Sondaj CIVIS: Democraţii, cotaţi cu cel mai mare procent pentru europarlamentare

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 25 octombrie 2007

Sondaj CIVIS: Democraţii, cotaţi cu cel mai mare procent pentru europarlamentare

Partidul Democrat ar obţine 27,1% din voturile electoratului la viitoarele alegeri europarlamentare din 25 noiembrie, se arată într-un sondaj realizat de Centrul de Analize şi Investigaţii Sociologice CIVIS şi transmis ieri. Pe locul al doilea s-ar clasa, potrivit studiului sociologic, PSD cu 20,7%, urmat de PNL cu 20,6%.

La diferenţă mare, pe locul al patrulea s-ar clasa, cu 8,8 procente, PNG-CD, apoi PLD cu 5,7%, PRM - 4,8%, UDMR - 4,4%, PIN - 2,4%, PC - 1,9%, PNŢCD - 1,3%, Partidul Verde - 0,4%. Potrivit sondajului, 53% dintre români consideră că Parlamentul European va contribui mai mult asupra dezvoltării şi bunăstării în România, în timp ce doar 29% dintre repondenţi susţin că Parlamentul României va face acest lucru. De asemenea, 32% dintre persoanele intervievate au susţinut că deciziile luate la Bruxelles influenţează, direct, viaţa de zi cu zi a cetăţenilor României, în timp ce 27% spus că deciziile luate la Bruxelles vor influenţa puţin viaţa românilor, iar 11% foarte puţin. Doar 17% dintre români sunt de părere că aceste decizii vor influenţa foarte mult viaţa românilor, în timp ce 13% au răspuns că nu ştiu.

În opinia a 39% dintre români Guvernul actual ar organiza mai bine alegerile parlamentare, deşi 21% dintre repondenţi susţin că euroscrutinul ar fi mai bine organizat de guvernul format în cazul în care moţiunea de cenzură iniţiată de PSD ar fi fost adoptată. În schimb, 40% dintre repondenţi nu au ştiut să răspundă la această întrebare. Cât priveşte promovarea României în Uniunea Europeană, 41% dintre români consideră că ţara noastră va fi promovată cel mai mult de către sportivi, 30% de către oamenii de ştiinţă, 29% prin intermediul oamenilor de cultură, 27% de tradiţiile româneşti, 23% de valorile româneşti, iar 16% prin intermediul produselor provenind din România. La capitolul sportivi, 42,1% dintre români consideră că Gheorghe Hagi şi 42,2% Nadia Comăneci sunt primi doi sportivi care au cea mai bună imagine în lume. Ei sunt urmaţi de fotbalistul Adrian Mutu, de tenismanul Ilie Năstase.

Primii doi muzicieni români care au cea mai bună imagine în lume sunt, potrivit sondajului, George Enescu cu 27,8% dintre opţiuni şi Gheorghe Zamfir cu 14,7%.

Un procent de 21,1% consideră că preşedintele Traian Băsescu este primul om care ar promova cel mai bine imaginea României în Uniunea Europeană, 13,16% dintre cei chestionaţi au răspuns că primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu ar face mai bine acest lucru, în timp ce 12,14% George Becali.

De asemenea, 41% dintre repondenţi consideră că vinul va constitui, într-o măsură foarte mare, brandul de ţară al României în Uniunea Europeană, 40% cred că turismul, 28% produsele meşteşugăreşti, iar 29% mobila. Sondajul a fost realizat de Centrul de Analize şi Investigaţii Sociologice CIVIS, în perioada 12-18 octombrie 2007, pe un eşantion de 1.131 persoane, reprezentativ pentru pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României. Marja de eroare este de +/- 3%. Sondajul a fost finanţat de Fundaţia "Prin noi înşine".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb