Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine că bursele elevilor vor fi un pilon important în noile legi ale Educaţiei pentru reducerea abandonului şcolar, el apreciind că în cazul unor părinţi bursele obţinute de doi sau trei dintre copii săi vor depăşi venitul lor lunar, conform News.ro.
Sorin Cîmpeanu a declarat astăzi la Iaşi în cadrul unei dezbateri pe tema Legilor Educaţiei că bursele elevilor vor reprezenta un pilon pentru reducerea abandonului şcolar, întrucât cuantumul acestora va fi unul motivant atât pentru copii cât şi pentru părinţii lor.
"Fiecare părinte îşi face calcule. Când un părinte înţelege că trimiţându-şi doi sau trei copii la şcoală, acei copii vor obţine burse care însumat va însemna mai mult decât propriul lui venit, atunci va fi un factor important în decizia de a-şi trimite copiii la şcoală", a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
El a afirmat că în anul 2023 bugetul pentru bursele elevilor va fi de zece ori mai mare decât cel prevăzut în anul 2020.
"Vrem să dăm putere şcolilor. Propunerea din lege este ca pentru fiecare din cei 871.000 elevi din învăţământul primar să fie o alocată suma de 400 de lei pentru bursa socială, iar pentru învăţământul gimnazial pentru cei 751.000 elevi alocaţia este de 920 de lei. Pentru învăţământul liceal unde sunt 573.000 elevi, alocaţia propusă este de 1.500 lei pentru liceele teoretice şi vocaţionale şi 3.000 de lei pentru învăţământul profesional. Fiecare şcoală va şti exact care va fi bugetul pe care îl are la dispoziţie şi va putea să-şi pună în practică propria viziune de susţinere a performanţei", a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Acesta a precizat că şcolilor nu li se va putea impune care este media minimă de la care pot fi acordate aceste burse.
"Vă puteţi adapta specificului şcolii. Poate fi de la media 7.00, sau de la 8.00, sau 9.25. Singurul lucru pe care statul îl face este să aloce resursele şi să stabilească un cuantum minim. Raportaţi o clasă de liceu cu 28 de elevi. Bugetul de burse este 28 înmulţit cu 1.500 de lei, adică 42.000 de lei pe an. Asta înseamnă un buget lunar de 4.800 de lei pentru burse. Cel puţin 12 elevi vor lua bursă în fiecare clasă din România. Iar cuantumul bursei va fi unul motivant", a mai afirmat Cîmpeanu.
La dezbaterea de la Iaşi pe tema noilor legi ale Educaţiei participă 300 de profesori din învăţământul preuniversitar din judeţ.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.08.2022, 10:47)
Daca se dau burse mari si nu se cere nimic (de exemplu calificare de calitate in scolile profesionale) atunci e bine,pt ca am langa casa mea un vecin de 74 ani e analfabet si din toamna vrea sa mearga la scoala . Maine ma duc sa-i cumpar plastelina si carti de colorat pentruca mai intai il inscriu la gradinita . Pana acum vecinul meu a vrut sa se faca pensionar dar cica sa saturat sa astepte majorarea de40% stipulata in legea psd-lui vatata acum 5 ani. Psd-ul se apara si spune ca devina ar fi Ghinea care ar fi trecut in pnnr doar 9,3% din P.I.B in loc de 13% cat e in vestul europei . Desigur acestea sunt minciuni marca psd intrucat Olguta Vasilescu in legea pensiilor din 2017 nu a legat majorarea cu 40% a pensiilor de pnnr-ul lui ghinea care a fost elabora 3 ani mai tarziu. Dar vecinul meu nu stie ca in romania se platesc 200.000 pensii speciale . Cuantumul pensiilor speciale reprezinta 58% din totalul fonduluide pensii. Diferenta de 42% ese impartita la restul de 5 milioane de pensionari . Si cu toate acestea Ghinea este vinovat ca pensiile amarastenilor nu se majoreaza cu 40% conform legii elaborata si votata de psd. . Dar mai important ca toate vecinul voteaza psd. Eu iam spus ca poate vota si pnl pt ca va primi bonus psd si invers