Studiul anual realizat de ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) - Global Talent Trends Survey 2023 - oferă o perspectivă de ansamblu în ceea ce priveşte profesia contabilă şi modul în care oamenii se simt la locul de muncă, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, în ultimii ani, piaţa muncii a trecut printr-o transformare semnificativă, iar în acest moment, pare că suntem într-o cu totul nouă eră a recrutării şi pregătirii profesioniştilor. Peste 8.000 de profesionişti contabili din 148 de ţări, inclusiv Canada, India, Turcia, Singapore, dar şi România, au fost întrebaţi despre îngrijorările pe care le au în legătură cu viitorul muncii, precum şi despre aspiraţiile lor de carieră. Sondajul a evaluat, de asemenea, aspecte cheie legate de locul de muncă, cum ar fi implicarea angajaţilor, starea lor de bine şi atitudinea generală faţă de tehnologie.
Într-o perioadă de schimbări majore ale forţei de muncă şi într-un climat economic global dificil, sondajul indică faptul că un viitor în contabilitate rămâne o alegere inspirată pentru cei care caută perspective de carieră pe termen lung şi posibilităţi de a dobândi continuu noi competenţe. În special în cazul tinerilor, datele sugerează că alegerea acestui parcurs profesional este motivată mai degrabă de posibilităţile de evoluţie şi de recompensele financiare, precum şi de oportunitatea de a dobândi o calificare profesională care să permită mobilitate intersectorială şi internaţională.
Studiul scoate la iveală preocuparea angajatorilor în ceea ce priveşte căutarea de talente, dar şi fidelizarea personalului existent. Între timp, în Europa Centrală şi de Est, cea mai mare îngrijorare a angajaţilor se leagă de impactul inflaţiei asupra salariilor, precum şi de stresul la locul de muncă. Aproape jumătate dintre respondenţi (44%) se aşteaptă să schimbe poziţia sau chiar compania în 12 luni, procentul ajungând la 69% în următorii doi ani. Dintre cei care doresc să se mute în următorul an, două treimi se aşteaptă ca această mutare să fie în afara organizaţiei în care activează, subliniază sursa citată.
"Atragerea următoarei generaţii de talente este crucială, dat fiind că profesia contabilă stă la baza unui mediu economic performant, sănătos şi disciplinat," spune Andreia Stanciu, Head of ACCA Southern Europe. "Sondajul anual al ACCA, privind tendinţele în materie de recrutare şi retenţie, face auzită vocea celor care studiază şi lucrează în domeniul financiar-contabil şi asigură faptul că profesia poate răspunde în mod realist provocărilor şi oportunităţilor apărute."
Cele şapte teme relevate de raport sunt sintetizate astfel:
• Inflaţia continuă să alimenteze presiunile salariale şi reprezintă o provocare în ceea ce priveşte păstrarea angajaţilor
• Munca în regim hibrid este în continuare o opţiune, dar 57% dintre respondenţi menţionează că lucrează din nou în totalitate la birou.
• Abordarea problemei burnout-ului trebuie să fie o prioritate, 71% dintre ei dorind mai mult ajutor din partea organizaţiilor pentru a-şi gestiona sănătatea psihică
• Mobilitatea locurilor de muncă determină o posibilă criză de talente pentru angajatori
• Tehnologia este considerată în prezent un avantaj, dar 42% sugerează că se simt copleşiţi de ritmul alert al schimbărilor.
• Gradul de incluziune în companie este bun, 68% dintre respondenţi menţionând că angajatorul lor are o cultură organizaţională incluzivă , dar sunt exprimate îngrijorări, în special de către respondenţii mai tineri, cu privire la mobilitatea socială, aproape jumătate din ei indicând că provenienţa socială poate fi o barieră în calea progresiei în carieră.
• O carieră în contabilitate este considerată în continuare o alegere inteligentă pentru cei care caută perspective de carieră pe termen lung.
În cadrul acestui sondaj au fost solicitate opiniile profesioniştilor contabili şi ale angajatorilor din întreaga lume. S-au primit 8.405 răspunsuri din 148 de ţări. Colectarea datelor pentru acest sondaj s-a încheiat la 27 septembrie 2022, se menţionează în comunicat.