SONDAJ INSOMAR Traian Băsescu se menţine în topul încrederii românilor în personalităţile politice

Ziarul BURSA #Politică / 18 septembrie 2006

Preşedintele României este urmat de Teodor Stolojan şi Gigi Becali

Preşedintele Traian Băsescu se menţine, cu 53%, în topul încrederii românilor în personalităţile politice, arată un sondaj realizat de INSOMAR în perioada 7-11 septembrie, dat ieri. Şeful statului este urmat de Theodor Stolojan cu 40% , Gigi Becali - 38%, Mircea Geoană - 33% şi Mona Muscă, tot cu 33% (dar a coborât trei locuri faţă de sondajul precendent), Emil Boc - 30%, Călin Popescu-Tăriceanu - 25%, Ion Iliescu - 23%, Corneliu Vadim Tudor - 22%.

Cu sub 20 de procente sunt creditaţi Adriean Videanu (19%), Adrian Năstase (18%), Petre Roman (15%), Gheorghe Ciuhandu (13%), Cozmin Guşă (14%), Marko Bela (12%) şi Dan Voiculescu (12%).

Avem în continuare cea mai mare încredere în Biserică

Românii au în continuare cea mai mare încredere în Biserică (83%), relevă sondajul INSOMAR. Armata se menţine pe locul doi în ierarhia instituţiilor în care românii au încredere, cu 77%, urmată de mass-media - cu 63%. Au încredere în Jandarmerie 61% dintre cei chestionaţi, în Preşedinţie - 55% în SRI - 47%, iar în Poliţie - 42%. Pe locurile următoare se află Sindicatele cu 31%, Justiţia - 30%, Guvernul - 24%, partidele politice - 20% şi Parlamentul - 19 %.

Preoţii care au colaborat cu fosta securitatea ar trebui să fie judecaţi de instituţiile bisericeşti sau de Dumnezeu

Conduita morală a preoţilor care au colaborat cu fosta securitatea ar trebui să fie judecată de instituţiile bisericeşti sau de Dumnezeu, consideră 66% dintre subiecţii sondajului INSOMAR. 14% dintre cei intervievaţi susţin că preoţii ar trebui judecaţi de opinia publică şi mass-media, 18% - de oamenii comunităţilor din care fac parte şi 2% - de altcineva. Majoritatea subiecţilor - 77% - este de părere că activitatea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii este influenţată politic şi doar 22% au spus că nu este influenţată. 92% dintre subiecţi apreciază că faptele celor care au colaborat cu fosta securitate pentru avantaje materiale sunt foarte grave sau destul de grave. Procentul celor care consideră astfel faptele celor care au colaborat în vederea supravegherii activităţii unor persoane străine este de 37%. Pentru 36% dintre cei intervievaţi sunt destul de grave şi foarte grave faptele celor care au colaborat doar pentru a protejarea unor interese ale statului şi a celor care au semnat angajamente sub ameninţări şi presiune.

O cincime din români sunt de acord cu alegerile anticipate

Cu organizarea de alegeri anticipate sunt total de acord 21% dintre români, mai relevă sondajul. Parţial de acord s-au declarat 30% dintre cei intervievaţi, în timp ce 49% au spus că sunt parţial şi total împotriva organizării de alegeri anticipate.

Sondajul INSOMAR a fost realizat pe un eşantion de 1.147 de persoane, fiind reprezentativ pentru populaţia României cu vârsta de peste 18 ani. Interviurile au fost realizate în 49 de localităţi urbane şi 52 localităţi rurale din 40 de judeţe şi în municipiul Bucureşti. Eroarea maximă admisă pentru rezultatele obţinute, garantată cu o probabilitate de 95%, este de 2,8%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb