SONDAJ PWC: Volumul de informaţii solicitate de ANAF, cea mai mare nemulţumire a companiilor vizate de inspecţii fiscale


Companii / 12 martie 2021

Dan Dascălu

Dan Dascălu

Volumul de informaţii şi documente solicitate de echipa de inspecţii fiscale şi lipsa de comunicare efectivă cu administraţia fiscală sunt domeniile care generează cele mai mari nemulţumiri companiilor au arătat 59%, respectiv, 33% dintre companiile respondente la un sondaj realizat de PwC România şi D&B David şi Baias în cadrul unui eveniment online, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

"O inspecţie fiscală bine pregătită înseamnă să aveţi gata şi să puteţi prezenta în orice moment documentaţia aferentă, cu atenţie maximă la toate detaliile. Cum aceasta este întotdeauna extrem de voluminoasă, este recomandabil să vă bazaţi pe avantajele pe care soluţiile de digitalizare le oferă, mai ales că ANAF va continua să comunice şi să verifice documentele de la distanţă. Ambiţia administraţiei fiscale este să realizeze 30% din activitatea de control din acest an pe cale de verificare documentară. Prin urmare, digitalizarea documentaţiei de ambele părţi ale "baricadei" vă va ajuta să desfăşuraţi un asemenea control mai uşor, mai rapid şi cu potenţialul de a obţine rezultate cât mai bune", a declarat Dan Dascălu, Partener şi Lider al Practicii de Litigii, D&B David şi Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC România.

Astfel, 70% dintre companiile participante la sondaj indică serviciile intragrup drept cea mai importantă temă vizată de inspecţiile fiscale din cauza volumului mare de documente solicitate şi a termenelor scurte de predare. Acestea sunt urmate de controalele privind preţurile de transfer (20%) şi de cele care vizează tichetele cadou (10%).

Potrivit sursei citate, aproape trei sferturi dintre companii au arătat că nivelul obligaţiilor suplimentare impuse în cadrul controlului fiscal au fost mai mici de un milion euro, 17% au menţionat sume între 1 şi 10 milioane euro şi 9% peste 10 milioane euro.

Cele mai recente tendinţe observate în practica inspecţiilor fiscale ANAF au fost abordate în cadrul evenimentului online susţinut de specialiştii PwC România şi D&B David Baias, fiind prezentate o serie de teme de maxim interes şi actualitate din domeniu, din perspectivă integrată juridică-fiscală.

"Am adus în atenţia participanţilor cele mai interesante aspecte pe care le-am observat, precum şi mijloacele pe care le au la îndemână pentru o bună pregătire şi susţinere a inspecţiei fiscale. Totodată, au fost evidenţiate o apărare ulterioară a drepturilor acestora în diferitele proceduri necontencioase sau contencioase de tip administrativ sau judecătoresc, inclusiv în faţa instanţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, pentru a le aduce la cunoştinţa participanţilor toate mijloacele pe care le au la dispoziţie în asemenea situaţii" a continuat Dan Dascălu.

Una dintre cele mai mari provocări existente în prezent o reprezintă inspecţiile aferente tichetelor cadou, iniţiate la cele mai multe dintre companiile ce au fost supuse controlului DGAF în cadrul Operaţiunii "Pandora", dar încă nefinalizate, întrucât se pare că există discuţii la nivelul ANAF pentru stabilirea unei abordări unitare în aceste demersuri de control ce implică particularităţi diferite la contribuabilii controlaţi.

Conform comunicatului, modificările legislative aduse în această privinţă de Legea nr.296/2020 au fost, de asemenea, discutate, mai ales că, din păcate, lasă în continuare multe semne de întrebare în planificarea activităţilor din domeniu pentru viitor.

"Pentru cei interesaţi am reamintit că mai au timp să utilizeze diferitele facilităţi puse la dispoziţie în cadrul pandemiei, precum anularea obligaţiilor fiscale accesorii, aşa-zisă "aministie fiscală", şi eşalonarea simplificată, în condiţiile în care efectele lor vor înceta la 31 martie 2021, iar Mirela Calugăreanu, preşedintele ANAF, a menţionat, în timpul conferinţei noastre de taxe, că nu s-a discutat încă despre o eventuală prelungire a lor, aşa cum s-a întâmplat în decembrie 2020" a arătat în încheiere Dan Dascălu.

Sondajul a fost realizat în cadrul webinarului "Inspecţiile fiscale: În căutarea echilibrului în raportul de forţe - autorităţi fiscale şi contribuabili", organizat de PwC România şi D&B David şi Baias pe 3 Martie, la care au participat circa 300 de companii din diverse industrii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb