SORANA BACIU, PREŞEDINTE AAI: "Egalitatea de şanse s-a erodat în ultimii 30 de ani"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 martie 2019

"Egalitatea de şanse s-a erodat în ultimii 30 de ani"

Egalitatea de şanse s-a erodat în ultimii treizeci de ani, în principal din cauza lipsei conştientizării şi a dezbaterilor publice, cât şi a faptului că s-a considerat la nivelul societăţii că egalitatea de şanse este un dat natural, a afirmat, ieri, Sorana Baciu, preşedintele Asociaţiei Administratorilor Independenţi (AAI), în cadrul evenimentului organizat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) "Sună clopoţelul pentru egalitatea de gen".

Domnia sa a declarat: "Mi-am propus să vă aduc la cunoştinţă câteva cifre cu privire la poziţia României în ceea ce priveşte egalitatea de şanse. Mai ales că avem un cadru legislativ foarte bun şi un cadru instituţional foarte bun, iar, cu toate acestea, situaţia s-a deteriorat în România din anii 90 încoace. Dacă înainte de 1989, ca să nu spun comunism, aveam o situaţie în care femeile erau egale (n.r. cu bărbaţii), Constituţia bineînţeles că reglementează şi acum, în ultimii 30 de ani s-a produs un declin semnificativ în România comparativ cu ţările vestice, cu ţările din Uniunea Europeană (UE), datorită faptului că în România nu s-a discutat despre acest subiect".

Totodată, reprezentantul AAI a prezentat date dintr-un raport întocmit la nivelul UE, cu privire la egalitatea de gen, care arată că ţara noastră a înregistrat un scor de 52,4 la acest capitol, în 2015, comparativ cu media europeană de 66,2, în condiţiile în care scorul Suediei se ridica la 82,6.

"Romania este cu doar două locuri mai sus decât Ungaria şi Grecia", a notat Sorana Baciu, care a mai prezentat, în cadrul evenimentului de la BVB, şi statistica Forumului Economic de la Davos (WEF) în legătură cu egalitatea de gen.

Doamna Baciu a precizat: "Statistica WEF arată că ţara noastră s-a plasat, în 2018, pe poziţia 63 din rândul celor 149 de ţări chestionate, cu un scor total de 0,71, comparativ cu 2006, cand scorul a fost de 0,68. Aşadar, doar o mică îmbunatăţire în doisprezece ani. Cel mai mic scor este în zona de «political empowerment», de 79, în timp ce «participaţia la oportunităţile economice» a crescut un pic, suntem pe locul 53".

Sorana Baciu a mai susţinut că în ţara noastră există o conotaţie negativă aplicată mişcării feministe, când defapt unica revendicare este egalitatea de şanse.

"Nu vorbim de discriminare pozitivă, cum se mai pune problema, ci doar de egalitatea de şanse, pentru că toţi dorim să facem ceva pentru această ţară".

Domnia sa a mai spus: "Având în vedere că în ţările europene s-au luat măsuri şi s-au stabilit cote (n.r. de gen în instituţii şi societăţi economice), poate într-adevăr cuvântul cotă rezonează destul de negativ pentru foarte mulţi, cu ceva impus, dar concluzia a fost că fără cote, din păcate, nu se înregistrează progres. Şi dacă ne uităm la ţările care au adoptat măsuri voluntare, cum ar fi Marea Britanie, vedem că au trecut 25 de ani aproape până când au reuşit să ajungă la o proporţie de 25% femei în Consiliile de administraţie în comparaţie cu ţările în care s-au adoptat cote şi în care acest progres s-a întâmplat mult mai rapid".

Preşedintele Asociaţiei Administratorilor Independenţi a notat că 27% este nivelul de reprezentare al femeilor în Consiliile de administraţie în societăţile financiare din UE.

În deschiderea evenimentului, Claudia Ionescu, director la BRD şi membru în Consiliul de Administraţie al BVB, a citat din articolul 16 din Constituţie, care garantează egalitatea în drepturi în ţara noastră şi a spus că nimeni nu este mai presus de lege, dar şi că are un vis comun cu mulţi dintre români.

Doamna Ionescu a afirmat: "Cât de bine sună Constituţia României şi ce bine ar fi să fie aplicată. În ciuda dificultăţilor de astăzi şi de mâine am un vis ancorat adânc în visul multor români, anume că într-o bună zi vom ajunge să ne ridicăm şi să trăim conform adevăratului sens al credinţelor noastre şi al celor scrise în Constituţie, că toţi oamenii sunt egali, indiferent de religie, sex, averi sau vremelnice funcţii. Am speranţa că, într-o bună zi, oamenii de bună credinţă din această ţară, experţi în domeniile lor de activitate, pe deoparte, şi politicienii, pe de altă parte vor putea să se aşeze împreună la masă astfel încât cei care au plecat în pribegie, pentru o viaţă demnă, să se întoarcă acasă şi să-şi aducă aportul astfel încât această ţară să se transforme într-o oază de civilizaţie, libertate, o ţară a drepturilor egale pentru toţi, a demnităţii, în care oamenii sunt judecaţi pentru caracterul lor şi nu după funcţiile lor, o societate bazată pe meritocraţie care sancţionează impostura, minciuna, hoţia".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb