reducerea corupţiei, iar 20,9% nu ştiu.
Peste jumătate dintre români (51,8%) consideră că preşedintele Băsescu nu a abuzat de poziţia sa intervenind în treburile Parlamentului şi ale Guvernului. 56,1% dintre cei chestionaţi cred că şeful statului nu a încălcat Constituţia.
31,1% dintre intervievaţi apreciază că Traian Băsescu a abuzat de poziţia sa intervenind în treburile Parlamentului şi ale Guvernului, iar 27,9% că a încălcat Constituţia.
În ceea ce priveşte relaţia dintre şeful statului şi Parlament, 38% dintre cei intervievaţi cred că va fi mai proastă, 34,6% apreciază că va rămâne la fel, în vreme ce 18,2% consideră că va fi mai bună.
Aproximativ 10% dintre cei chestionaţi nu au ştiut ce să răspundă.
După referendumul din 19 mai, imaginea lui Traian Băsescu pe plan internaţional se va îmbunătăţi consideră 38,1% dintre repondenţi, 38,4% cred că va rămâne la fel, doar 9,5% apreciind că se va înrăutăţi. Nu au ştiut să răspundă 14% dintre cei chestionaţi.
53% dintre cei intervievaţi cred că lui Traian Băsescu cel mai bine i se potriveşte funcţia de preşedinte, 10% îl văd premier, iar 27% apreciază că niciuna. Nu au ştiut să răspundă 10% dintre cei chestionaţi.
În opinia a 53% dintre cei intervievaţi, cel mai bine pentru România ar fi ca preşedintele să fie o personalitate a vieţii publice, neimplicată politic, în vreme ce 34% cred că ar trebui să reprezinte un partid politic.
41,3% dintre repondenţi preferă ca formă de guvernământ republica prezidenţială, 26,3% - republica parlamentară, 7,3% - monarhia constituţională. Pentru o altă formă de guvernământ optează 1,8% dintre cei chestionaţi, iar 7,3% nu ştiu.
Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1.293 persoane în vârstă de peste 18 ani, reprezentativ pentru populaţia adultă a României, interviurile având loc în 93 oraşe şi sate din 41 judeţe.