Acţiunile globale vor depăşi perioada de slăbiciune din prezent şi îşi vor continua creşterea în următoarele douăsprezece luni, dar într-un ritm mai temperat decât cel din acest an, arată un sondaj realizat de Reuters, la care au participat mai mulţi analişti de acţiuni din întreaga lume. De asemenea, aceştia văd probabilă o corecţie a pieţelor, în următoarele şase luni.
În acest an, indicele Standard & Poor's 500 a avut o creştere de circa 22%, în timp ce indicele pan-european Stoxx 600 a urcat cu 16%, dar la finalul săptămânii trecute, incertitudinea cu privire la impactul pe care-l poate avea noua variantă a coronavirusului, Omicron, a declanşat un val de vânzări în pieţele de acţiuni.
Unii analişti consideră că, trecerea către active considerate "sigure" şi volatilitatea sporită arată că este posibil să urmeze o perioadă agitată pentru pieţe, pe termen scurt. Întrebaţi dacă o corecţie a pieţei de acţiuni din ţara lor este probabilă, aproximativ trei sferturi dintre respondenţi - 79 din 106 - au răspuns "Da", conform sondajului, ce a acoperit principalii indici din peste o duzină de ţări, scrie Reuters.
Dubravko Lakos-Bujas, strateg de acţiuni americane şi şeful departamentului de cercetare cantitativă al JPMorgan Securities, a spus: "Privind în perspectivă, continuăm să vedem creştere a pieţei, dar mai moderată, pe baza unor câştiguri peste aşteptări ale companiilor şi a reducerii şocurilor din lanţurile de aprovizionare (...). Riscul cheie al viziunii noastre ţine de o schimbare hawkish (n.r. ce implică creşteri agresive ale ratei dobânzii) a politicii băncii centrale, în special dacă dislocările post-pandemie persistă".
Conform sondajului, la care au participat peste 150 de analişti din întreaga lume în perioada 15 noiembrie - 1 decembrie, aşteptările sunt ca majoritatea indicilor să depăşească corecţia actuală şi să atingă noi maxime, până la sfârşitul anului 2022.
Dintre cei şaptesprezece indici majori avuţi în vedere, se aşteaptă ca zece să depăşească maximele istorice în următoarele douăsprezece luni, cinci urmând să atingă acest reper încă înainte de jumătatea anului 2022.
Impulsionat de câştigurile corporaţiilor şi de creşterea economică, indicele Standard & Poor's 500 va continua trendul ascendent din acest an şi va urca cu 7,5%, până la finele lui 2022, la 4.910 puncte, arată sondajul. Pentru Stoxx 600, estimarea este de creştere de 7%, indicele pan-european urmând să atingă 500 de puncte până în iulie, cu peste 10 puncte mai mult decât maximul din 17 noiembrie, scrie Reuters.
Totuşi, în ciuda marcării de noi maxime istorice, aşteptările sunt ca performanţele obţinute de indici anul acesta să nu se repete, în 2022.
Referitor la perspectivele câştigurilor corporaţiilor din pieţele ţărilor lor, în următoarele şase luni, peste 85% dintre strategii intervievaţi, respectiv 79 din 91, au spus că se aşteaptă ca profiturile să se îmbunătăţească, arată sursa menţionată.
"Ne aşteptăm ca câştigurile să fie motorul cheie al rentabilităţii acţiunilor globale, în 2022. În linie cu estimările noastre privind câştigurile, ne aşteptăm la rentabilităţi ridicate cu o cifră pentru acţiuni, anul viitor, în comparaţie cu cele de două cifre, din 2021 (...). De asemenea, redresarea economiei şi faptul că «nu există nicio alternativă» sunt alte elemente prielnice pentru acţiuni", a declarat Philipp Lisibach, strateg şef global la Credit Suisse, conform Reuters.