Mare parte din puţinii bani bugetaţi pentru grila de emisiuni a Televiziunii Române revine colaboratorilor "aduşi din afară", susţine Sorin Burtea, ales ca reprezentant al salariaţilor în Consiliul de Administraţie (noul CA încă nu a fost validat de Parlament).
Stelian Tănase, directorul general interimar al TVR, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că televiziunea publică are cea mai ieftină grilă din istoria sa.
"Avem cea mai mică sumă pe care o televiziune publică o cheltuieşte pentru programele sale. Toată grila de programe a postului TVR 1 costă 25.000 de euro pe săptămână. Este cea mai ieftină grilă din istoria Televiziunii Române", a menţionat domnia sa, subliniind că suma alocată pentru grila săptămânală a postului TVR 2 este de 15.000 de euro.
Potrivit domnului Sorin Burtea, "din noua grilă au fost scoase unele emisiuni, care au fost plătite cu bani mai puţini, fiind introduse talk-showuri realizate de persoane din afară, cum ar fi Ion Cristoiu, Daniel Apostol, Mircea Dinescu, Florin Iaru, Ion M. Ioniţă, Miruna Munteanu sau Cornel Nistorescu".
Mircea Dinescu a subliniat că doar "sub acoperişul Televiziunii Române" pot avea emisiuni doi jurnalişti cu viziuni politice atât de diferite precum Cornel Nistorescu şi Ion Cristoiu.
"Asta va fi forţa TVR. Să propună puncte de vedere diferite", a adăugat Stelian Tănase, precizând că modelul său de politică editorială este ghidul BBC.
Sorin Burtea ne-a spus că noua grilă TV ar fi trebuit aprobată de Consiliul de Administraţie, care este, încă, inexistent, membrii acestuia nefiind validaţi de Parlament.
Stelian Tănase a precizat, ieri, că TVR 1 va fi un post cu precădere de news şi curent-affairs, iar canalul TVR 2 va fi preponderent cultural: "Am renunţat la programele evazioniste, costisitoare, specifice televiziunilor private şi care nu justifică audienţele. Aceste programe se văd din abundenţă la televiziunile private. Am ales programe obligatorii, contăm pe informaţii, dezbatere, cultură şi educaţie"
Irina Radu, Director de Programe al TVR, a subliniat că sumele menţionate de Stelian Tănase pentru grila săptămânală a celor două posturi nu includ costurile ştirilor şi nici bugetele alocate filmelor.
Recent, Stelian Tănase a scris, pe blogul său, că înclină să creadă că a făcut "cea mai mare prostie din viaţă" acceptând să conducă Televiziunea Română: "Mă gândesc 24 de ore din 24 la necazurile TVR (bugete, oameni, atacuri, mizerii omeneşti), care mi-au invadat şi mi-au otrăvit viaţa în ultima vreme. Fratele meu, îmi amintesc asta în fiecare zi, mi-a spus în decembrie că am făcut cea mai mare prostie din viaţa mea acceptând să conduc TVR. Înclin să cred tot mai mult că are dreptate".
Referitor la situaţia financiară precară în care se află televiziunea publică, Mircea Dinescu a spus: "Jucăm într-o piesă de teatru în care niciunul nu ştie cum va fi finalul".
La rândul său, Stelian Tănase a menţionat că îşi doreşte ca viitorul Consiliu de Administraţie al instituţiei să fie unul devotat salvării acesteia: "Deja am avut discuţii şi există scenarii pentru a salva TVR".
Având în vedere situaţia dificilă de la TVR, fostul Consiliu de Administraţie al televiziunii publice a adoptat un Program de redresare economică, la cererea Executivului, în baza căruia, printre altele, a făcut disponibilizări colective, a eşalonat datoriile pe o perioadă de şapte ani şi a desfiinţat unele dintre programele sale.
Stelian Tănase este director interimar al SRTV începând din 20 decembrie 2013, fosta conducere fiind demisă în urma respingerii, în Parlament, a Raportului de activitate al instituţiei pe 2012.