"Sony Corp." negociază în exclusivitate cu studiourile cinematografice "Metro-Goldwyn-Mayer" (MGM) o posibilă preluare, informează Reuters. Vicepreşedintele "Sony", Howard Stringer, a declarat, la reuniunea anuală a grupului pe teme de strategie, că "pregăteşte o analiză exclusivă" a MGM şi că se află în ziua a patra sau a cincea din perioada de negocieri de 20 de zile. Anterior, reprezentanţii MGM şi "Sony" au refuzat să comenteze informaţiile legate de negocieri.
O tranzacţie ar conferi "Sony" acces la arhiva de peste 4.000 de filme a MGM, care include titlurile "James Bond" şi "Pink Panther", şi care ar permite directorului executiv, Nobuyuki Idei, să-şi pună în practică viziunea despre o lume interconectată, în care conţinutul ar fi legat de produsele electronice "Sony".
Achiziţionarea "Columbia Pictures", în 1989, la preţul de 3,4 miliarde de dolari, a cauzat numeroase probleme grupului nipon, din cauza bugetelor complicate de cheltuieli şi a filmelor care nu au avut succesul de casă scontat.
Stringer, responsabil cu divizia de divertisment a "Sony", a afirmat că grupul nu se grăbeşte să realizeze o achiziţie riscantă. "Sîntem foarte conservatori", a spus el. Totodată, unul dintre oficialii "Sony" a declarat că negocierile nu se referă neapărat la preţul de achiziţie, ci reprezintă mai degrabă o şansă pentru "Sony Pictures" de a efectua procedura de due diligence la MGM, care aparţine în proporţie de 74% miliardarului de 86 de ani Kirk Kerkorian şi firmei sale de investiţii "Trancida Corp".
În aprilie, MGM a amînat reuniunea anuală a acţionarilor pînă la finalul lunii iunie, ca să aibă mai mult timp să continue negocierile cu "Sony" în privinţa ofertei de cumpărare înaintate de grupul nipon, estimată de sursele din industrie la 5 miliarde de dolari.
Luna trecută, sursele au informat Reuters că Sony conduce un consorţiu care mai include fondurile private de investiţii "Providence Equity Partners" şi "Texas Pacific Group".
"Sony" se află în cel de-al doilea an al unui program de restructurare de 3,1 miliarde de dolari, eşalonat pe trei ani, care este menit să restaureze profitabilitatea diviziei de electronice şi să combată concurenţa "Matsushita Electric Industrial" şi "Sharp Corp".
Agenţia de rating "Standard & Poor's" a declarat că eventuala achiziţie a MGM de către Sony ar putea afecta bonitatea financiară a gigantului nipon, avînd în vedere riscurile relativ ridicate din activitatea de producţie cinematografică şi pierderile MGM din ultimii trei ani.