Sorin Grindeanu, desemnat de preşedintele Iohannis pentru funcţia de premier

Andrei Stan
Politică / 30 decembrie 2016

Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea (Sursa foto: captură Youtube)

Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 15:56 Dragnea: "La ora 11.00 declanşam procedurile de suspendare, dacă preşedintele Iohannis nu accepta nominalizarea lui Grindeanu"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că, dacă preşedintele Klaus Iohannis nu anunţa astăzi decizia privind desemnarea lui Sorin Grindeanu pentru postul de premier, social-democraţii declanşau la ora 11.00 procedurile constituţionale pentru suspendarea şefului statului.

Dragnea a declarat: "Vă pot spune că ultima discuţie pe care am avut-o aseară cu domnul Tăriceanu fusese ca astăzi, dacă nu apărea această desemnare, să convenim pentru săptămâna viitoare convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru a urma calea unor proceduri constituţionale pentru a putea totuşi, pe o procedură pe care nu ne-am dorit-o, să instalăm totuşi guvernul de care România are nevoie. La 11.00 declanşam procedurile constituţionale, nu mai puteam aştepta.(...) Azi convocam pentru data de 3 ianuarie sesiunea extraordinară a Parlamentului. Acum o convocăm pentru a declanşa procedurile de învestire a guvernului. Nu puteam să aşteptăm şi luna ianuarie până când Sorin Grindeanu primea un SMS (de la şeful statului, n.r.). Eu aseară am spus destul de civilizat că astăzi trebuie să apară un anunţ, ori de acceptare, ori de refuzare. Şi într-un caz şi în altul, noi veneam în Parlament".

Potrivit liderului PSD, un astfel de demers nu era îndreptat "împotriva cuiva", ci unul menit să deblocheze situaţia în care se află ţara la acest moment, adică fără un guvern învestit.

----------

Actualizare 15:35 Călin Popescu-Tăriceanu: "Nu e joacă de copil desemnarea premierului"

Călin Popescu-Tăriceanu, copreşedintele ALDE, a afirmat astăzi că respectarea rezultatului alegerilor şi desemnarea prim-ministrului nu reprezintă "o joacă de copil", criticând, astfel, maniera în care preşedintele Klaus Iohannis a ales să comunice faptul că a acceptat nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru postul de premier.

Tăriceanu a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu Liviu Dragnea şi cu Sorin Grindeanu: "Sunt practic 20 de zile de la alegeri, timp care a fost pierdut, în care s-a trecut de la incertitudine la criză, probabil preşedintele sperând în acest fel că poate să întoarcă rezultatul alegerilor printr-o formulă politică sui generis. Să ştiţi că ne-a fost foarte greu, şi mie şi domnului preşedinte Dragnea să facem faţă solicitărilor din ce în ce mai presante care ne-au venit în ultimele zile de a demara procedurile de suspendare, având în vedere încălcarea Constituţiei de către preşedintele Iohannis. Să ştiţi că au fost două lucruri care pe noi ne-au pus într-o situaţie extrem de complicată până la urmă. Pe lângă ceea ce am spus din punct de vedere legal a fost lipsa de comunicare - lipsa de comunicare şi lipsa unei motivaţii a respingerii candidaturii doamnei Sevil Shhaideh. (...) Cu tot respectul pentru dumneavoastră ca jurnalişti, cred că sunteţi de acord cu mine că o reuniune informală în care se dau informaţii care apoi se transformă în ştiri pe surse nu poate fi constituită ca o modalitate de comunicare normală, mai ales la acest nivel. Nu e joacă de copil desemnarea primului-ministru, nu e o joacă de copil ce se întâmplă cu rezultatul alegerilor şi cu respectul votului dat de cetăţeni, în aşa fel încât să dăm nişte fragmente de informaţii ca ştiri pe surse în loc de motivaţii clare şi oficiale şi comunicare oficială".

În următoarele zile vor fi demarate discuţiile despre miniştrii care vor forma noul Cabinet, iar spre sfârşitul lunii ianuarie va fi convocat Parlamentul pentru aprobarea bugetului de stat, a mai anunţat Tăriceanu.

-----------

Actualizare 15:05 Sorin Grindeanu: "Am primit SMS de la un număr necunoscut: «Succes. Klaus Iohannis»"

Premierul desemnat Sorin Grindeanu a afirmat astăzi că a primit vestea că nominalizarea sa a fost acceptată de şeful statului printr-un SMS de la un număr pe care nu îl cunoştea, cu următorul text: "Succes. Klaus Iohannis".

