SONDAJ EJOBS: 5 din 10 angajaţi şi-au schimbat jobul cel puţin o dată în ultimii doi ani

F.D.
Miscellanea / 20 iulie 2022

Raluca Dumitra, head of marketing în cadrul eJobs

Raluca Dumitra, head of marketing în cadrul eJobs

40% dintre respondenţii celui mai recent sondaj derulat de eJobs România spun că nu şi-au mai schimbat jobul dinainte de 2019, decizie motivată de o nevoie crescută de stabilitate în contextul tulbure creat de pandemie şi de implicaţiile economice care i-au urmat. 2020 şi 2021 au fost ani de mutări profesionale pentru 30% dintre angajaţi, iar 2022 a adus curajul de a încerca un nou job pentru 20% dintre participanţii la sondaj, se arată într-un comunicat de presă.

"Pe o piaţă destul de fierbinte pentru candidaţi, în care migrarea de la un loc de muncă la altul se poate face foarte uşor,o astfel de decizie vine doar dacă este însoţită de argumente solide care ţin de salariu, program mai bun de lucru, o oportunitate de avansare în carieră sau dacă este impusă, cum este cazul disponibilizărilor. Altfel, este destul de greu să atragi candidaţi noi pentru că sunt puţini cei care vor să plece într-un loc nou dacă nu au pe masă o ofertă foarte atrăgătoare din toate punctele de vedere", spune Raluca Dumitra, head of marketing în cadrul eJobs.

Rezultatele sondajului arată că 40% dintre cei care şi-au schimbat jobul în ultimii doi ani au fost motivaţi de un salariu mai mare, 14% spun că nivelul de încărcare la job îi depăşea, iar 12% au vrut să un alt domeniu de activitate pentru că nu le mai plăcea ce făceau. 27% au fost nevoiţi să plece din companie pe fondul unui val de disponibilizări. Pentru 3% motivul a fost legat de refuzul primit de la angajator de a lucra de acasă.

"Interesant este şi faptul că jumătate dintre cei care şi-au schimbat jobul au optat şi pentru un nou domeniu de activitate. O bună parte dintre ei sunt cei care au fost disponibilizaţi şi şi-au pierdut încrederea în stabilitatea sectorului respectiv. Contextul economic şi nevoia de stabilitate reapar ca elemente recurente în decizia de a face o astfel de mişcare în carieră pentru că rar se întâmplă să vedem un număr atât de mare de oameni care să dorească să lucreze într-o industrie complet nouă atunci când caută un alt loc de muncă", mai spune Raluca Dumitra.

41% dintre respondenţi declară că noul job a presupus şi o promovare, 49% lucrează pe aceeaşi poziţie, iar pentru 11% mutarea a însemnat o retrogradare la nivel profesional. Cu toate acestea, 7 din 10 au acum un salariu mai mare decât la jobul anterior.

Rezultatele sondajului trasează premisele unei perioade care ar putea aduce un val semnificativ de fluctuaţie a personalului, în condiţiile în care 35% dintre respondenţi îşi caută în mod activ un nou loc de muncă şi aplică la joburile nou apărute în piaţă, 44% urmăresc ce poziţii scot angajatorii pe platformele de recrutare, însă nu aplică deocamdată şi doar 21% sunt complet mulţumiţi de locul de muncă actual şi, prin urmare, nici nu aplică, nici nu urmăresc oportunităţi de angajare.

Principalele criterii pe care le au în vedere cei care iau în calcul acest pas sunt obţinerea unui salariu mai mare (menţionat de 47% dintre participanţii la sondaj), să poată lucra de acasă (21%), să intre într-un domeniu mai stabil decât cel în care lucrează în prezent (11%), să aibă mai multe beneficii extra salariale (8%), să aibă o poziţie mai bună decât cea curentă (7%) sau să le ofere ocazia de a se reloca în afara ţării (2%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb