• Preşedintele României este urmat de Teodor Stolojan şi Gigi Becali
Preşedintele Traian Băsescu se menţine, cu 53%, în topul încrederii românilor în personalităţile politice, arată un sondaj realizat de INSOMAR în perioada 7-11 septembrie, dat ieri. Şeful statului este urmat de Theodor Stolojan cu 40% , Gigi Becali - 38%, Mircea Geoană - 33% şi Mona Muscă, tot cu 33% (dar a coborât trei locuri faţă de sondajul precendent), Emil Boc - 30%, Călin Popescu-Tăriceanu - 25%, Ion Iliescu - 23%, Corneliu Vadim Tudor - 22%.
Cu sub 20 de procente sunt creditaţi Adriean Videanu (19%), Adrian Năstase (18%), Petre Roman (15%), Gheorghe Ciuhandu (13%), Cozmin Guşă (14%), Marko Bela (12%) şi Dan Voiculescu (12%).
• Avem în continuare cea mai mare încredere în Biserică
Românii au în continuare cea mai mare încredere în Biserică (83%), relevă sondajul INSOMAR. Armata se menţine pe locul doi în ierarhia instituţiilor în care românii au încredere, cu 77%, urmată de mass-media - cu 63%. Au încredere în Jandarmerie 61% dintre cei chestionaţi, în Preşedinţie - 55% în SRI - 47%, iar în Poliţie - 42%. Pe locurile următoare se află Sindicatele cu 31%, Justiţia - 30%, Guvernul - 24%, partidele politice - 20% şi Parlamentul - 19 %.
• Preoţii care au colaborat cu fosta securitatea ar trebui să fie judecaţi de instituţiile bisericeşti sau de Dumnezeu
Conduita morală a preoţilor care au colaborat cu fosta securitatea ar trebui să fie judecată de instituţiile bisericeşti sau de Dumnezeu, consideră 66% dintre subiecţii sondajului INSOMAR. 14% dintre cei intervievaţi susţin că preoţii ar trebui judecaţi de opinia publică şi mass-media, 18% - de oamenii comunităţilor din care fac parte şi 2% - de altcineva. Majoritatea subiecţilor - 77% - este de părere că activitatea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii este influenţată politic şi doar 22% au spus că nu este influenţată. 92% dintre subiecţi apreciază că faptele celor care au colaborat cu fosta securitate pentru avantaje materiale sunt foarte grave sau destul de grave. Procentul celor care consideră astfel faptele celor care au colaborat în vederea supravegherii activităţii unor persoane străine este de 37%. Pentru 36% dintre cei intervievaţi sunt destul de grave şi foarte grave faptele celor care au colaborat doar pentru a protejarea unor interese ale statului şi a celor care au semnat angajamente sub ameninţări şi presiune.
• O cincime din români sunt de acord cu alegerile anticipate
Cu organizarea de alegeri anticipate sunt total de acord 21% dintre români, mai relevă sondajul. Parţial de acord s-au declarat 30% dintre cei intervievaţi, în timp ce 49% au spus că sunt parţial şi total împotriva organizării de alegeri anticipate.
Sondajul INSOMAR a fost realizat pe un eşantion de 1.147 de persoane, fiind reprezentativ pentru populaţia României cu vârsta de peste 18 ani. Interviurile au fost realizate în 49 de localităţi urbane şi 52 localităţi rurale din 40 de judeţe şi în municipiul Bucureşti. Eroarea maximă admisă pentru rezultatele obţinute, garantată cu o probabilitate de 95%, este de 2,8%.