El a precizat că l-a sunat pe Liviu Dragnea pentru a-i confirma că acela este numărul de telefon al preşedintelui Iohannis.

Sorin Grindeanu a spus: "Pe parcursul zile de ieri am avut tot felul de informaţii contradictorii. Azi dimineaţă am primit un SMS de la domnul preşedinte Klaus Iohannis, eu nu aveam numărul dânsului. L-am sunat pe domnul preşedinte Dragnea, neavând numărul preşedintelui Iohannis. În aceste zile te poţi aştepta la orice. După ce am primit confirmarea, i-am mulţumit domnului preşedinte pentru încrederea acordată".

Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, Sorin Grindeanu a menţionat că SMS-ul de la şeful statului era următorul: "Succes. Klaus Iohannis".

Premierul desemnat a precizat că, în timpul întâlnirii de ieri de la Palatul Cotroceni, au fost discuţii "decente" cu preşedintele Iohannis.

"E de guiness anunţarea desemnării prim-ministrului prin SMS", a comentat Călin Popescu Tăriceanu, copreşedintele ALDE.

----------

Actualizare 14:35 PSD şi ALDE vor ca noul Guvern să fie învestit pe 4 ianuarie

Liviu Dragnea, liderul PSD, a anunţat astăzi că a convenit, împreună cu ALDE, calendarul pentru instalarea noului Executiv, propunerea celor două formaţiuni fiind ca pe 4 ianuarie Cabinetul condus de Sorin Grindeanu să fie învestit şi să depună jurământul.

Dragnea a spus că, marţi, 3 ianuarie, la ora 10.30 vor fi şedinţe de Birou Permanent, iar la ora 12.00 şedinţe ale plenului atât la Senat cât şi la Camera Deputaţilor.

Tot marţi, la ora 14.00, au fost programate şedinţele conducerilor PSD şi ALDE pentru aprobarea componenţei Guvernului, iar la ora 15.00 va fi o întâlnire a grupurilor parlamentare reunite ale PSD şi ALDE în care fiecare candidat la funcţia de ministru va avea o scurtă prezentare.

În jurul orei 16.00, premierul Sorin Grindeanu va depune lista cu membrii Cabinetului şi programul de guvernare la Parlament, iar la ora 17.00 vor fi convocate Birourile permanente reunite.

Miercuri, 4 ianuarie, miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile parlamentare, între orele 8.00 şi 14.00. Apoi, la ora 15.00, va fi convocat plenul reunit al Parlamentului pentru prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură al Guvernului.

Liderul PSD a menţionat că cele două formaţiuni ale coaliţiei de guvernare îi vor trimite o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis în care îi vor propune ca miercuri, 4 ianuarie, la ora 19.00, noul Cabinet să depună jurământul.

Sorin Grindeanu a precizat că îşi doreşte ca prima şedinţă a noului Executiv să fie tot pe 4 ianuarie, la ora 21.00.

Joi, 5 ianuarie, de la ora 9.00, va avea loc şedinţa Biroului permanent al Senatului, cu legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, iar de la ora 12.00 este programat plenul Senatului. De asemenea, de la ora 13.00 va avea loc şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, între orele 14.00 - 15.00 dezbateri în comisii, iar între orele 15.00 - 16.00 va fi votul final în plenul Camerei pentru legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe.

----------

Actualizare 14:20 Liviu Dragnea: "Am pus deasupra interesul României, de a avea o stabilitate politică"

Coaliţia formată din PSD şi ALDE a pus pe primul plan interesul ţării atunci când a făcut a doua propunere de premier, pentru a avea o stabilitate politică care să permită punerea în aplicare a programului de guvernare, a declarat astăzi Liviu Dragnea, liderul social-democrat.

Dragnea a spus, într-o conferinţă de presă: "Noi am dat dovadă de maximă răbdare, înţelegere şi înţelepciune, pentru că am pus în permanenţă deasupra dorinţele legitime, fireşti, şi ale noastre şi ale populaţiei, de a avea un guvern cât mai repede instalat şi asta putea genera o reacţie mai dură din partea noastră, care avea ca finalitate o criză politică profundă. Am pus deasupra interesul României, de a avea o stabilitate politică ce ne dă posibilitatea să punem în aplicare programul nostru de guvernare votat".

Liderul PSD a subliniat că nu înţelege de ce preşedintele Iohannis nu a desemnat ieri premierul.

De asemenea, Dragnea a enumerat o serie de posibile motive pentru care şeful statului a întârziat cu anunţul privind propunerea de premier.

Preşedintele PSD a precizat: "Poate au fost unele interese ale unor companii, ca unele prevederi anunţate de noi pentru români să nu intre în vigoare. Poate a fost nevoie de o perioadă totuşi cam lungă până să se accepte realitatea - votul din 11 decembrie. Poate a fost o încercare de a forma o altă majoritate, deşi am înţeles că (...) a fost un test pentru domnul Tăriceanu. Poate s-a încercat destabilizarea coaliţiei de guvernare. Poate, mai grav, s-a sperat că se pune sub semnul întrebării cu aceste întârzieri aplicarea programului de guvernare care, odată pus în aplicare, arată românilor că se poate trăi mai bine. Sau nu este nimic din toate astea".

----------

Actualizare 13:45 Cioloş l-a sunat pe Grindeanu şi l-a felicitat pentru desemnare

Premierul în funcţie, Dacian Cioloş, l-a sunat astăzi pe prim-ministrul desemnat, Sorin Grindeanu, pentru a-l felicita şi a-l asigura de tot sprijinul pentru o tranziţie uşoară către viitorul Cabinet.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, prim-ministrul Dacian Cioloş l-a felicitat astăzi pe premierul desemnat, Sorin Grindeanu. Cei doi au avut o convorbire telefonică în cursul dimineţii în care prim-ministrul Dacian Cioloş l-a asigurat pe premierul desemnat de tot sprijinul pentru o tranziţie uşoară de la actualul către viitorul cabinet, scrie News.ro. Iolu a mai spus că Dacian Cioloş a cerut miniştrilor în funcţie să ofere tot concursul miniştrilor care vor face parte din echipa premierului desemnat pentru pregătirea în vederea audierilor din Parlament.

Actualul Cabinet i-a pregătit un birou premierului desemnat, Sorin Grindeanu, la etajul 1 al Palatului Victoria, a declarat anterior, pentru agenţia citată, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, urmând ca Grindeanu să îşi desfăşoare aici activitatea până la votul de învestitură din Parlament.

----------

Actualizare 12:00 Nicuşor Dan: "USR va vota împotriva guvernului condus de Sorin Grindeanu"

Uniunea Salvaţi România va vota împotriva guvernului PSD, chiar dacă acesta este condus de Sorin Grindeanu, a anunţat astăzi liderul USR, Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan a scris, pe pagina sa de Facebook: "USR va vota împotriva învestirii Guvernului PSD chiar dacă acesta este condus de Sorin Grindeanu. Respectăm votul alegătorilor, dar nu credem că PSD s-a schimbat şi vedem acest lucru în fiecare zi în Parlament. Guvernul va fi condus tot de Liviu Dragnea, dar de la sediul partidului, din Kiseleff".

Nicuşor Dan a menţionat că USR va vota proiectele "bune" propuse de guvern. El a mai scris: "Aşa cum facem deja în Consiliul General, vom vota proiectele bune propuse de Guvern, le vom respinge pe cele proaste şi vom lupta împotriva celor dăunătoare, prin toate mijloacele".

Pentru proiectele USR prezentate în campania electorală, formaţiunea va căuta susţinere la toate partidele politice parlamentare, a precizat Nicuşor Dan.

----------

Actualizare 11:32 Băsescu: "Anunţarea desemnării premierului nu se poate face printr-un simplu comunicat"

Anunţarea desemnării prim-ministrului nu se poate face printr-un simplu comunicat, consideră liderul Partidului Mişcarea Populară (PMP), Traian Băsescu, care precizează că acest anunţ "extrem de important" trebuia să fie făcut de preşedintele Iohannis printr-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu a scris, pe pagina sa de Facebook: "Greşit, domnule Preşedinte! Anunţarea desemnării Primului - ministru nu se poate face printr-un simplu comunicat. Dacă tot aţi decis să faceţi o desemnare fie ea şi nepotrivită, din respect pentru români, dar şi din respect pentru relaţia instituţională, era obligatoriu să faceţi acest anunţ extrem de important pentru România într-o declaraţie făcută de dumneavoastră personal, de la Palatul Cotroceni. Că la această declaraţie ar fi fost bine să fie alături de dumneavoastră şi desemnatul este altă socoteală".

Liderul PMP îi mai atrage atenţia preşedintelui Iohannis că îi va fi greu să ceară "relaţii instituţionale corecte" atâta timp cât el nu le generează prin propriul comportament.

----------

Actualizare 11:08 Raluca Turcan: "Prin lista Guvernului vom vedea autonomia şi buna credinţă a prim-ministrului desemnat"

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, consideră că "autonomia şi buna credinţă" a prim-ministrului desemnat se vor reflecta în lista de miniştri pe care Sorin Grindeanu o va întocmi, potrivit unui comunicat al liberalilor, trimis Redacţiei.

