Fondurile globale au devenit mai prudente în luna mai, evitând să recomande plasamentele în acţiuni, conform unui sondaj realizat de Reuters, care arată că acestea îndeamnă la creşterea semnificativă a deţinerilor în numerar şi obligaţiuni.
Acest lucru reflectă îngrijorările legate de declaraţiile contradictorii privind negocierile comerciale dintre SUA şi China, respectiv de ameninţarea lansată recent de preşedintele american Donald Trump cu privire la impunerea de noi tarife vamale pentru importurile din Mexic, care riscă să ducă economia globală în recesiune.
Alan Gayle, preşedintele Via Nova Investment Management, declară: "Credem că SUA şi China îşi vor rezolva diferendele legate de comerţ într-o perioadă rezonabilă de timp. Dar, încrederea investitorilor a fost afectată puternic. Responsabilii cu politicile în domeniu joacă periculos şi îşi pot crea singuri probleme".
Bătălia comercială dintre Washington şi Beijing a afectat pieţele financiare în luna mai, când indicele bursier american S&P 500 a scăzut cu peste 5%, după ce crescuse cu mai bine de 17% în primele patru luni ale anului. În acelaşi timp, randamentele titlurilor de trezorerie au scăzut până la nivelul minim al ultimelor luni, conform Reuters.
Majoritatea managerilor de fonduri şi a directorilor de investiţii intervievaţi de Reuters au afirmat că schimbarea cea mai probabilă în privinţa portofoliilor este reprezentată de reducerea activelor mai riscante sau, în cel mai bun caz, menţinerea aproximativă a poziţiilor de risc curente, în următoarele şase luni.
Expunerea medie pe acţiuni recomandată în luna mai a fost cea mai scăzută înregistrată după februarie, adică 46,7% faţă de 47% în luna precedentă, potrivit celui mai recent sondaj Reuters, care include 41 de fonduri din SUA, Europa, Marea Britanie şi Japonia. Analiza a fost realizată între 13 şi 30 mai.
"Impasul în negocierile comerciale dintre SUA şi China, din luna mai, a devenit îngrijorător în sensul că dezacordurile dintre părţi par să fi evoluat într-un proces de apărare a politicilor naţionale şi a valorilor, în special pentru chinezi. Acest lucru sugerează că realizarea unui acord poate dura mai mult decât era de aşteptat. În consecinţă, am redus expunerea pe acţiuni", a mai spus Gayle.
Recomandările privind plasamentele în numerar au crescut la 6% - cel mai ridicat nivel din februarie până acum, faţă de 5,2% în luna precedentă. Alocările în obligaţiuni propuse pentru un model de portofoliu global au ajuns la cel mai ridicat nivel de după august 2017: 40,8%, de la 40,5%, potrivit analizei.
Dar, abordarea investitorilor nu este conformă cu cea a peste 200 de strategi chestionaţi de Reuters într-un sondaj separat, care arată că acţiunile globale vor continua să crească. Totuşi, aceştia atenţionează că o escaladare a războiului comercial dintre SUA şi China reprezintă cel mai mare obstacol în ascensiunea acţiunilor.
Analiza mai arată că recomandările privind investiţiile în active nord-americane - acţiuni şi bonduri - au crescut până la cel mai ridicat nivel din 2013, în defavoarea deţinerilor din zona euro, dat fiind că, în opinia specialiştilor, SUA au cele mai bune perspective de creştere economică.