Peste jumătate dintre directorii generali de companii intervievaţi într-un sondaj la nivel mondial consideră că pandemia de coronavirus este o ameninţare semnificativă pentru afacerile lor, iar 11% se tem că afacerea lor nu va supravieţui crizei economice provocate de măsurile de izolare adoptate de guverne, transmite CNBC.
Previziunea sumbră este inclusă într-un nou sondaj global efectuat în rândul a peste 3.500 de directori generali, care a fost realizat între 15 şi 19 aprilie de YPO, o organizaţie care reuneşte peste 29.000 de directori generali, din 130 de ţări.
Datele, care actualizează răspunsurile date în martie de reprezentanţii a 2.750 de companii, ilustrează marea schimbare apărută în aşteptările liderilor de afaceri care a avut loc în ultimele săptămâni.
În total, 84% dintre respondenţii sondajului din aprilie au declarat că perspectivele de afaceri sunt mai grave decât erau la 1 martie, când existau mai puţin de 500 de cazuri de coronavirus confirmate în SUA.
Sectorul ospitalităţii şi restauraţiei pare să fie cel mai vulnerabil, 41% dintre directorii generali afirmând că afacerea lor nu poate supravieţui crizei. Treizeci la sută dintre şefii de companii din domeniul aerospaţial şi aviaţie, 19% din sectorul vânzărilor en-gros şi cu amănuntul şi 19% din educaţie au declarat că activitatea lor riscă să se prăbuşească.
Senatul Statelor Unite a aprobat marţi un proiect de lege pentru alocarea a încă 484 miliarde de dolari pentru întreprinderile mici şi spitale, care au fost afectate în mod special de criză. Pe lângă firmele mici, multe companii americane mari au primit împrumuturi de urgenţă.
Sondajul YPO a constatat că 64% dintre directori anticipează că veniturile vor rămâne la un nivel scăzut cel puţin un an de acum înainte; 16% cred că veniturile lor vor fi de fapt mai mari. Patruzeci şi trei la sută dintre şefii de companii se aşteaptă ca veniturile să scadă cu mai mult de 20% într-un an - directorii din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia de Sud anticipează cele mai mari scăderi.
Perspectiva privind ocuparea forţei de muncă este mai bună, 51% dintre directorii generali participanţi la sondaj spunând că numărul lor de angajaţi va fi acelaşi sau mai mare în următorul an.
Un sfert dintre respondenţi se aşteaptă ca acest număr să scadă cu mai mult de 20%, cu o probabilitate mai mare ca firmele din Canada, Australia, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, comparativ cu cele din SUA, să înregistreze reduceri mari ale numărului de angajaţi.
Închiderea afacerilor pe fondul pandemiei a mărit numărul cererilor pentru indemnizaţii de şomaj din SUA la niveluri record, anulând aproape în totalitate cele 22 de milioane de locuri de muncă create după Marea Recesiune din 2008.
Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat marţi că sistemul şomajului de stat "s-a prăbuşit" din cauza creşterii cererilor.