Raluca Turca a afirmat: "Prin lista Guvernului vom vedea autonomia şi buna credinţă a prim-ministrului desemnat. Aşteptăm cu maxim interes lista Guvernului. Sperăm să avem ca miniştri oameni cu o activitate cunoscută şi feriţi de suspiciuni. Principala responsabilitate a PSD este să vină o echipă care să guverneze în interes public şi nu în interesul personal al lui Liviu Dragnea".

Liderul PNL a adăugat că ţara naostră are nevoie de un Guvern "competent, european, cu viziune şi ferit de orice fel de vulnerabilităţi".

Turcan a menţionat: "Vrem ca noul Guvern să respecte angajamentele externe ale României şi să consolideze cooperarea cu partenerii şi aliaţii".

Potrivit liderului PNL, social-democraţii şi-au abandonat deja "prevederi importante din programul de guvernare". Raluca Turcan a precizat că la dezbaterile din Parlament liberalii vor arăta "din nou frauda de încredere" făcută de PSD la alegerile din 11 decembrie.

-----------

Actualizare 10:35 Liviu Dragnea, conferinţă de presă la ora 14.00

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va susţine declaraţii de presă astăzi, începând cu ora 14.00, la Palatul Parlamentului, a anunţat biroul de presă al partidului, într-un comunicat de presă trimis Redacţiei.

------------

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul de desemnare a lui Sorin Grindeanu pentru funcţia de prim-ministru, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea domnului Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată", se arată în comunicatul oficial.

Sorin Grindeanu a fost a doua propunere a PSD-ALDE pentru funcţia de premier, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins nominalizarea lui Sevil Shhaideh.

Grindeanu a avut, ieri, o întâlnire la Palatul Cotroceni cu şeful statului. Discuţia dintre cei doi a durat aproximativ o jumătate de oră.

Premierul propus de PSD este membru al partidului din 1996 şi a ocupat mai multe funcţii în partid, însă a ajuns în prima scenă în timpul guvernului Ponta, când a ocupat, pentru aproape un an, funcţia de ministru al Comunicaţiilor, intrând ulterior în echipa lui Liviu Dragnea, potrivit News.ro. Între 2008 şi 2016 a fost deputat, însă a demisionat după ce a devenit preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Timiş. El a activat în Comisia pentru controlul activităţii SRI.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Cel mai vulnerabil punct al lui Grindeanu este ca "a activat în Comisia pt controlul SRI" ceea ce îl face în ochii electoratului PSD(de fapt electoratul antisistem) un om al sistemului și că atare si mai necesar să fie controlat de Dragnea. Dacă electoratul a votat atât de evident antisistem, nu era mai bună pt. Președinte alegerea lui Sevil? Era din afara sistemului binomist, nu putea fi acuzată că are dublă comandă, si mai greu de înlăturat de la guvern.

    1. Tot asa de Se(r)vil si Grindeanu. 

      Servea si opoziției, era vulnerabilitatea lui Dragnea care vulnerabiliza PSD și toți prietenii lui Raluca(euro, nato etc...) Si in + avea ce zice si ea nu platitudini de se scorojesc pantofi. Generalul pare că joacă la PSD de mult, sper ca se prinde Ralu.

    Deci nu mai iese lumea in strada? Dragnea s-a calmat? Nu mai e nimeni surescitat? Atunci, hai la ciolan!

    Mare teatrist domnul dragnea. El si doamna erau la tv ploati si victimizati...

    Vomit. 

    1. Vomita la tine in farfurie unde ploo cu prostie.

    dragnea si psd s-au ingropat singuri cu nominalizarea respectivei minoritare, chestiune de timp ... dar pana atunci, vor fura cat vor putea si vor distruge economia ca si pana acum

    Dragnea este viitor PUSCARIAS!!!Tot programul de guvernare PSD, o MARE MINCIUNA!!!!Vor fi deficite enorme, imprumuturi, stagnare economica, este incorajata nemunca si protectia sociala din ciuciu...

    1. Alfabetizarea la sate te-a ratat? Mergi la cursuri ff.

      Nici nu au trecut la butoane deficit 0,2 din pib.

    sa ne vedem cu bine anul viitor!

    1. La multi ani, tuturor!

    Dragnea te cred ca iti baga multinationalele bete in roate.

    Carburanti, salar minim pe economie, tva etc.

    Justitia ... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb